Sanatate

#afectiuni limba #glosite #infectii limba

Expertul Acasa.ro, dr Horia Beti: Afectiuni ale limbii. Ce pot ascunde

Limba poate fi afectata de multe patologii generale sau locale: alergice, infectioase, de contact, carentiale etc. Manifestarile sunt diverse: eritem, vezicule, eroziuni, ulceratii, edeme, afte sau chiar pigmentari.

Anatomic, limba prezinta excrescente, numite papile. Acestea sunt de mai multe tipuri si dau suprafetei linguale un aspect aspru. Afectarea limbii poate duce la stergerea sau, dimpotriva, accentuarea acestor papile.

O serie de carente vitaminice pot produce glosite si anume: vitaminele B2, B3, PP, B6, B12, acid folic, vitamina C. De asemenea, anemia feripriva poate cauza un anume tip de glosita.

Cand deficitul este cunoscut, tratamentul consta in administrarea elementului ce lipseste prin alimentatie sau si prin terapie medicamentoasa.

Glositele din bolile infectioase sunt usor de diagnosticat datorita manifestarilor principale ale bolii - febra, eruptii cutanate, stare generala modificata.

In schimb, afectarea linguala cauzata de boli digestive, diabet, neoplasm, hepatite cronice sau sfilisul secundar, boli pe care pacientul poate nu stie ca le are, necesita investigatii suplimentare, mai ales cand tratamentele nu sunt eficiente.

Merita mentionate glositele candidozice, des intalnite si asociate frecvent cu balanitele si vaginitele candidozice aparute in timpul tratamentelor cu antibiotice. Uneori, cand tratamentul antibiotic este de lunga durata, este necesara asocierea unei terapii antimicotice.

 

De asemenea, este necesar si un consult stomatologic.

In tratament, includem si igiena bucala obligatorie dupa fiecare masa, renuntarea la fumat, la alcooluri tari, condimente si alimente sau bauturi fierbinti. Tratamentul se face in functie de cauza si, de aceea, rezultatele depind foarte mult de diagnostic. Acesta poate cuprinde:
 

 

  • solutii antiseptice, antimicotice, anestezice,
  • terapie cu antihistaminice, antibiotice, antiinflamatoare
  • sedative sau tratamente hormonale.

 

Date de contact:
Dr Horia Beti
Medic primar dermatovenerolog
Centrul Medical Bio Terra Med
Adresa:
Calea Grivitei nr. 3, Sector 1
Tel.: 021.9680
Web: bioterramed.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Horia Beti

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea