Sanatate

#chirurgia abdomenului #abdomen suplu #abdominoplastie

Expertul Acasa.ro, dr Florin Daniel Juravle: Tot ce trebuie sa stii despre chirurgia abdomenului

Un abdomen suplu este important atat din punct de vedere al sanatatii, cat si estetic. O dieta sanatoasa sau un program de exercitii fizice pentru abdomen sunt uneori insuficiente pentru a elimina acumularile de grasime si "pielea cazuta" din zona abdominala; atunci putem apela la abdominoplastie.
 

Abdominoplastia este o interventie chirurgicala de indepartare a excesului de piele si grasime de pe abdomen; uneori implica si procedee de tonifiere a muschilor abdominali.

Abdominoplastia poate sa fie totala sau partiala. In cursul abdominoplastiei partiale sunt remodelate si mobilizate doar tesuturile abdominale mai jos de ombilic, acesta ramanand pe loc. Se poate asocia eventual cu lipoaspiratie la nivelul abdomenului superior si/sau flancuri.

Daca exista insa o laxitate exagerata si la nivelul tegumentelor abdomenului superior (deasupra de ombilic) este nevoie de o corectie totala la nivelul abdomenului - abdominoplastie totala.

In cazul abdominoplastiei totale vor trebui mobilizate si tesuturile de mai sus de ombilic, iar acesta trebuie repozitionat. Abdominoplastia totala este o operatie de mai mare anvergura, la care adesea se asociaza lipoaspiratia flacurilor, lipectomia sau corectia diastazisului musculaturii abdominale (musculature se tonifica prin sutura).

Cui este indicata abdominoplastia?

Abdominoplastia este indicata femeilor si barbatilor cu o conditie fizica buna, dar care au la nivel abdominal pielea cazuta, cu sau fara pliu abdominal marit de volum.

Cei mai buni candidati pentru abdominoplastie indeplinesc urmatoarele conditii:


exces de piele flasca, cazuta, la nivel abdominal;
un abdomen care protruzioneaza si este disproportional cu restul corpului;
musculatura abdominala flasca din cauza sarcinilor multiple sau a varstei inaintate;
exces de grasimi concentrate sub pielea abdomenului.


Daca intentionati sa ramaneti insarcinate sau sa urmati o dieta de slabire, trebuie sa va informati chirurgul despre aceste planuri.

Cicatricele abdominale obtinute in urma unor interventii chirurgicale in antecedente pot limita rezultatele abdominoplastiei.

In ce consta consultatia?

In timpul consultatiei, chirurgul dumneavoastra va evalua starea de sanatate fizica si emotionala. Trebuie sa fiti pregatiti sa oferiti informatii corecte si complete despre:

  • interventii chirurgicale in antecedente
  • boli trecute sau prezente
  • medicatie administrata in prezent inclusiv remedii naturiste sau suplimente alimentare

Chirurgul dumneavoastra va evalua:

  • calitatea pielii abdominale
  • localizarea cicatricelor existente
  • cantitatea de tesut gras in exces
  • statusul musculaturii abdominale
  • chirurgul dumneavoastra v-ar putea sugera si alte tratamente pentru a obtine rezultatele dorite. De exemplu, unii pacienti ar putea beneficia de pe urma lipoaspiratiei, ca unica procedura la nivel abdominal.

In ce consta interventia chirurgicala?

In general, in cazul abdominoplastiei, o incizie orizontala este plasata chiar deasupra ariei pubiene. Lungimea inciziei, care se intinde intre cele doua oase ale bazinului, depinde de cantitatea de piele care trebuie indepartata.

Cu alte cuvinte, cu cat este mai multa piele de indepartat, cu atat incizia va fi mai lunga. La femei, incizia trebuie situata sub linia costumului de baie cand este posibil. Pielea care contine vergeturi poate fi indepartata de asemenea.

La persoanele cu o cantitate mare de piele cazuta, o incizie secundara poate fi facuta in jurul ombilicului si se va practica astfel abdominoplastia totala.
In acest fel, pielea in exces de deasupra ombilicului este separata de tesuturile profunde, mobilizata spre zona pubiana si apoi excizata.

Ce alte metode mai exista?

Abdominoplastia partiala sau "mini" abdominoplastia se adreseaza jumatatii inferioare a abdomenului si nu necesita incizie in jurul ombilicului. Deci aceasta tehnica nu va corecta si pielea cazuta de deasupra ombilicului. Lipoaspiratia, ca metoda unica, poate fi benefica daca exista o buna elasticitate a pielei si un tonus muscular favorabil.

Ce riscuri implica aceasta interventie?

In fiecare an, mii de persoane beneficiaza de aceasta interventie, de abdominoplastie, fara a experimenta complicatii majore.

In timpul consultatiei, chirurgul dumneavoastra va va oferi informatii atat asupra riscurilor, cat si asupra beneficiilor acestei interventii.

In ce constau pregatirile preoperatorii?

Odata stabilita ziua interventiei chirurgicale veti primi informatii cu privire atat la perioada preoperatorie, cat si postoperatorie:
 

  • Trebuie sa evitati medicamentele care ar putea complica actul chirurgical sau recuperarea.
  • Evitati fumatul pentru o perioada de cel putin doua saptamani, inainte si dupa operatie.
  • Investigatii clinice si paraclinice pentru a evalua starea de sanatate.
  • Abdominoplastia se desfasoara intr-o sala de operatie, sub anestezie generala.
  • Vi se va administra medicatie adecvata pentru a se obtine confortul dorit pe toata durata interventiei.

Dupa terminarea interventiei veti fi transportat intr-un salon de recuperare. Cel mai adesea in cursul operatiei vi se vor monta tuburi de dren pentru a preveni acumularea de lichide.
 

Dr. Florin Daniel Juravle
Adresa:
 Calea Dorobanti 51, Etaj 1, Interfon 03
Tel.:
 0731.554.554
E-mail:
contact@drflorinjuravle.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
juravle bun

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea