Sanatate

#carii #dinti #sensibilitate dentara # sucuri naturale #piureuri fructe

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Efectele sucurilor naturale si ale piureurilor din fructe asupra dintilor

Desi la prima vedere, promovarea consumului de fructe sub forma se sucuri naturale si piureuri pare o idee buna pentru sanatate, se pare ca nu este chiar asa, orice exces fiind daunator. 

Zilnic este recomandat consumul a cinci gustari cu fructe, ca fiind sanatoase prin aportul caloric scazut, vitaminele si mineralele continute. Si totusi fructele consumate sub forma de sucuri sau piureuri intre mese scad pJH-ul bucal si produc eroziunea smaltului initial, pentru ca mai apoi sa apara sensibilitatea si caria dentara.

Unele fructe, cum ar fi portocalele, merele, lamaile, lamaile verzi si kiwiul, sunt acide, astfel incat un dinte extras si lasat o ora intr-un cocteil din aceste fructe va suferi o demineralizare de 28%, comparativ cu doar 2%, cat produce un suc de banane cu capsuni.

Sursa foto: makingsenseofdiabetes.com

Eroziunile dentare pot varia ca forma si profunzime in functie de calitatea smaltului, de frecventa consumului si tipul sucurilor si piureurilor de fructe, ca si de tehnica de periaj.

Pe langa aspectul inestetic, pot determina si sensibilitate crescuta si chiar durere la variatiile de temperatura (cald, rece) sau chimice (acru, dulce) care sa necesite un tratament restaurativ indelungat si costisitor.

Iata de ce este necesara constientizarea populatiei cu privire la riscurile implicite unui consum crescut de astfel de produse, precum si a masurilor ce trebuie luate pentru a le preveni.

Masuri de prevenire

Clatirea cu apa plata dupa consumul alimentelor acide, inclusiv a sucurilor si piureurilor din fructe, mestecarea unei gume de mestecat fara zahar, sau si mai bine folosirea paiului pentru a le bea, reducand astfel contactul suprafetelor dentare cu acizii din fructe, sunt metode eficiente de combatere a efectului acid asupra smaltului dentar.

Date de contact:

Tel: 0744 68 76 65

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Web: ddsdental.ro

Sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea