Sanatate

#condimente #lactate #alimentatie #gastrita #ulcer #medicamente #branzeturi fermentate

Expertul Acasa.ro, dr Monica Jugravu: Gastritele si ulcerele se agraveaza primavara

A venit in sfarsit primavara. Este firesc sa ne dorim o salata verde, ridichii, ceapa, castraveti si usturoi, care se gasesc din abundenta in aceasta perioada  pe tarabele din piete. Atentie insa, primavara, alaturi de bogatia de verdeturi proaspete, aduce cu sine si acutizarea gastritei sau a ulcerului.

Persoanele cu aceste afectiuni trebuie sa fie foarte prudente in ceea ce priveste alimentatia. Trebuie evitate legumele bogate in celuloza (ceapa, usturoriul, varza, ridichile, telina, fasolea si mazarea) in special in stare cruda.

De asemenea, trebuie evitate branzeturile fermentate sarate si ouale prajite sau fierte tari.

Consumati supe si sufleuri de legume, compoturi.

Este important sa aveti grija ca mesele sa fie regulate, evitand condimentele, bauturile carbogazoase, alcoolul si cafeaua.

Cum se manifesta gastrita

Principalul simptom al gastritei este senzatia de arsura (pirozis) si disconfort, localizata in zona etajului abdominal superior.

Alte simptome de acest fel pot fi senzatia de balonare, de satietate sau varsaturile.

Durerile sunt accentuate de mesele copioase sau de alimentele excitante, cum ar fi cafeaua, alcoolul, substantele grase sau acre, mancarurile grele si prajelile.

Se poate intampla insa ca afectiunea sa evolueze fara a prezenta simptome evidente, putand fi, in unele cazuri, asimptomatica. Din acest motiv, este recomandat sa consulti un medic specialist, in situatia in care ai suspiciuni sau manifestari neclare.

Ce este gastrita?

Gastrita reprezinta inflamatia acuta sau cronica a mucoasei gastrice. Aceasta inflamatie duce la aparitia de leziuni ce pot avea o evolutie variabila, de la autocicatrizare pana la complicatii grave cum ar fi hemoragia sau perforatia.

Gastrita poate fi:

  1. Acuta – cu o evolutie de scurta durata si cu posibilitate de vindecare rapida, dupa eliminarea posibililor factori determinanti si efectuarea tratamentului.

Posibila cauza a acestui subtip de gastrita poate fi consumul unor medicamente, bauturi sau alimente cu potential agresiv pentru mucoasa gastrica.

  1. Cronica – prezinta simptome pentru un interval lung de timp si are o evolutie indelungata, care poate sfarsi prin aparitia atrofiei mucoasei gastrice. Durerile pot fi permanente, dar exista si varianta ca acestea sa nu existe.

Factorii declansatori ai gastritei

Gastrita poate aparea ca rezultat al leziunilor produse de acid asupra mucoasei gastrice.

Fumatul excesiv, stresul si consumul de alcool produc gastrita sau agraveaza semnele si simptomele unei asemenea afectiuni.

Gastritele pot fi, de asemenea, provocate de administrarea anumitor medicamente. Gastrita eroziva este frecvent asociata cu ingestia de aspirina sau alte antiinflamatorii asemanatoare, ca ibuprofenul sau naproxenul. in unele cazuri, gastrita este prezenta la persoanele al caror stomac nu produce acid, mucoasa stomacului fiind, astfel, atrofiata. Acest tip de gastrita, numita gastrita atrofica, este asociata cu lipsa vitaminei B12 in organism si apare, in general, la pacientii varstnici.

Diagnosticul gastritei

Gastrita poate fi diagnosticata dupa efectuarea unui consult medical, prin aplicarea procedurilor specifice de investigare. Dintre acestea, amintim radiologia, endoscopia si gastroscopia.

Tratament si dieta recomandate pentru gastrita

Medicamentele care pot fi indicate au ca principal scop stoparea secretiei acide sau inhibarea acesteia: antiacidele sau antisecretorile. Foarte des utilizate sunt si pansamentele gastrice.

Dieta bolnavului de gastrita este extrem de importanta. In cazul descoperirii acestui diagnostic trebuie sa elimini din dieta ta alimentele condimentate, expuse la temperaturi extreme (foarte cald, foarte rece), bauturile carbogazoase, alcoolul, tutunul, etc.

Nocive sunt si produsele imbogatite cu E-uri, cu aditivi sintetici sau foarte dulci.

Perioada cuprinsa intre lunile martie si mai este foarte importanta pentru activitatea gastrica a stomacului nostru si, din acest punct de vedere, trebuie sa selectam cu grija ceea ce consumam.

Gusturile foarte puternice, fie ele dulci, picante, sau amare, pot fi factori declansatori importanti ai crizelor de gastrita, deoarece sporesc secretia de sucuri gastrice.

Indicat ar fi sa optezi pentru alimente ,,soft”, care sa nu ingreuneze activitatea stomacului si nici sa nu constituie un pericol pentru acesta.

Legumele si fructele se cer a fi consumate cu grija, intr-un mod prudent, fara excese. Este de preferat sa consumi alimente lactate reci (dar nu exagerat de reci), care pot calma durerile si arsurile. Smantana, iaurtul, laptele sunt ideale.

In cazul aparitiei unor crize gastrice, iti poti alina suferinta prin adoptarea unui regim alimentar lichid, compus din ceaiuri si supe usoare.

Mancarurile interzise, de la care iti poti lua gandul, sunt cele foarte grase, care contin prajeli si condimente.

Date de contact:

Dr Monica Jugravu 

CMI Dr Jugravu Monica

Web: medicdefamilie.com

E-mail: monicajugravu@yahoo.com

Telefon:  0723397457

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Monica Roxana Jugravu