Sanatate

#prevenire gingivita #tratament gingivita #stomatologie #gingivita

Expertul Acasa.ro, dr Bilal Takouzli, medic stomatolog: Gingivita - primul semn ca dintii tai nu fac bine deloc

Asa cum ii spune chiar numele, gingivita este o afectiune a gingiei. Mai exact, este o inflamatie observata ca o modificare a culorii, texturii si a conturului tesutului gingival din jurul dintilor. Primul semn al bolii este sangerarea gingiilor, atat la periaj, cat si la ingerarea unor alimente mai tari sau cu crusta. Simptomele nu trebuie ignorate, pentru ca gingivita este principalul motiv al pierderii dintilor, in cazul persoanelor adulte.

Cauzele gingivitei

De cele mai multe ori, gingivita este cauzata de o igiena orala deficitara. Aceasta afectiune apare in urma activitatii nedorite a bacteriilor, care formeaza o placa bacteriana in jurul dintilor. Daca aceasta placa nu este indepartata, gingiile se inflameaza, din cauza toxinelor. Gingivita poate sa apara si de la fumat sau din cauza unei dentitii neregulate, cu zone greu de curatat.

Cum se trateaza

Tratamentul gingivitei consta in indepartarea placii bacteriene si a tartrului. Asta inseamna detartraje periodice si o igiena dentara stricta. Daca placa bacteriana se indeparteaza zilnic, prin periaj executat corect si prin utilizarea atei dentare si a apei de gura, dintele poate fi mentinut curat, iar gingia sanatoasa.

Riscuri

Daca gingivita nu e tratata corespunzator, aceasta poate evolua spre o parodontita marginala cronica profunda, o boala care afecteaza ligamentele dintelui si ale osului de sustinere. In timp, asta se poate traduce prin pierderea dintilor. O alta problema a gingivitelor netratate este ca pacientul inghite in mod continuu bacteriile acumulate in placa bacteriana, iar asta poate duce la aparitia unor infectii in tot organismul: intai pentru stomac si aparatul digestiv, apoi pentru inima si sistemul cardiovascular.

Preventia

Cel mai important lucru pentru a avea gingii sanatoase este mentinerea unei igiene orale corecte. Asta inseamna periaje de 3-5 minute, de 2-3 ori pe zi. Mare parte a populatiei sustine ca stie sa se spele corect pe dinti, sa foloseasca ata dentara si apa de gura, insa experienta medicilor stomatologi arata ca lucrurile nu stau chiar asa. Din acest motiv, este recomandat un control medical o data la sase luni, pentru a vedea daca masurile de igiena luate sunt eficiente sau nu, si daca e nevoie de interventia medicului stomatolog, pentru a rezolva anumite probleme.

Nu uitati nici de importanta unei alimentatii echilibrate. E bine sa consumati alimente bogate in calciu si fosfor, pentru sanatatea danturii, dar si vitamina C, care ajuta la prevenirea sangerarii gingiilor.

Sursa foto: tantasalute.it

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Bilal Takouzli

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea