Sanatate

#urticarie #tratament urticarie #alimente urticarie

Expertul Acasa.ro, dr Horia Beti: Medicamentele pe care le folosesti regulat, cauza frecventa a urticariei

Urticaria este un tip de alergie cauzata de o reactivitate exagerata aparuta in urma contactului cu diverse substante. Caracteristica este aparitia unei eruptii cutanate trecatoare formata din placi roz, usor reliefate si foarte pruriginoase. Au forme si dimensiuni diferite si unele se vindeca, iar altele apar in decursul unei zile sau chiar ore.
 

In functie de mecanismul de producere, urticariile pot fi alergice si nonalergice. In cazul celor nonalergice, fenomenele se petrec prin actiunea directa a agentului cauzal. Acesti agenti pot fi urmatorii:

 

1. Medicamente: antiinflamatoare, antialgice, antibiotice. De exemplu: Algocalmin, Nurofen, Ketonal, Aspirina, Codenal, Biseptol, Ampicilin si foarte multe altele din cele mai utilizate medicamente ce se pot lua fara reteta.

2. Alimente: capsuni, icre, peste, nuci, alune, ciocolata, oua, lactate etc.

3. Paraziti intestinali: oxiuri, giardia si altii.

4. Factori atmosferici: praful, polenul, mucegaiuri, par de animale.

5. Factori infectiosi din focare de infectie dentare, biliare, urinare, amigdaliene, otice sau de tract digestiv.

6. Factori fizici: frigul, caldura, radiatiile.


Cele mai frecvente cauze in urticariile acute sunt medicamentele si alimentele, iar in urticariile cronice sunt agentii din lista de mai sus.

Turn off for: Romanian

Evolutia sub tratament este de regula buna, dar trenanta si exista si posibilitatea de agravare cand sunt afectate straturi mai profunde si mucoasa cavitatii bucale, limba si traheea, ce sunt semne ale socului anafilactic. Aceasta situatie impune internarea in sectie de terapie intensiva deoarece viata
pacientului este in pericol.

Tratamentul clasic al urticariei de gravitate medie este cu antihistaminice: Aerius, Claritine, Telfast, Xyzal, Peritol, Ketotifen, Clorfeniramin si multe altele. De retinut faptul ca sunt doua clase mari de antihistaminice: unele produc somnolenta, deci se administreaza la culcare, iar celelalte nu produc acest efect.

In functie de gravitate si de evolutie, se mai administreaza terapie cortizonica intravenos, intramuscular sau tablete, asociat cu protectie gastrica si regim fara sare. Se mai poate asocia vitamina C si calciu gluconic. Obligatorie este eliminarea factorului declansator atunci cand este cunoscut si retinerea acestuia pentru a evita un nou episod cu aceeasi substanta.
 

Date de contact:
Dr Horia Beti
Medic primar dermatovenerolog
Centrul Medical Bio Terra Med
Adresa:
Calea Grivitei nr. 3, Sector 1
Tel.: 021.9680
Web: bioterramed.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Horia Beti

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea