Sanatate

#infectii genitale #trichomonas vaginalis #boli cu transmitere sexuala

Expertul Acasa.ro, dr Horia Beti: Infectiile genitale cu Trichomonas. Cum se manifesta la femei si la barbati

Trichomonas vaginalis este un parazit-protozoar ce se localizeaza la nivelul vaginului, provocand vaginita, uretrita si, rar, cistita. Transmiterea de la o persoana infectata la altele se face in proportie de 95 % pe cale sexuala, restul de 5% se face prin lenjerie, maini nespalate, obiecte de toaleta intima sau jucari sexuale.

 

Parazitul supravietuieste cateva ore in mediul umed. Se poate transmite in timpul nasterii la nou-nascut.

La barbati provoaca uretrita si, in urma unui tratament insuficient, cistita sau prostatita.

Perioada de incubatie este de la 5 pana la 28 de zile.

La femei, infectia cu trichomonas este de regula zgomotoasa – secretie abundenta galben-verzuie, cu bule, spumoasa, urat mirositoare, insotita de mancarime, dureri, dificultati de mictiune si imposibilitatea producerii unu act sexual satisfacator. Din pacate, exista si situatii in care femeia este asimptomatica sau fenomenele descrise sunt discrete si pot avea relatii sexuale contribuind la raspandirea bolii.

La barbati, secretia este minima - picatura matinala. Rareori apar scurgeri galben-verzui, spumoase, insotite de polakiurie, fapt pentru care barbatii se prezinta mai rar la doctor.
 

Diagnosticul clinic poate fi confirmat prin cel de laborator – examen de secretie vaginala, respectiv uretrala sau la examenul citologic Papanicolau.

Tratamentul se face cu metronidazol sau produse similare. La femei, de regula, este suficienta o doza de 3 grame. La barbati, tratamentul se face cu 1 gram/zi, timp de 7 zile.

Pe cat de eficient este acest medicament, pe atat este grevat de reactii adverse: greturi, varsaturi, gust neplacut si favorizarea aparitiei candidozei. In timpul tratamentului se interzice consumul de alcool.

Se recomanda tratamentul ambilor parteneri, chiar daca nu amandoi prezinta simptome, si evitarea contactului sexual pana la vindecare.

Date de contact:
Dr Horia Beti
Medic primar dermatovenerolog
Centrul Medical Bio Terra Med
Adresa:
Calea Grivitei nr. 3, Sector 1
Tel.: 021.9680
Web: bioterramed.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Horia Beti