Sanatate

#antivirale #medicamente #herpes genital # herpes genital femei # Herpes Simplex #herpes genital barbati

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Herpesul genital - de la simptome la tratament si complicatii

Herpes simplex genital este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala care afecteaza in egala masura atat femeile, cat si barbatii. Afectiunea este cauzata de un virus, Herpes Simplex, care detine doua  tulpini: HSV-1 si HSV-2. Primul are localizare bucala, cel de-al doilea genitala, dar sunt situatii in care regula nu se respecta si il putem gasi pe cel genital la nivel bucal si invers. Manifestarile sunt insa aceleasi, poate severitatea difera.

Putem transmite infectia si atunci cand nu avem nicio leziune vizibila. Virusul isi gaseste gazda in organism si, din cand in cand, se poate activa producand leziuni. Nu ne vindecam niciodata de infectia herpetica, nu s-au inventat arme care sa omoare herpesul. Exista medicamente care amelioreaza simptomatologia si prezervativul, care poate limita transmiterea. Infectia cu tulpina cu localizare genitala este frecventa odata cu inceperea vietii sexuale, dar se poate regasi la copil, dupa nastere, daca mama prezenta leziuni de herpes.

Cum se manifesta?

La unele persoane, primul episod e tacut, asimptomatic, la altele, mai ales la femei, e foarte zgomotos.

Daca suntem infectati si cu HSV-1 (nongenital) avem sanse la manifestari mai blande prin prezenta anticorpilor. Incubatia este de la cateva zile pana la 3 saptamani.

Putem avea o stare generala de rau, cu febra, dureri musculare, de cap, urmate de durere, senzatie de arsura in zona genitala si aparitia unor vezicule pe fond eritematos cu edem care se rup rapid lasand ulceratii. Veziculele se grupeaza in buchet. Ganglionii pot fi mariti.

La femei pot fi afectate: zona perigenitala, anala, labiile mari si mici, zona vulvara, vaginul, cervixul. Poate determina dificultati la urinat. La barbati: orice localizare la nivelul penisului, scrot, aria perianala, perigenitala. Leziunile se pot localiza pe uretra.

Recurentele sunt variabile, pot fi numeroase sau nu. Cine face un prim episod sever are sanse mari la recurente numeroase si zgomotoase. Unele persoane pot sa nu mai faca recurente pentru ani in sir, altele fac si 6-10 episoade pe an.

In general, manifestarile sunt similare, dar mult mai usoare decat la primul episod. Debuteaza cu senzatia de arsura (cu cateva ore sau zile inainte), urmata de aparitia veziculelor.

Care sunt factorii care declanseaza eruptia si care sunt complicatiile?

  • stresul fizic, psihic. Dupa un episod de boala de orice natura, infectia se poate reactiva.

  • expunerea la soare

  • menstruatia.

Infectia herpetica poate fi poarta de intrare pentru alte infectii, inclusiv HIV. Se poate extinde spre uretra, vezica urinara dand simptomatologie la urinare sau imposibilitatea urinarii. Functie de gravitate si sistemul nostru imun se poate raspindi dand encefalita, meningita, pneumonie, proctite (mai frecvent la homosexuali).

Cele mai frecvente complicatii sunt la nastere. Daca mama prezinta leziuni active exista risc de a transmite copilului infectia si a determina afectare oculara, a sistemului nervos si chiar moartea. De aceea se recomanda cezariana sau profilaxie cu medicamente antivirale (aciclovir) inainte de nastere.

Cum se diagnosticheaza?

Prin examinare sau analize de laborator. Specificitatea cea mai mare o au culturile virale. Sunt utile si teste de identificare a ADN-ului viral din sange sau leziune. Altfel, detectarea anticorpilor poate identifica infectia, insa mai putin vechimea ei. Nu se modifica semnificativ in timpul recurentelor.

Cum se trateaza?

Nu exista vindecare de infectia cu herpes. Insa aplicarea timpurie a tratamentului, maxim in primele 72 ore de la debut, are ca efect:

  • reducerea severitatii manifestarilor.

  • reducerea extinderii eruptiei.

  • reducerea recurentelor.

  • reducerea riscului de a transmite boala.

Tratamentul se face cu antivirale asociate sau nu cu antibiotice si antiinflamatoare pentru a reduce manifestarile si riscul de suprainfectie. Antiviralele aplicate local (cremele) au un impact foarte redus pe vindecare, aproape absent.

Daca recurentele sunt numeroase se impune profilaxia antivirala. Intrebati medicul ce inseamna aceasta.

Utilizati prezervativul pentru a reduce transmiterea.

Daca sunteti gravida informati medicul ca suferiti de herpes genital. Daca nu sunteti sigura de infectie, testati-va. Daca sunteti pozitiva pentru herpesul genital, veti urma tratament antiviral inainte de nastere. Daca infectia se activeaza la nastere, cezariana este cea mai indicata.

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021.98.96

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021.317.95.03

Mail: simian.ioana@gmail.com

Clinica Gral Colentina

Telefon: 021.317.83.95; 0730.025.818

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian