Sanatate

#raie #scabie #tratament raie #infestare rabie

Expertul Acasa.ro, dr Horia Beti: Cum scapi de raie

Scabia - sau, in termeni populari, raia - este o boala foarte contagioasa, produsa de un parazit ce se numeste Sarcoptes Scabiae. Transmiterea se realizeaza cu mare rapiditate de la om la om prin contact direct sau prin schimbatul hainelor sau folositul aceleasi lenjerii contaminate. Nu se ia de la caini sau pisici, ci doar de la capre, asa cum a patit si scriitorul Ion Creanga.



Simptomul cel mai important si care il aduce pe om la doctor este mancarimea teribila pe tot parcursul zilei, cu agravare seara si dupa baie. Rapid toti membrii familiei sunt infestati.

Leziunile vizibile pe piele sunt tunelul acarian, unde parazitul isi depune oualele si urmele de grataj cauzate de scarpinat.

Localizarile cele mai frecvente sunt pe si intre degetele mainilor, in zona axilelor, pe abdomen, pe fese si coapse, la nivelul regiunii genitale si mameloane.

Netratate, leziunile se infecteaza si tratamentul devine mai complex.

Pentru dermatolog, diagnosticul este relativ simplu, dar exista si situatii cand este necesar un examen parazitologic. In unele cazuri, chiar daca rezultatul de laborator este negativ pentru scabie, acest lucru nu exclude o posibila infectie parazitara si se administreaza un tratament de proba.


Tatamentul este local cu diverse substante antiscabioase, cum ar fi: benzoat de benzil, sulf, hexaclorciclohexan (interzis la copii), care se aplica de regula seara dupa dus, apoi tratament cu creme cortizonice si emoliente care se aplica peste zi. Concomitent, se administreaza si medicamente antihistaminice pentru combaterea pruritului. Este obligatoriu dusul de doua ori pe zi si deparazitarea lenjeriei prin fierbere, calcare si eventual pulverizare cu insecticid.

Pentru a preveni infestarea cu acest parazit trebuie evitat contactul direct cu persoana bolnava sau cu obiectele personale ale acesteia. In cazul in care se vine in contact cu o astfel de persoana, trebuie instituit imediat tratamentul ca si masura profilactica.

 

Date de contact:
Dr Horia Beti
Medic primar dermatovenerolog
Centrul Medical Bio Terra Med
Adresa:
Calea Grivitei nr. 3, Sector 1
Tel.: 021.9680
Web: bioterramed.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Horia Beti