Sanatate

#celule stem #cicatrice #gingii #transplant #boli inflamatorii

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Gingiile ofera rezolvari problemelor medicale

Gingiile ofera rezolvari problemelor medicale, prin celulele stem, care in viitor se preconizeaza a fi folosite nu doar la regenerarea tisulara si la rezolvarea unor boli inflamatorii, dupa cum arata un studiu publicat in "Journal of Dental Research".

Studiul a folosit celule stem mezenhimale (n.r. - celule stem adulte prezente in sangele cordonului ombilical al bebelusului sau in maduva osoasa) ale gingiei care pot induce dezvoltarea diferitelor tipuri de tesuturi, ca si cresterea imunitatii generale.

Dupa cum arata profesorul Songtao Shi, autorul studiului, "gingia are calitati unice, avand o reactie inflamatorie redusa si o vindecare rapida, comparativ cu tegumentele".
 
Celulele stem ale mezenhimului gingival, CSMG, au calitati necunoscute anterior acestui studiu, care a relevat existenta a doua tipuri de CSMG, unele provenind din mezodermul embrionar, M-CSMG, si altele din celulele crestei neurale, N-CSMG. Din celulele crestei neurale se dezvolta structurile capului si fetei, 90% din celulele stem gingivale fiind N-CSMG.   
 

Dar celulele N-CSMG nu au doar abilitatea de a se transforma in diferite tipuri de celule si tesuturi, inclusiv celule nervoase si cartilaginoase, ci intervin si in bolile inflamatorii, prin diferitele lor componente, dupa cum a rezultat dupa implantarea lor la soareci de laborator cu inflamatii ale colonului, la care s-a constatat reducerea semnificativa a inflamatiei.

Prin aceste studii s-a aratat ca celulele stem gingivale, obtinute prin simpla prelevare, au un viitor stralucit in medicina viitorului.

Dr Xingtian Xu de la Ostrow School of Dentistry Center for Craniofacial Molecular Biology sustine ca vor continua cercetarile in directia relevarii proprietatilor imunorelatorii ale CSMG, precum si in utilizarea lor in terapia transplanturilor si reducerea cicatricelor la nivelul pielii.

Sursa: Journal of Dental Research.

Sursa foto: CSID

Uitati de stresul dintilor galbeni si patati si zambiti fericiti, alb stralucitor in ziua nuntii voastre. Mirii verii 2013 beneficiaza la Dental Diamonds Studio de o superoferta pana la 1 septembrie: "Doua albiri dentare profesionale in cabinet, cu lampa, la pretul uneia singure pentru cei ce-si unesc destinele vara aceasta".  Detalii la numarul de telefon 0744.68.76 65 (dr Lucy Visinescu). 
 

Dr Lucy Visinescu

medic specialist stomatolog
 
Dental Diamonds Studio
 
Adresa: Str Alexandru Constantinescu nr 20
Sector 1, Bucuresti
 
Telefon: 0744.687.665

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea