Sanatate

#dinti #carii #mit #neolitic #afectiuni dento-parodontale

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Tratamentele stomatologice in Neolitic

Cercetatorii de la Centrul Dezvoltarii Medicinii din cadrul Universitatii din Zurich au publicat recent studii efectuate asupra celei mai vechi mumii descoperite in 1991, conform carora oamenii din Neolitic sufereau inca de pe atuci de carii, boli parodontale sau accidente soldate cu fracturi dentare, ca urmare a alimentatiei si obiceiurilor practicate.

Dr Roger Sailer, specialist in stomatologia Antichitatii, a studiat dantura mumiei Otzi cu metode si tehnologii moderne si a concluzionat ca afectiunile dento-parodontale actuale dateaza inca din Antichitate. Astfel a fost infirmat mitul conform caruia obiceiurile civilizatiei moderne ar provoca mai multe boli dento-parodontale.
 
 
Sursa foto: dental-tribune.com
 
Scanarea 3D la computerul tomograf a cavitatii orale a mumiei neolitice a relevat o abraziune accentuata si o parodontopatie avansata, cu pierderea de os, in special la ultimii molari.
 
In plus, prezenta si numeroase carii, ca urmare a consumului de alimente bogate in amidon, ca si abraziune dentara cauzata de folosirea dintilor in incizarea, ruperea sau smulgerea alimentelor dure si nu numai. Probabil, oamenii neolotici isi foloseau dintii si ca arma de atac sau aparare si la confectionarea diferitelor unelte sau arme.
 
Mumia Otzi prezinta o trauma la unul din incisivi, demonstrand ca a fost victima unui accident, probabil destul de des intalnite in acea perioada.

Studiile asupra mumiei au implicat cercetatori de la Universitatea din New York si de la Academia Europeana din Bolzano, Italia.

Date de contact:

Tel: 0744 68 76 65

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Web: ddsdental.ro

Sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea