Sanatate

#tulburari somn #apnee in somn #Apnee in Somn Obstructiva #SASO

Expertul Acasa.ro, dr Doina Dumitru-Didita: Apneea in Somn - spune NU complicatiilor si trateaza-te!

Cand vorbim despre Sindromul de Apnee in Somn Obstructiva (SASO), dincolo de somnolenta diurna excesiva si sforait, riscurile si comorbiditatile la care se supun pacienti nediagnosticati sau netratati sunt multiple incluzand chiar moartea subita in timpul somnului.

 

Obezitatea si adipozitatea viscerala sunt cunoscute ca factori de risc pentru dezvoltarea SASO, acestea intalnindu-se la 50% din persoanele obeze.
40% din pacientii cu apnee obstructiva sufera de hipertensiune arteriala (HTA). Asocierea acestora determina frecvent HTA rezistenta la tratament, pacientii clinicii fiind frecvent trimisi de catre cardiolog din cauza lipsei de control a bolii doar din medicatie antihipertensiva.

Exista o prevalenta de 40-50% la pacienti cu insuficienta cardiaca.

Sindroame metabolice (diabet zaharat, dislipidemie, hiperuricemie).
Accidente ischemice cerebrale: risc crescut de 4 ori la pacientii cu SASO.

Se insoteste de tulburari ale libidoului la 28% din pacienti.

Fragmentarea somnului duce la imposibilitatea creierului de a se odihni  si se insoteste de iritabilitate, agresivitate, depresie, tulburari cognitive, cefalee matinala.


Riscul anestezic. Din cauza substantelor utilizate in anestezie, pacientii cu SASO sunt vulnerabili si exista riscul complicatiilor cardiorespiratorii postoperatorii.


Numar crescut de accidente rutiere cauzate de atipirile la volan. Accidentele casnice si de munca pot fi, de asemenea, provocate de somnolenta diurna si lipsa de concentrare. In studiile efectuate in USA somnolenta a fost asociata in 31-41% din accidentele majore ale vehiculelor comerciale (soferii profesionisti).


 

 

Tratamentul SASO este diferit in functie de tipul de severitate, caracteristici si bolile asociate.
Sunt totusi cateva elemente comune pe care pacientii cu SASO trebuie sa le respecte:

 

  • cura de slabire;
  • igiena somnului;
  • renuntarea la consumul de alcool si sedative;
  • sevrajul fumatului;
  • tratamentul comorbiditatilor.

Pentru SASO usor, purtarea de dispozitive intraorale sau evitarea decubitului dorsal pot fi solutiile de tratament.


Pentru SASO usor sau moderat, tratamentul chirurgical are scopul de a corecta modificarile anatomice care contribuie la obstructia totala sau partiala a cailor aeriene superioare. Acestea pot fi atenuate cu ajutorul interventiilor ORL.


Pentru SASO sever sau moderat cu comorbiditati, tratamentul de electie este nCPAP (CPAP, APAP, BiPAP etc). Acesta este un aparat care insufla (prin intermediul unei masti)  aer cu presiune pozitiva ce impiedica aparitia evenimentelor respiratorii din timpul somnului (apnei, hipopnei).

Din pacate, aparatul trebuie folosit toata viata. Apneea in Somn nu se vindeca, iar mai mult multi dintre bolnavi nu isi permit aceste costuri (nefiind un tratament decontat de catre CAS). Fara acest aparat insa, de la un anumit stadiu al bolii, intervine decesul.

 

Date contact:

Dr Doina Dumitru-Didita

medic specialist medicina de familie /somnologie

Clinica Somnolog

Telefon: 021.311.88.22 

E-mail: clinica@somnolog.ro

Web:
 somnolog.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Doina Didita

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea