Sanatate

#tumori amenoree #lipsa ciclului menstrual #amenoreea #ginecologie #menstruatie

Expertul Acasa.ro, dr Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie: Lipsa menstruatiei – o boala, atunci cand nu anunta o sarcina

Amenoreea este lipsa menstruatiei pentru cel putin trei luni la rand, atat in cazul fetelor celor care au implinit 16 ani si nu au avut niciodata ciclu menstrual, cat si mai tarziu, de-a lungul vietii sexuale sau chiar la menopauza. Aceasta afectiune este, de cele mai multe ori, doar o tulburare, dar poate fi si semn al unor probleme mai grave. Asta in cazul in care nu esti insarcinata.

Simptome

Evident, lipsa ciclului menstrual indica instalarea amenoreei. Aceasta poate fi primara, atunci cand pana la varsta de 16 ani nu a existat niciun ciclu menstrual, sau secundara, daca nu exista menstruatie timp de trei pana la sase luni, dupa ce au existat in prealabil cicluri normale. Alte simptome ale amenoreei ar putea fi secretii ale sanilor, micsorarea acestora, tulburari emotionale, ameteala, caderea parului sau pilozitate faciala excesiva.

De ce apare amenoreea?

Cea mai frecventa cauza pentru lipsa ciclului menstrual este dezechilibrul hormonal. Aceasta este corelata cu incapacitatea ovarelor de a produce cantitatile necesare de estrogen si progesteron, iar in unele cazuri, apare un exces de hormoni masculini. Incetarea menstruatiei poate sa apara si in cazul insuficientei ovariene precoce, a ovarelor polichistice sau a hiperandrogenismul.

Cauzele amenoreei mai pot fi de natura hipotalamica si includ tumori encefalice, deficiente nutritionale, deficit de greutate, deficit de gonadotropine. Probleme pot avea si femeile anorexice, cele obeze sau cele care fac sport de performanta. De asemenea, stresul, depresia, tulburarile psihice, abuzul de substante psihotrope si narcotice pot avea un efect negativ asupra menstruatiei si o pot opri de tot.

Si anomaliile anatomice ale tractului genital pot duce la instalarea amenoreei: aplazia, septul vaginal transvers, aderente ale suprafetelor uterine si lipsa orificiului himenal. Amenoreea poate fi si un semn al unor afectiuni grave, cum ar fi tumori canceroase, boli genetice, cronice sau chiar boli psihice. In sfarsit, amenoreea apare si la inceputurile menopauzei, care reprezinta incetarea naturala a menstruatiei la femeile care au iesit din perioada de fertilitate.

Tratament

Lipsa menstruatiei inseamna si infertilitate, tocmai de aceea este foarte important sa te tratezi imediat ce simptomele apar. Daca nu ai menstruatie, inseamna ca nu ovulezi, iar daca nu ovulezi, inseamna ca nu poti ramane insarcinata. In plus, in lipsa unui ciclu menstrual normal te poti confrunta cu osteoporoza.

Pentru a incepe tratamentul, medicul ginecolog iti va recomanda in primul rand un set de analize de sange, prin care se va determina nivelul mai multor hormoni si un examen ginecologic. Se va face si o evaluare a glandei tiroide si un test de provocare la progesteron, pentru detectarea nivelului acestuia. De asemenea, ginecologul poate cere o tomografie computerizata sau o ecografie, care pot pune in evidenta eventuale tumori ale glandei hipofize sau anomalii ale aparatului genital.

In functie de rezultatele analizelor, medicul iti va prescrie si tratamentul. De cele mai multe ori, acesta consta in pilule constraceptive, care pot sa iti readuca ciclurile menstruale la normal. In cazurile mai grave, e nevoie de interventii chirurgicale sau radioterapie, daca se constata prezenta unor tumori hipofizare sau hipotalamice. De asemenea, metodele de tratament chirurgicale se adopta si in rarele ocazii in care se intalneste un himen neperforat sau alte anomalii anatomice. Daca amenoreea e cauzata de menopauza prematura, implantarea de ovule poate fi o solutie.

Daca suferi de tulburari de alimentatie, atunci o dieta corespunzatoare si sanatoasa, urmata de ajutor psihologic, iti pot rezolva problemele. In plus, daca stresul sau depresiile sunt principalele motive care duc la disparitia menstruatiei, atunci terapia, tehnicile de relaxare, masajul, aromoterapia sau yoga pot fi de ajutor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Ciprian Pop-Began

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea