Sanatate

#mituri implant #implant dentar #implant

Expertul Acasa.ro, dr Cristian Irimia, medic stomatolog: Mituri despre implantul dentar

Implantul dentar este o cea mai buna solutie, acceptata si practicata ca atare, in intreaga lume. Chiar daca si stomatologii din Romania folosesc tot mai des aceasta procedura pentru inlocuirea dintilor lipsa, implantul dentar este in continuare un subiect, sa ii spunem – tabu - pentru multi pacienti. Pentru ca nu au suficiente informatii sau, mai rau, primesc informatii gresite, cei care au ramas fara unul sau mai multi dinti ocolesc aceasta procedura si aleg variante mai ieftine si, in acelasi timp, mai putin rezistente si eficiente, pe care le regreta dupa cativa ani sau, in unele cazuri, chiar cateva luni. Asa se face ca, de-a lungul timpului, au aparut o serie de mituri despre implanturile dentare. Mituri pe care suntem gata sa le doboram impreuna cu dr. Cristian Irimia, medic stomatolog cu specializare in implantologie, de la ABC Eurodent.

Foarte multi dintre pacientii eligibili pentru implant dentar ajung in clinicile noastre convinsi ca vor merge pe varianta punte dentara sau proteza. Cand ii intreb de ce, raspunsul este aproape de fiecare data acelasi: pentru ca am auzit ca doare foarte tare sau pentru ca stiu ca exista riscul ca organismul sa respinga implantul. Ei bine, nu este deloc asa! Dimpotriva, in unele cazuri, aceste metode fac mai mult rau decat bine.

Dar sa le luam pe rand! Mitul conform caruia inserarea implantului dentar este cea mai dureroasa procedura stomatologica este unul dintre cele mai des invocate de catre pacienti. In realitate, procedura se face doar sub anestezie si este mult mai putin dureroasa decat slefuirea dintilor invecinati celui care lipseste, asa cum se procedeaza in cazul unei punti dentare. Ba mai mult, pana si o extractie dentara este mai dureroasa decat inserarea unui implant. Este adevarat, pacientul va simti un usor disconfort dupa, insa acesta se trateaza cu ajutorul antiinflamatoarelor si antibioticelor administrate de catre medic.

Organismul poate sa respinga implantul - este un alt mit des invocat de catre pacienti. Nimic mai fals. Potrivit statisticilor, rata de respingere a implanturilor dentare este de nici 2%, procent asociat cu alergii specifice sau cu o igiena orala deficitara. De ce? Pentru ca la ora actuala, implanturile sunt realizate din materiale biocompatibile care sunt foarte bine tolerate de corpul uman, nefiind percepute ca si corpuri straine.

Implantul dentar impiedica realizarea RMN-ului. Fals! Aparatele RMN pot interfera doar cu obiecte feromagnetice, in timp ce implanturile dentare sunt confectionate din metale precum titanul sau zirconiul, care nu afecteaza in niciun fel procedurile imagistice.

Sunt prea tanar pentru un implant este mitul de care se leaga adolescentii atunci cand vin la stomatolog cu dinti lipsa. In realitate, daca perioada de crestere a oaselor maxilare s-a incheiat, implantul poate fi facut fara probleme de catre un stomatolg experimentat. Ba mai mult, cu cat dintele pierdut este inlocuit mai repede, cu atat mai bine pentru ca nu risti ca osul sa se retraga.

Un alt mit este cel conform caruia implanturile dentare au foarte multe efecte secundare. Complicatiile apar insa doar in cazurile in care nu se respecta indicatiile post-operatorii stabilite de catre stomatolog. De exemplu, infectiile apar in cazul unei igiene orale necorespunzatoare.  Statistic vorbind, peste 90% dintre pacientii care au implant dentar se intorc la activitaile obisnuite chiar din ziua urmatoare interventiei. 

Proteza dentara are o durata de viata mai mare decat un implant. La fel de fals ca toate cele de mai sus. In realitate, implantul dentar este cea mai buna, naturala si durabila solutie existenta in acest moment pentru inlocuirea dintilor lipsa. Acesta are o durata de viata mult mai mare in comparatie cu alte metode, imbunatatind dictia si reproducand in proportie de aproape 95% capacitatea naturala de a musca si a mesteca.

Pretul mare este insa problema majoritatii pacientilor. Intr-adevar, comparativ cu alte metode de inlocuire a dintilor lipsa, implantul este ceva mai scump, insa mult mai rentabil. Daca o proteza sau o punte trebuie inlocuite de cateva ori, implantul este garantat pe viata. In plus, acesta are mult mai multe beneficii, depasind de departe orice alte solutii stomatologice de reconstructie a danturii.

Asadar, daca ai nevoie de implant dentar, ai grija sa alegi un stomatolog cu referinte bune, care se va asigure ca procedura decurge cum trebuie, iar zambetul tau va fi sanatos, frumos si... complet.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Cristian Irimia