Sanatate

#infectii urinare # infectii urinare joase #infectii urinare diabetici

Expertul Acasa.ro, dr Carmen Maria Constantin: Infectiile urinare si diabetul

Infectiile urinare pot fi o problema particulara la pacientii cu diabet, mai ales la cei cu glicozurie, deoarece prezenta glucozei in urina reprezinta un factor de crestere pentru bacterii. Sunt considerate infectii urinare complicate si se pot manifesta in diferite forme.

 

De ce au diabeticii un risc mai mare de a face infectii urinare?

Din cauza neuropatiei diabetice, prezentei glucozei in urina, afectarii raspunsului imun, scaderii secretiei de citokine, cresterii aderentei bacteriene, diabetii prezinta un risc crescut de a face infectii urinare.

Depistarea si tratarea infectiilor urinare la diabetici sunt necesare pentru a proteja functia renala deja amenintata de nefropatia diabetica.

Infectiile urinare sunt mai frecvente la pacientii diabetici prost echilibrati si care au o glicozurie importanta, la femeile diabetice peste 50 de ani sau cand exista o vezica neurologica cu reziduu postmictional.

In afara acestor factori favorizanti nu pare ca infectiile urinare sa fie mai frecvente la diabetici decat in populatia generala. Ele sunt insa de obicei mai latente si cu consecinte mai grave decat la pacientii non­diabetici.

Infectiile urinare sunt de doua tipuri: infectii urinare joase sau cistite.

 

Care sunt simptomele infectiilor urinare joase?

  • ­durere sau usturimi la urinat
  • ­senzatie persistenta de a urina
  • ­urina tulbure si urat mirositoare
  • ­dureri abdominale
  • ­dureri lombare
  • ­prezenta de sange in urina­hematurie

 

Pacientii cu diabet trebuie sa faca un sumar de urina odata sau de doua ori pe an. Daca la acest examen se evidentia leucociturie sau prezenta de nitriti in urina se efectueaza o urocultura siantibiograma.

Diagnostic pozitiv pentru infectie urinara: >100 000 germeni/ml la urocultura.

Clinic: se verifica daca pacientul prezinta febra, dureri lombare recidivante, semne de prostatita.

Tratament: antibioterapie­se alege un antibiotic cu eliminare urinara; durata tratamentului: 5­-7 zile.

Dupa tratament se repeta urocultura pentru a vedea daca este sterila. Daca apar recidive: la femei­ se efectueaza ecografie renala si se verifica daca exista reziduu postmictional. La barbati­ se efectueaza urografie cu administrare de substanta de contrast pentru a vedea daca sunt malformatii urologice.

Infectii urinare inalte

Care sunt simptomele infectiilor urinare inalte?

  • ­febra
  • ­frisoane
  • ­varsaturi
  • ­diaree
  • ­dureri lombare
  • ­dureri in flancul stang/drept


Pielonefrita acuta tipica se manifesta cu dureri lombare si febra, febra izolata sau prin aparitia unui dezechilibru inexpilcabil al diabetului. De obicei, pacientul necesita spitalizare, ceea ce permite efectuare de hemoculturi si uroculturi si inceperea tratamentului pe cale injectabila, tratament ce va trebui efectuat cel putin 3 saptamani.

Tinand cont de gravitatea potentiala a pielonefritei acute la diabetici sunt necesare investigatii pentru a evalua consecintele infectiei la nivelul rinichilor. Examenul radiologic este necesar pentru a aprecia pe de o parte starea cailor urinare excretorii,  cat si starea parenchimului renal.

Complementar se pot efectua: o tomografie computerizata si o ecografie renala. Aceste investigatii ne permit sa diagnosticam un abces renal care apare mult mai frecvent la diabetici si necesita antibioterapie parenterala corespunzatoare, prelungita (6­-8 saptamani).

 

Necroza papilara

Reprezinta o leziune ischemica sau degenerativa a unei papile renale sau a unei portiuni dintr-­o  papila renala in aval de jonctiunea cortico­medulara. Tratamentul corect al infectiilor urinare si uropatiilor obstructive a facut ca aceasta complicatie sa apara mult mai rar la diabetici in ultimul timp.

Pielonefrita cronica

Este secundara infectiilor urinare acute repetate la nivelul aparatului urinar inalt sau infectiilor urinare cronice favorizate de staza si de reflux. Ea ramane mult timp asimptomatica si este adesea descoperita int­un stadiu tardiv, cand pacientul are deja insuficienta renala.

Se asociaza de obicei cu glomeruloscleroza. Se manifesta prin: leucociturie, bacteriurie, proteinurie minima de tip tubular, pierderi importante de sodiu prin urina, uneori acidoza tubulara, anemie, rinichi atrofici, asimetrici, boselati, cu cavitati atone si corticala subtiata, iar clinic: prin hipertensiune arteriala si absenta sindromului edematos.

Dr Carmen Maria Constantin
Medic primar nefrolog
Competenta in ultrasonografie generala si ecografie vasculara
Fundatia pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare
Centrul medical ”Dr. Pop de Popa” – Bucuresti
Tel: 021.311.00.02

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Maria Carmen Constantin

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea