Sanatate

#boli cu transmitere sexuala #gonoree #chlamydia #hpv #educatie sexuala

Expertul Acasa.ro, dr Ciprian Pop-Began: Cand intimitatea nu inseamna doar placere: educatia sexuala, bolile si sarcina nedorita

Sexul nu ar trebui sa fie un subiect tabu in familie, pentru ca acolo incepe, de fapt, educatia sexuala. E bine ca prima discutie despre sex sa nu aiba loc prea tarziu, in asa fel incat copiii sa nu apuce sa obtina informatii eronate din alta parte, dar nici prea devreme, pentru ca acestia sa fie suficient de dezvoltati cat sa poata intelege transformarile prin care trec si sa poata pune intrebari. Apoi, e randul specialistilor sa intervina, pentru a le oferi tinerilor toate detaliile necesare, direct de la sursa. Iata care sunt informatiile care ar trebui sa ajunga la tineri inainte de a-si incepe viata sexuala.

Peste 20% din cazurile de infertilitate sunt provocate de boli ale aparatului genital. Cele mai riscante pentru fertilitate sunt Chlamydia, gonoreea si ciupercile.

Discutia despre sex trebuie sa fie despre maturizare. Chiar daca sunt curiosi sau nerabdatori sa isi inceapa viata sexuala, tinerii trebuie sa stie ca sexul nu e doar despre placere, ci si despre responsabilitate. O alegere nepotrivita poate insemna o sarcina nedorita sau contractarea unei boli cu transmitere sexuala.

Pentru a afla cum sa evite astfel de probleme, se recomanda vizita la ginecolog. Aceasta nu trebuie amanata pentru ca esti prea tanara sau pentru ca ti se pare un moment stanjenitor, ci trebuie privita ca o necesitate, pentru a fi si a te mentine sanatoasa. E bine sa afli de la medicul tau, care e la curent cu istoricul tau medical, care sunt metodele contraceptive care ti se potrivesc si cum sa te feresti de diferite afectiuni.

E important de stiut si faptul ca nicio metoda contraceptiva, in afara de prezervativ, nu ofera si protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. De aceea, ideal este sa ai o viata sexuala ordonata, fara a schimba prea des partenerii. Totusi, bolile cu transmitere sexuala pot sa apara si in cazul persoanelor care au acelasi partener.

Una din cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala este Chlamydia, o infectie provocata de o bacterie. Pacientele cu aceasta afectiune manifesta, de regula, scurgeri vaginale, arsuri in timpul urinarii, menstruatie neregulata si dureri in timpul actului sexual. Tratamentul clasic presupune administrarea de antibiotic atat pentru femeie, cat si pentru partenerul sexual al acesteia. Daca nu este tratata corespunzator, infectia se poate extinde si la celelalte organe din zona pelviana.

In topul bolilor cu transmitere sexuala mai sunt herpesul, virusul HPV si gonoreea. Herpesul, de exemplu, este un virus care odata contractat nu mai trece. Acesta provoaca basici in zona gurii sau in zona genitala, iar prima eruptie dureaza aproximativ doua saptamani. Pot aparea simptome asemanatoare gripei, ca febra, si uneori mancarimi. Eruptiile vor izbucni si se vor retrage periodic, pe parcursul vietii, dar se poate reduce frecventa lor prin tratament cu acyclovir.

Rezistent pe viata este si virusul HPV. Se transmite prin contact genital direct, la nivelul pielii. La femei, se prezinta sub forma unor mici umflaturi roz in zona genitala. La barbati, apar negi galbeni-cenusii pe organul sexual, in zona uretrei sau a anusului. Ce este important de stiut de catre femei este faptul ca infectia cu virusul HPV poate duce la cancer cervical, asa ca tratamentul si tinerea sub observatie sunt absolut necesare.

Din acelasi spectru, al bolilor cu transmitere sexuala, mai fac parte si gonoreea – o infectie produsa de o bacterie, sifilisul – o infectie foarte grava care nedescoperita si netratata la timp poate duce chiar la deces, hepatita B – un virus transmis prin contact sexual, mai raspandit in randul homosexualilor, precum si virusul HIV/SIDA - care slabeste sistemul imunitar pana il face incapabil sa mai lupte cu bolile.

Pe langa problemele imediate, afectiunile cu transmitere sexuala, contractate la o varsta frageda, pot duce si la infertilitate, daca nu sunt diagnosticate si tratate la timp. Potrivit studiilor, peste 20% din cazurile de infertilitate sunt provocate de boli ale aparatului genital. Cele mai riscante pentru fertilitate sunt Chlamydia, gonoreea si ciupercile. 

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Ciprian Pop-Began