Sanatate

#sarcomul Kaposi #sarcoame cutanate #tratament sarcom Kaposi

Expertul Acasa.ro, dr Horia Beti: Ce este sarcomul Kaposi

Sarcoamele cutanate sunt tumori maligne ale pielii, care au originea in tesutul conjunctiv. Sarcomul Kaposi este o proliferare a celulelor endoteliale cu implicarea herpes virusului tip 8, ce se poate transmite si pe cale sexuala.

 


Exista patru tipuri, clasificate in functie de evolutie :

  • cel clasic european, cu leziuni cutanate
  • cel african, cu afectare limfoadenopatica
  • cel asociat cu boli ce produc depresie imunitara, altele decat HIV-SIDA
  • cel asociat infectiei HIV-SIDA

Leziunile cutanate sunt niste tumorete dure de culoare rosie-violacee, bine delimitate, infiltrate, localizate in special pe membrele inferioare, maini, urechi si fata, mai rar pe trunchi si foarte rar pe mucoasa (orala, gingivala).

Evolutia este lenta, cu risc minim de metastazare, dar cu recidive locale sau extinse. Se pot asocia in evolutie adenopatii superficiale sau profunde, precum si afectarea de organe interne.
 

Tratamentele vizeaza in special distrugerea tumorilor cutanate. Se folosesc toate metodele cunoscute: excizia chirurgicala, electrocauterizarea, laserterapie, crioterapie sau infiltratiile intralezionare cu substante antitumorale. In cazul unor leziuni ce nu se preteaza la tratamentele descrise, se face radioterapie.

In tumorile severe se adauga tratament cu citostatice. Este utila in toate formele de boala imunostimularea cu DNCB su cu vaccin BCG, chiar si tratament cu moldamin 1.200.000 ui la 7 zile.

 

Date de contact:
Dr Horia Beti
Medic primar dermatovenerolog
Centrul Medical Bio Terra Med
Adresa:
Calea Grivitei nr. 3, Sector 1
Tel.: 021.9680
Web: bioterramed.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Horia Beti

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea