Sanatate

#bisfenol a #bisfenol #biberon #medic stomatolog #expert acasa.ro #afectare dinti

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Sunt dintii cele mai recente victime ale bisfenolului A?

Echipei de cercetatori condusa de Ariane Berdal de la Universitatea din Paris-Diderot si Sylvie Babajko(director de cercetare la Inserm), au aratat ca dintii de sobolanii tratati zi de zi cu bisfenol A ar putea fi afectati, observandu-se o patologie similara cu cea identificata la 18% dintre copiii cu varste cuprinse intre 6-8 ani care fusesera expusi.

Bisfenolul A, BPA, este un compus chimic folosit in compozitia materialelor plastice si a rasinilor din care sunt confectionate peturile, ambalajele alimentare si biberoanele utilizate pentru sugari.

In urma studiilor, cantitati semnificative de BPA au fost gasite in sange, urina, lichidul amniotic dar si in placenta. S-a constatat ca acest compus industrial are efecte adverse asupra reproducerii, a dezvoltarii si a metabolismul animalelor de laborator. In consecinta este foarte probabil sa aiba efecte adverse si asupra omului.

In urma acestui studiu, ca masura de precautie, fabricarea si comercializarea de biberoane pentru sugari cu continut de bisfenol A au fost interzise in Europa in ianuarie 2011 urmand ca in Franta interdictia sa fie extinsa la toate ambalajele alimentare incepand cu luna iulie 2015.

Sursa foto: makeandtakes.com

Studiul a relevat ca expunerea zilnica chiar si la doze mici de BPA, de doar 5micrograme/kg/zi poate influenta starea de sanatate, cu atat mai mult daca expunerea se face imediat dupa nastere si in perioada primei copilarii cand organismul uman este foarte sensibil la BPA.

Astfel pot aparea hipomineralizari ale primilor molari si incisivilor permanenti, ca niste pete albe lucioase sau cretoase, care pot prezenta o hipersensibilitate la durere si o predispozitie crescuta la cariile dentare ca urmare a scaderii calciului si fosforului si a fragilitatii implicite a smaltului dentar. De asemenea BPA modifica matricea proteica a smaltului dentar, cu acumularea de albumina ce determina si ea hipomineralizarea.

Cercetatorii au considerat ca simptomatologia dentara a expunerii la BPA ar putea fi utilizata pentru depistarea precoce a perturbarilor induse de BPA si a patologiilor mai grave.

Sursa: medicalnewstoday

 

Date de contact:

Dr Lucy Visinescu
Medic specialist stomatolog
Dental Diamonds Studio
Adresa:
Str Alexandru Constantinescu nr 20 Sector 1, Bucuresti
Telefon:
0744.687.665
E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea