Sanatate

#acnee dermatologie #cauze acnee #tratament acnee #acnee

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Acneea, o afectiune care nu trebuie ignorata

Oricat de bine ai incerca sa o camuflezi sub machiaj sau sa o ascunzi sub breton si par despletit, acneea este mereu vizibila. Afecteaza tot mai multi adolescenti, dar si foarte multi adulti, in contextul tratamentul este destul de dificil si de lunga durata. Asta nu inseamna, insa, ca trebuie sa intri in depresie. Un dermatolog bun gaseste intotdeauna solutia pentru a o trata, dar este nevoie sa stii intâi cu ce ai de-a face.

Asadar, acneea este o boala inflamatorie cronica a foliculului pilos sebaceu. Foarte multi pacienti care sufera de acnee cred in mod gresit ca este o boala infectioasa. Este adevarat, in patogenia acneei sunt implicate anumite bacterii si anume Propionibacterium acnes, dar acestea sunt prezente in mod normal pe tegument. Când peste ele se suprapune o infectie cu alti germeni, de obicei stafilococcul, acneea devine suprainfectata, iar tabloul clinic si tratamentul sunt si mai dificile.

Factorii care determina aparitia acneei:

  • keratinizarea foliculara;

  • hiperandrogenismul (cresterea hormonului testosteron);
  • cresterea numarului de bacterii Propionibacterium Acnes;
  • hiperseboreea (excesul secretiei de sebum).

Acneea apare la 85% din adolescenti pentru ca, odata cu intrarea in pubertate, apare un exces al hormonului numit testosteron. Aceasta va determina cresterea marcata a secretiei de sebum care, pe lânga faptul ca retine impuritatile pe suprafata tenului, va fi si un mediu excelent pentru inmultirea Propionibacterium Acnes. Acestea vor determina fenomenele inflamatorii de la nivelul unitatii pilosebacee.

Dar acneea nu ar fi acnee daca nu ar exista si hiperkeratinizarea foliculara, adica blocarea canalului prin care in mod normal ar trebui sa se elimine sebumul la suprafata pielii. Aceasta blocare partiala sau totala a porilor apare din cauza unui exces de celule moarte prezente la acest nivel, care nu se pot elimina in mediul exterior.

Complicata, nu-i asa, patogenia acneei? Mai multi factori care se intrepatrund si se influenteaza unul pe altul. Din cauza acestei patogenii complicate si tratamentul este dificil si de lunga durata, pentru ca la fiecare persoana predomina una dintre cauze si tratamentul va trebui prescris si personalizat de catre medicul dermatolog.

Este foarte important sa apelezi la un dermatolog pentru diagnostic, deoarece sunt alte boli ale pielii care pot ,,imita” foarte bine acneea, iar cand diagnosticul este clar de acnee, tratamentul va fi indicat in functie de tipul acneei si adaptat de-a lungul lunilor, dupa raspunsul la terapie.

Principala caracteristica a acneei este ,,punctul negru”, aşa cum este denumit popular comedonul. Aceste comedoane sunt insotite de papule, pustule (cosuri), chisturi, uneori nodule sau chiar abcese si cicatrici. Acest tablou clinic are un impact emoţional negativ asupra pacientului acneic, aşa ca este foarte important ca, incepând din adolescenta, atât tinerii, cât si parintii sa fie atenti la eventualele semne care prevestesc aparitia acneei, precum tenul foarte gras, aparitia mai multor puncte negre sau mici chisturi, zone de inflamatie, si sa mearga la specialist.

Inceperea timpurie a unor tratamente de curatare si ingrijirile adecvate la domiciliu vor atenua sau chiar vor opri aparitia acneei.

Ce indicatii trebuie sa urmaresti acasa?

Este importanta urmarea unui stil de viata care sa evite factorii de risc si sa urmeze ingrijiri cosmetice:

  • Evita dulciurile si produsele lactate.

  • Evita mediile umede si transpiratia excesiva. Daca transpiri din cauza unui efort fizic intens, imediat dupa terminarea orei de sport, fata trebuie spalata cu gel de curatare antiacneic.

  • Evita statul la soare pentru ca iti agraveaza acneea. Bronzul deshidrateaza pielea si dupa o perioada de acalmie de 3-4 saptamâni va urma o agravare a acneei pentru ca uscarea pielii a stimulat glandele sebacee sa produca si mai mult sebum.

  • Nu pune mâinile pe fata, nu lipi telefonul de fata si tine parul prins pentru a nu cadea pe fata. Toate aceste obiceiuri vor astupa si mai mult porii si vor creste riscul aducerii unor microbi din exterior.

  • Nu iti extrage singura cosurile sau comedoanele, sigur iti vor agrava acneea. Este infinit mai bine sa ajungi lunar la un cabinet de cosmetica pentru tratamente de curatare.

Atât de multi sa nu, dar este important sa o tratezi din timp si cu toate mijloacele.

Cum sa te ingrijesti acasa:

  • Curatare: demachiere cu gel special antiacneic de 2-3 ori pe zi. Trebuie folosit un gel indicat de specialistul estetician care sa nu deshidrateze pielea, dar in acelasi timp sa scada secretia de sebum, sa fie antiinflamator, sa exfolieze usor pielea;

  • Dupa demachiere, este indicata folosirea unui tonic special antiacneic care va desavârsi curatarea si va continua efectele terapeutice;

  • Dimineata si seara se folosesc consecvent, cu rabdare si pe termen lung produsele dermatologice anti-acneice indicate de medic. Acestea sunt foarte multe si sunt adaptate fiecarui tip de acnee in parte. Pot fi cu derivati de acizi de vitamina A (retinoizi), mai indicati pentru acneea chistica sau nodulo-chistica; cu benzoilperoxid pentru acneea inflamatorie sau cu antibiotice. Fiecare trebuie folosit intr-un anumit fel pentru ca, pe lânga efectele antiacneice, pot avea si reactii adverse, motiv pentru care reiterez importanta sfatului unui medic ;

  • in afara de aceste produse medicale trebuie folosite si produse cosmetice special destinate tenului acneic cu efect hidratant, seboreglant, anti-inflamator si mai ales non-comedogenice.

 La cabinetul medicului se pot face numeroase tratamente pentru acnee: peeling chimic, microdermabraziune, microneedling, aplicare IPL sau laser. Acestea pot fi folosite ca tratamente unice sau in terapii combinate. Important este sa te adresezi unui specialist care a facut un curs dedicat acestor terapii complexe.

Asa cum spuneam la inceput, acneea este o afectiune frecventa, al carui tratament cere rabdare si consecventa din partea pacientului. Nu fi dezmagita daca tratamentul ti se pare ca nu da rezultate, are nevoie de timp pentru a-si arata efectele benefice, in general dupa 6-8 saptamâni. Daca tabloul clinic se amelioreaza, nu renunta la tratament sau la ingrijirile cosmetice! Acneea are o evolutie ciclica si poate reveni oricând. Despre rezultatele tratamentelor cosmetice, afli noutati AICI

Sursa foto: holisticvanity.ca

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Manuela Ravescu