Sanatate

#prevenire muscatura de insecte #complicatii capuse #intepaturi insecte #muscatura capusa #boala lyme

Expertul Acasa.ro, dr Monica Jugravu: Care sunt complicatiile muscaturilor de capuse

Atunci cand iesim la aer curat, la padure, la iarba verde, intepaturile furnicilor, albinelor, viespilor, puricilor, paianjenilor ne pot crea disconfort si pot duce la aparitia unor reactii diverse, de la inrosirea locului intepaturii, cu prurit (mancarime) si durere locala pana la reactii alergice foarte grave. Atentie insa si la intepaturile de capusa!

Boala Lyme este o infectie determinata de Borelia Burgdoferi, o spirocheta (bacterie) transmisa la om de capusele Ixodes, caracterizata clinic la inceput prin manifestari cutanate, urmata apoi de manifestari neurologice, cardiace si articulare (artrite) care evolueaza indelungat, timp de saptamani, luni sau ani.

Febra recurenta este o boala infectioasa acuta determinata de spirochete din genul Borrelia transmisa la om prin intermediul unor vectori (paduche sau capusa), caracterizata clinic prin accese febrile, separate de pauze afebrile, care se repeta de mai multe ori.

Semne si simptome

Eritema migrans (roseata care migreaza) este cel mai important si mai bun indicator clinic al bolii Lyme, este primul semn al bolii. Apare la cel putin 75% dintre pacienti, la-nceput ca o pata rosie, de obicei in portiunea superioara (proximala) a unei extremitati /a trunchiului (mai ales pe coapsa, fesa sau axila), in aproximativ 3-32 de zile de la muscatura de capusa.

Aria se extinde adeseori cu decolorare centrala. La putin timp de la debut, aproximativ 50% dintre pacientii netratati dezvolta leziuni multiple, de obicei mai mici. Nu apar leziuni ale mucoasei.

Simptomele sunt in mod caracteristic intermitente si schimbatoare, dar starea generala proasta si oboseala se pot mentine cateva saptamani.

Complicatii

Anomaliile neurologice apar la aproximativ 15% dintre pacienti in decurs de saptamani/luni de la aparitia eritemului. Dureaza, de obicei, cateva luni si dispar complet, de regula. Cele mai frecvente sunt meningita /meningoencefalita, nevrita craniana.

Anomaliile miocardice apar la aproximativ 8% din pacienti la cateva saptamani de la aparitia eritemului.

In boala Lyme netratata, stadiul tardiv incepe dupa luni/ani de la infectia initiala.

Artrita se dezvolta la aproximatov 60% dintre pacienti in decurs de mai multe luni de la debutul bolii.

Tumefactia intermitenta si durerea in cateva dintre articulatiile mari, mai ales ale genunchiului reapar in mod tipic timp de mai multi ani.

Genunchii afectati sunt de obicei mai mult tumefiati decat durerosi, sunt adesea fierbinti, dar rareori inrositi.

Starea generala proasta, oboseala, subfebrilitatea pot preceda/insoti atacurile de artrita.

In ce consta tratamentul

Majoritatea manifestarilor din boala Lyme raspund la antibiotice, dar tratarea precoce a acesteia este cea mai eficienta.

Cum ne putem feri de intepaturile insectelor?

Nu este foarte simplu sa ne ferim de intepaturile insectelor, dar exista cateva masuri minime de precautie.

  • Evitati locurile pline de vegetatie salbatica si purtati haine deschise la culoare, cu maneca lunga, pantaloni lungi si incaltaminte corespunzatoare.
  • Nu va asezati direct pe iarba, ci pe o patura, eventual de culoare deschisa.
  • Dezinsectia propriei curti si gradini este obligatorie.
  • Folositi produsele dermato-cosmetice de protectie in cazul in care mergeti in zone cu lacuri si vegetatie, unde exista posibilitatea sa fiti intepati de tantari.
  • Daca ati fost intepat de o insecta, dezinfectati locul, puneti gheata si nu va scarpinati, eventual luati un antihistaminic.
  • Daca starea generala se altereaza, nu ezitati si mergeti de urgenta la medic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea