Sanatate

#unghii #onicomicoza #ingrijire unghii #aspect unghii #boli unghii

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Bolile se "vad" pe unghii

Ingrosarea, modificarile de culoare sau de forma ale ungfhiilor pot fi semn al suferintelor ficatului sau rinichiului, plamanului sau inimii, anemiei si diabetului.

Unghia poate suferi din cauza unor afectiuni interne sistemice, unor traumatisme locale care ii modifica cresterea si unor agenti infectiosi, care imediat ce gasesc o poarta de intrare determina infectii cu grad variat de severitate.

Unghia este formata din lama unghiala, la capatul careia, proximal, ascunsa sub piele se gaseste zona de crestere - matrixul unghial, patul unghial, repliurile unghiale laterale, proximale si cuticula.

Unghiile de la maini cresc cu o viteza mai mare decat cele de la picioare, cu aproximativ 3,5 mm pe luna fata de 1,6 mm. Cresterea variaza cu varsta, momentul anului, sexul, ereditatea. Unghiile femeilor cresc mai lent decat ale barbatilor (cu exceptia sarcinii). Unghiile cresc mai repede vara.

Cresterea unghiei poate fi afectata de boli sistemice, medicamente, varsta, stare de nutritie, trauma fizica.

Unghiile sunt un ecou al multor boli interne. Ingrosarea, modificarile de culoare, de forma pot fi semn al suferintelor ficatului sau rinichiului, plamanului sau inimii, anemiei si diabetului. Unele boli de piele (psoriazis, vitiligo, eczema atopica etc.) asociaza modificari unghiale.

Iata cateva dintre problemele curente ale unghiilor.

1. Onicomicoza

Ciuperca unghiei, onicomicoza, duce la ingrosare si modificari de culoare ale unghiei. Trichophyton Rubrum si T. Mentagrophytes sunt agentii implicati in mai mult de 90% din cazuri. Ciuperca se raspandeste de obicei de pe zona plantara si invadeaza unghia distal. Rar asociaza simptomatologie. Se trateaza sistemic, mai rar local, in functie de localizare, suprafata afectata, complicatii.

2. Unghiile incurbate

Unghiile incurbate distal, spre varf, cu forma unei sticle de ceas pot fi mostenite sau se pot dezvolta in cursul unor afectiuni pulmonare (cancer, fibroza chistica), cardiace, digestive (boala inflamatorie intestinala, ciroza hepatica), boli de piele (keratodermii palmoplantare), leucemii, cancer toroidian, sarcina. Nu exista tratament, vindecarea de afectiunea cauzatoare va determina in timp cresterea normala a unghiei.

3. Paronichia acuta

O alta infectie a unghiei cu localizare intre unghie si repliul unghial lateral este Paronichia acuta. Afectiunea este frecventa la maini, mai ales la cei care stau cu ele mult timp in apa. Determina durere, edem, roseata si secretie purulenta cu formare de abces. Este cauzata de un mic traumatism local cu patrunderea bacteriilor, adesea stafilococul. Forma cronica a infectiei are o durata de peste 6 luni. Aici implicata este candida. Necesita toaleta locala, aplicarea de creme cu antibiotice/antimicotice, medicatie sistemica si uneori interventie chirurgicala pentru drenarea secretiilor.

4. Melanonichia

Melanonichia reprezinta coloratia maro a unghiei pe o anumita suprafata. Este cauzata de cresterea cantitatii de melanina. Este intalnita frecvent la indivizii cu pielea inchisa la culoare. Poate fi difuza, longitudinala. Poate fi cauzata de tumori cutanate (melanom), de nevi melanocitari (alunite), poate aparea in cadrul unor boli hormonale, a expunerii la ultraviolete (atentie la tratamentele cu oja permanenta),  traumatisme, sarcina, deficit de vitamine (B12), boli de piele, medicamente. Este asimptomatica.

5. Onicoliza distala

Onicoliza distala reprezinta separarea la varf a unghiei de patul unghial. Este cauzata de traumatisme, infectii, tumori subunghiale, medicamente (fluoroquinolone, doxiciclina), psoriazis, lupus, dermatita atopica, anemie feripriva. Nu are simptome cat timp nu se suprapune infectia. Necesita tratarea afectiunii cauzatoare.

6. Hematoamele subunghiale

Hematoamele subunghiale  apar posttraumatic. Pun problema diagnosticului diferential cu melanonichia, mai ales melanomul. Trebuie urmarite indeaproape. In general nu dor, insa, in cazul in care asociaza manifestari, necesita trepanatie la nivelul unghiei, indepartarea unei portiuni din unghie cu eliberarea hematomului.

7. Onicocriptoza

Unghiile incarnate (onicocriptoza) sunt frecvente la picioare, degetul mare. Purtarea pantofilor stramti agraveaza problema. Infectia secundara face tabloul si mai sever cu edem, roseata, durere, formare de tesut de granulatie, abces. Uneori necesita indepartarea partilor laterale ale unghiei, implicand radacina unghiei.

8. Santurile transversale

Depresiunile punctiforme ale unghiei, santurile transversale, longitudinale sunt determinate de traumatisme, boli de piele (psoriazis, eczeme, infectii, dermatita atopica, vitiligo). Ele marcheaza momentul traumatic sau de debut al bolii.

9. Hemoragiile unghiale

Micile hemoragii unghiale, “in aschie”, mici linii rosii apar dupa unele medicamente sau in cadrul  unor afectiuni cardiace (endocardite).

Cum ingrijim unghiile?

Taiati-va scurt unghiile, dupa inmuiere in apa calda. Folositi o forfecuta doar a dumneavoastra cu varf bont, taiati-le usor rotunjit, fara a lasa colturi. Piliti-le la colturi. Nu taiati cuticulele, pentru ca puteti determina porti de intrare pentru agentii infectiosi.

Purtati incaltaminte comoda, evitati umezeala la nivelul picioarelor. Aveti grija ce saloane frecventati, daca instrumentarul e sterilizat corect si cosmeticiana respecta regulile de igiena. Grija in privinta manichiurii semi/permanente care poate ascunde boli grave ale unghiei si implica expunere la lampa cu ultraviolete. Daca faceti infectii frecvente la unghie, acestea pot fi semnul unor boli ca insuficienta arteriala sau diabetul. Consultati dermatologul.

Purtati incaltaminte de protectie in cabinele de dus, marginea bazinului, sauna etc.

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021.98.96

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021.317.95.03

E-mail: simian.ioana@gmail.com

Clinica Gral Colentina

Telefon: 021.317.83.95; 0730.025.818

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea