Sanatate

#tipuri de piele # protectie piele #expunere la soare #plaja #protectie solara #piele #dr Dana Maria Fatu #expert acasa.ro

Expertul Acasa.ro, dr Dana Maria Bratu: Protejeaza-ti pielea la plaja! Cum alegi protectia solara potrivita pielii tale

Cu bagajul complet ne indreptam cu entuziasm catre marea albastra. Insa cum gasim echilibrul perfect la plaja astfel incat sa obtinem un bronz sanatos, fara grija arsurilor solare?

In primul rand trebuie sa evaluam corect tipul de piele si astfel vom aborda diferit masurile de protectie solara. In stabilirea fototipului cutanat vom tine cont de culoarea pielii, a parului, a prezentei efelidelor (pistruilor) si de reactia pielii la soare astfel:

  • Fototipul I: piele alba, se arde intotdeauna, nu se bronzeaza niciodata.
  • Fototipul II: piele deschisa la culoare (de obicei la persoanele cu par roscat), se arde intotdeauna, uneori prinde un bronz deschis, multi pistrui.
  • Fototipul III: piele deschisa spre inchisa, se arde uneori, se bronzeaza intotdeauna (bronz mediu), cativa pistrui.
  • Fototipul IV: piele inchisa, nu se arde niciodata, se bronzeaza intotdeauna (bronz intens), fara pistrui.
  • Fototipul V: piele inchisa intens, nu se arde niciodata, se bronzeaza intotdeauna (bronz foarte inchis), fara pistrui.
  • Fototipul VI: piele neagra, nu se arde niciodata.

Cu cat fototipul este mai deschis, cu atat mai mare trebuie sa fie factorul de protectie solara din lotiunile de plaja. Persoanele cu fototipuri I, II vor evita expunerea la soare in intervalul orar 10:00-16:00, in care emisia de radiatii ultraviolete este maxima. Cremele sau lotiunile de plaja trebuie sa contina un factor de protectie de 50 si sa fie eficient atat impotriva UVA cat si UVB.

Pentru copii, intrucat pielea este mai subtire si sensibila, indiferent de fototipul cutanat recomand utilizarea cremelor cu factor de protectie 50, eventual si cu ecran mineral (reflecta radiatiile ultraviolete, nepermitand patrunderea acestora in epiderm).

Desi unele produse sunt “waterproof” rezistand in apa pana la 80 minute, cel mai bine este sa reaplicati stratul de crema de fiecare data cand iesiti din apa sau la 2-3 ore. Tineti cont de faptul ca radiatiile ultraviolete afecteaza pielea atat prin expunere directa la soare cat si prin reflexie de la nivelul apei, nisipului.

Nu uitati de par! Caldura determina deshidratarea acestuia astfel incat devine friabil. Prin urmare, protejati-l cu o palarie sau cu spray hidratant cu ecran solar.

Daca ati respectat toate masurile de precautie si v-ati “pricopsit” cu arsura solara, iata cateva sfaturi pentru ingrijirea acestora:

  • Aplicati comprese sterile cu ser fiziologic la temperatura camerei sau apa termala.
  • Folositi lotiuni hidratante “after sun”
  • In caz de febra sau vezicule (basici), prezentati-va la cel mai apropiat medic. Veziculele nu se sparg si nu se aplica produse preparate in casa intucat exista risc de suprainfectie!

Va doresc un concediu minunat, ferit de pericolele expunerii excesive la soare!

Date de contact:
Dr. Dana Maria Fatu
Medic dermatovenerolog

Tel: 0732.99.00.50; 0732.99.00.51

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr Dana Maria Fatu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea