Sanatate

#raie #scabie # dermatocorticoid #simptome scabie #tratament scabie

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Cazurile de scabie, in crestere

Scabia este o afectiune mai frecventa decat se crede. Este transmisa de un parazit, Sarcoptes Scabiae, vinovat de pruritul si leziunile tegumentare si de transmiterea mai departe a infectiei.

Cum se manifesta?

Scabia (raia) determina mancarime intensa pe piele. La caldura, noaptea, sub asternuturi, mancarimea devine mai severa, din cauza migratiei pe piele a parazitilor. Acestia patrund prin piele, lasand o zona ca o zgaraietura, mai mica de 1 mm, cu scuama, sapa un sant si depun la capat vezicula perlata care contine viitorii paraziti ce isi vor relua in evolutie traseul.

Santul apare usor supradenivelat, maro-gri, nu foarte usor de identificat pe piele. Altfel, leziunile pot imbraca forme variate, predominand cele provocate de scarpinat, cu cruste pe suprafata. Afecteaza zonele “calde” ale corpului: spatii interdigitale, axilare, zona de pliu, cot, genunchi, in jurul organelor genitale, lombar, torace posterior.

La copii imbraca aspecte atipice: foarte des regasiti leziuni tip vezicule cu lichid incolor sau alb, leziuni rosii pe palme si plante, scalp.

La adulti, copii mari (peste 5-7 ani) rar veti gasi leziuni pe fata. Cand sunt mici, cu greu identificati cu ce se confrunta copilul. De obicei, el devine agitat noaptea, iar un context de posibil contact poate ridica suspiciunea de boala.

Exista si forme mai ciudate de boala. La persoanele cu o igiena foarte buna, leziunile sunt minime. La cele care s-au tratat gresit cu dermatocorticoizi, leziunile sunt extrem de rare, dar parazitul este prezent. La cele cu un sistem imunitar slabit, manifestarile sunt severe.

Cum se ia scabia?

Cel mai frecvent prin contact intim, piele-piele, dar si prin obiectele de vestimentatie, lenjerie. Pisicile, cainii pot suferi de raie, dar transmiterea la om e mai putin intalnita si, daca exista, imbraca forme atipice mai putin severe.

Persoanele devin contagioase de la infestare chiar daca pe piele nu au inca nimic. Simptomele de mancarime de mai tarziu sunt date de reactia imuna. La reinfestarea cu scabie sunteti deja sensibilizat, asa ca manifestarile apar mult mai rapid.

Parazitul traieste in mediul extern, departe de persoana gazda doua-trei zile, dupa care moare. La mai putin de 20 grade Celsius devine imobil.

Ce este de facut?

Diagnosticul se pune prin examinarea pielii si pe baza unui examen parazitologic. Leziunile in zonele tipice, calde ale corpului, pruritul mai intens noaptea, prezenta la mai multi membri ai familiei sunt suficiente pentru diagnostic.

Scabia se trateaza cu substante care omoara parazitul. Functie de substanta folosita sunt diferite scheme de aplicare. Tratamentul trebuie urmat corect, altfel riscul de esec este foarte mare. La copii, tratamentul vizeaza si zona de scalp.

Este obligatoriu sa se trateze toti membrii familiei.

Trebuie evitat contactul intim intre persoane. Va puteti intoarce la munca la 24 de ore dupa prima aplicare a medicamentului.

Spalati obiectele de lenjerie si vestimentatie la 60 grade imediat dupa ce ati aplicat prima repriza de tratament si repetati operatiunea de spalare la  o saptamana (cand ati finalizat tratamentul). Ceea ce nu puteti spala, depozitati in saci de plastic o saptamana, timp necesar disparitiei tuturor parazitilor.

Ce complicatii exista?

In mare nu prea vorbim de complicatii. Exista posibilitatea suprainfectarii leziunilor. Altfel, daca urmam corect tratamentul si masurile de igiena recomandate, am scapat si nu putem vorbi despre un esec al terapiei. Uneori, ramane un prurit rezidual din cauza reactiei alergice si iritatiei produse de medicamentele cu care ne-am tratat. O crema calmanta, un dermatocorticoid rezolva. Aceasta mancarime de piele poate persista pana la doua saptamani. Putem ramane cu teama/fobia ca parazitul inca exista si nu ne-am vindecat (acarofobie). Reinfectia de la persoanele din jur infectate nu trebuie neglijata.

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021.98.96

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021.317.95.03

E-mail: simian.ioana@gmail.com

Clinica Gral Colentina

Telefon: 021.317.83.95; 0730.025.818

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea