Sanatate

#arsuri solare #plaja #creme fotoprotectie #masuri interzise arsuri

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Ce nu este recomandat sa faci in arsurile solare?

Daca ai stat prea mult neprotejat la soare si pielea ta este de un rosu viu, sigur ai sa intrebi in jur cu ce poti sa calmezi manifestarile. Raspunsurile sunt nenumarate, de foarte multe ori strict legate de ceea ce ne ofera imediata apropiere: bucataria, magazinul de la colt de strada din statiune. Sunt cateva “remedii” care ar trebui trecute oficial la categoria “interzise”.



Otetul, care in fond este un acid, nu se recomanda pe piele. Pe un tegument sensibilizat de la soare, de multe ori rana vie, acesta este iritativ putand agrava manifestarile.

Ceaiurile pot sensibiliza si ele la randul lor pielea. La fel si sucul de Aloe Vera sau  castraveti. Putem determina adevarate eruptii alergice.

Acelasi lucru se poate afirma si despre cremele hidratante parfumate. Chiar daca pana atunci nu am avut vreo problema cu acea crema, in contextul inflamatiei produse de arsura, parfumul poate deveni usor factor alergic.

Mare atentie la anestezicele locale! Cunoscute ca avand potential de a da reactii alergice, ele sunt complet interzise pe pielea arsa.

Crema de fotoprotectie nu trebuie aplicata dupa ce arsura s-a produs si nu va mai expuneti la soare. Ea nu trateaza arsura.

Nu aplicati creme grase sub forma de unguent pe pielea arsa. Ele nu lasa pielea sa respire si impiedica vindecarea. Preferati lotiunile, laptele de corp.

Nu va aruncati la produse scumpe! O crema de corp pentru copii, mai ales una special conceputa pentru pielea sensibila, tinuta cateva minute la frigider, va calma imediat pielea.

Nu rupeti bulele formate pe pielea arsa! Atentie cum manipulati pielea, exista risc de infectie.

 

Acoperiti pielea cand iesiti la soare, pentru ca pe zona de arsura pielea se poate hiperpigmenta. Si nu purtati haine ude! Ele nu va protejeaza de soare pielea arsa.

Nu folositi produse de gomaj pe pielea care sufera din cauza soarelui! Si gelul de dus cu  particule de gomaj este interzis. Indepartarea “pielii moarte” creste susceptibilitatea la infectii si cicatrici. Iritatia produsa de gomaj ne acutizeaza suferinta. Aceleasi masuri trebuie aplicate si la nivelul fetei. Eenuntati la demachaintele crema, parfumate si optati pentru apa micelara. Renuntati la servetelele demachiante pana in momentul in care tegumentul se va vindeca.

 

Bine ar fi sa renuntati si la cremele pentru tratarea acneei, petelor de pe fata sau a ridurilor; pot contine substante iritative care inrosesc si mai rau pielea si determina senzatie intensa de usturime.

Daca inainte sa plecati in vacanta “ati pregatit terenul” cu un bronz usor, nu inseamna ca va protejati de arsura. Pielea bronzata are un factor de protectie de 2-4, care nu are cum sa va protejeze sub nicio forma de arsura.

Preventia este cea mai inteligenta arma care ne apara de soare. Dincolo de riscul de cicatrice, de arsura, de suferinta provocata de soarele intens pe pielea noastra, nu trebuie sa uitam cel mai de temut dusman: cancerul de piele.

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog
Medicover Victoriei
- telefon: 021.98.96
Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes - telefon: 021.317.95.03
E-mail: simian.ioana@gmail.com
facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea