Sanatate

#carii dentare #medic stomatolog #expert acasa.ro #prevenire carii

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Un viitor fara carii dentare

Expertii europeni uniti sub egida "Aliantei un Viitor fara Carii Dentare" si-au unit eforturile pentru promovarea si integrarea unor metodologii clinice de preventie si sustinere a sanatatii oro-dentare, unul din obiectivele acestei aliante fiind eradicarea cariei dentare la copiii nascuti dupa 2026.

Pentru inceput, in 2010 s-a lansat o campanie mondiala de preventie a cariei dentare prin programe de informare privind igiena dentara personala si profesionala, ca mijloc principal de combatere a cariei dentare si asupra reversibilitatii cariei dentare in stadiile incipiente.

Din pacate rezultatele sondajului efectuat la finalul campaniei, in anul 2013 pe un esantion de 4500 de persoane, avand cetatenia in Spania, Grecia, Germania, Polonia si Marea Britanie, au relevat esecul partial: peste 38% din cei intervievati considerand ca toata lumea face carii la un moment dat, 72% au recunoscut ca nu sunt foarte rigurosi cu periajul dentar si preventia cariei dentare, iar 18% nu prea stiau mare lucru despre preventia si profilaxia cariei dentare.

Potrivit cifrelor OMS, 80% din populatia terestra este afectata de caria dentara, a carei incidenta a inregistrat chiar o crestere in ultimii 30 de ani, ca urmare a cresterii consumului de zaharuri rafinate si bauturi acidulate.

Daca in Europa exista o multime de idei si initiative care transpuse in practica ar putea imbunatatii starea sanatatii dentare a populatiei, in tarile sarace din Africa si Asia situatia este mult mai dramatica. Chiar si in Europa este nevoie de concentrarea eforturilor reunite ale specialistilor si celor responsabili de sanatatea populatiei pentru elaborarea si aplicarea unor metode si practici clinice generale pentru a gestiona si rezolva aceasta problema, asa cum apreciaza profesorul Nigel Pitts directorul Centrului Dentar de Inovatie al Colegiului Dentar din Londra si presedintele Aliantei pentru un Viitor fara Carii Dentare.

La nivel global s-au stabilit trei mari obiective:

  1. Pentru 2016 se urmareste implicarea unui procent de 90% din unitatile de invatamant cu profil dentar din lume in programele de preventie dentara.
  2. Pana in 2020 se doreste implicarea organizatiilor locale ale Aliantei in dezvoltarea si aplicarea de programe sistematice de gestionare si monitorizare a cariei dentare in scopul cresterii preventiei.
  3. Iar pentru 2026 eradicarea totala a cariei dentare, astfel incat copiii nascuti dupa acest an sa nu mai faca deloc carii dentare.

Pentru atingerea acestor obiective membrii Aliantei un Viitor fara Carii Dentare vor sa reuneasca specialisti care sa elaboreze programe generale de prevenire si combatere a cariei dentare, monitorizand implementarea lor in intreaga Europa si rezolvand eventualele lacune in sistemele locale de preventie, dat fiind nivelul diferit al resurselor alocate din diferitele tari europene.

Sursa: Dental Tribune International
 

Date de contact:

Dr Lucy Visinescu
Medic specialist stomatolog

Dental Diamonds Studio

Adresa:
Str Alexandru Constantinescu nr 20 Sector 1, Bucuresti
Telefon:
0744.687.665
E-mail:
lucy.visinescu@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea