Sanatate

#tratament cuperoza #lumina intens pulsata #tratament rozacee #cuperoza #laser #rozacee

Expertul Acasa.ro, dr Dana Maria Bratu: Cuperoza se poate trata?

Rozaceea sau cuperoza este o afectiune a pielii care se dezvolta progresiv si afecteaza in special persoanele cu fototip cutanat I sau II (ten deschis la culoare, care se inrosesc la soare si se bronzeaza mai greu).

Debutul este insidios, cu perioade in care pacientul resimte o senzatie de caldura la nivelul fetei insotita de eritem (roseata). Episoadele pot fi declansate de expunerea la soare, consumul de alimente picante sau fierbinti, alcool, folosirea unor preparate topice pe baza de corticoizi.
Cu timpul, in lipsa tratamentului, acest eritem devine permanent cu senzatie de usturime, arsura si uscaciune a pielii. Aceasta forma de rozaceea este denumita “eritemato-telangiectazica” intrucat, la nivelul pometilor, barbiei sau nasului se evidentiaza mici vase de sange. Multi pacienti dezvolta forma “papulo-pustuloasa” cu leziuni ce se aseamana cu acneea. Acest stadiu poate crea dificultati de diagnostic, dar si de tratament.

Aderenta si increderea pacientului in medicul dermatolog sunt esentiale intrucat exista tendinta “autotratamentului” aplicat conform multitudinii de informatii gasite in mediul online. Indiferent de varsta si sex, aspectul fizic este important pentru fiecare din noi. O afectiune care poate acoperi intreaga suprafata are un important impact psiho-social pentru pacient, care isi pierde increderea in sine, se izoleaza de cei din jur de teama criticilor: “Uite-l pe X, e rosu ca racul!” sau “Cum de a facut cosuri la varsta asta?”

Tratamentul este individualizat in functie de varsta, sex, obiceiurile cosmetice, tipul de severitate al rozaceei. Lumina intens pulsata si laserul sunt utilizate pentru stadiile initiale ale rozaceei, reducand eritemul si dimensiunea vaselor de sange. Rezultatele sunt favorabile si persita timp indelungat, iar simptomatologia este mult ameliorata. Exista preparate cu actiune vascontrictoare ce au efect imediat de albire a zonelor afectate si se folosesc dimineata astfel incat rezultatul sa se pastreaze pe durata intregii zile. In stadiile avansate, este necesar sa combinam tratamentele efectuate in clinica dermatologica cu tratamente sistemice si masuri stricte de ingrijire a pielii (folosirea unor produse speciale de curatare si machiaj).

Un tratament corect efectuat presupune ca diagnosticul sa fie precoce, iar pacientul sa utilizeze dermatocosmeticele cu moderatie si doar la recomandarea specialistului.

Sursa foto: isabelsbeautyblog.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr Dana Maria Fatu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea