Sanatate

#sarcina #copii #infertilitate #fertilizare in vitro

Expertul Acasa.ro, dr Marilena Baluta, medic specialist obstetrica-ginecologie, embriolog: Nu pot sa fac copii…Sunt infertila?

Infertilitatea este definita ca incapacitatea unui cuplu de a obtine o sarcina dupa un an in care au avut contact sexual in perioada periovulatorie, fara sa foloseasca metode contraceptive. Aceasta definitie a suferit modificari care au legatura cu varsta femeii, deoarece femeia se naste cu un numar finit de ovocite, iar cand acesta este epuizat, posibilitatea de a obtine o sarcina este aproape nula. Avand in vedere aceasta particularitate fiziologica a femeii, varsta considerata optima pentru a concepe un copil este intre 20 si 30 de ani – fertilitate optima.

Subfertilitatea este definita ca scaderea probabilitatii de a obtine o sarcina. Asta inseamna ca femeia poate obtine o sarcina, dar poate dura ceva mai mult pana se intampla. Aici au fost incadrate femeile intre 30 si 40 de ani.

Infertilitatea este incapacitatea de a obtine o sarcina in conditiile mentionate anterior. Aici au fost incadrate femeile intre 40 si 45 de ani.

La barbati, producerea spermatozoizilor incepe la pubertate si este constanta pe parcursul vietii.

Aceasta definitie are si exceptii si sunt particulare fiecarui cuplu.

Cum putem sti daca un cuplu este infertil?

Un cuplu care isi doreste copii si acestia intarzie sa apara trebuie sa se adreseze unui specialist in tratamentul infertilitatii.

Daca partenera are sub 35 de ani, trebuie sa se adreseze specialistului dupa un an in care s-a incercat conceptia unui copil si nu s-a reusit.

Intr-un cuplu cu o partenera cu varsta intre 35 si 40 de ani perioada de asteptare este de 6 luni, iar cuplu cu o partenera cu varsta de peste 40 de ani perioada de asteptare este de 3 luni.

Care sunt etapele care trebuie parcurse si care sunt mijloacele de tratament?

Investigatiile pentru infertilitate se adreseaza cuplului si cuprind analize care evalueza atat fertilitatea feminina, cat si cea masculina.

Investigarea infertilitatii feminine cuprinde: analizele hormonale care au ca scop evaluarea capacitatii ovarului de a ovula, permeabilitatea tractului genital (col, trompe uterine), prezenta infectiilor tractului genital, examen clinic general etc.

Pentru barbati, investigarea initiala a fertilitatii cuprinde spermograma si spermocultura.

In functie de rezultatele acestor analize, baremul poate fi extins si pentru alte investigatii.

Tratamentul infertilitatii poate incepe cu proceduri simple (contact sexual dirijat, inseminarea artificiala) pana la proceduri complexe (fertilizarea in vitro).

Contactul sexual dirijat reprezinta o metoda de reproducere care nu implica participarea activa a medicului. Ea se poate realiza pe ciclu natural – dupa o prealabila monitorizare a ovulatiei sau poate fi precedata de o stimulare ovariana simpla.

Inseminarea artificiala este o metoda terapeutica simpla, nedureroasa, prin care sperma de la partener sau donator este plasata la nivelul tractului genital feminin. Sperma poate fi plasata intracervical, intrauterin sau intratubar, dupa o prealabila preparare in laborator.

Fertilizarea in vitro  reprezinta o metoda de tratament prin care fertilizarea ovocitului cu spermatozoidul are loc in afara corpului uman.

Indicatiile fertilizarii in vitro:

  • infertilitatea de cauza tubara – obstructie intramurala bilaterala, sarcini extrauterine etc.

  • infertilitatea de cauza uterina – malformatii ale uterului, absenta congenitala sau chirurgicala a uterului, cancerul endometrial etc.

  • infertilitatea de cauza ovariana – ovare micropolichistice, anovulatia rezistenta la tratamentele conventionale, menopauza precoce.

  • infertilitatea masculina – azoospermie pre- post sau testiculara, ejacularea retrograda.

  • infertiliatea de cauza imunologica – prezenta anticorpilor antispermatici.

  • infertilitatea de cauza necunoscuta.

  • esecul tratamentelor conventionale.

  • donarea de ovocite.

  • diagnostcul genetic de preimplantare.

  • prezervarea fertilitatii la pacientii oncologici.

 

Date de contact:

Dr Marilena Baluta

Spitalul Clinic de Obstetrica-ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu”

Web: panaitsarbu.ro/sectii/fertilizare-in-vitro

EcoPara-Diagnostic

Web: ecoparadiagnostic.ro

Telefon:  0733.015.573  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr Marilena Baluta