Sanatate

#boli de inima #boli cardiovasculare #tip comportamental #tip comportamental A

Expertul Acasa.ro, Cosmina Ungureanu: Bolile de inima si tipul comportamental

Bolile cardiovasculare reprezinta o treime din totalul deceselor la nivel mondial. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Romania si Rusia inregistreaza cea mai ridicata rata de mortalitate prin boli cardiovasculare, la barbati intre 45 si 74 de ani. In Romania, bolile cardiovasculare sunt in crestere, iar cele mai importante sunt cardiopatia ischemica si tensiunea arteriala.


Din punct de vedere stiintific, doar 5% din cazurile de hipertensiune arteriala au o cauza clar identificata, restul de 95% nu sunt de origine organica. Acestia din urma au ca factori de risc: ereditatea, continutul de sodiu din alimentatie, tipul de comportament, fumatul, obezitatea, consumul de alcool, starile de incordare, varsta, menopauza.

Majoritatea autorilor considera astazi ca, pentru hipertensiunea arteriala esentiala, predispozitia ereditara este neurogena, legata de o anumita structura a personalitatii si de tipul de reactie la situatiile stresante. Se considera ca boala este esential nervoasa, produsa de o tulburare in activitatea centrilor nervosi superiori, iar pe fondul unei predispozitii ereditare, excitantii din sfera psiho­emotionala produc o excitatie permanenta la nivelul scoartei cerebrale, determinand vasoconstrictie arteriala.
 

Sunt studiate si recunoscute patru tipuri comportamentale: A, B,C si D.

Opusul tipului B (care este calm, nepasator, delasator, lipsit de ambitie), tipul comportamental A este cel mai predispus la boli cardiovasculare:  hipertensiune arteriala (esentiala, mai ales cea cronica, rezistenta la tratament), accident vascular cerebral, infarct miocardic, aparitia precoce a aterosclerozei etc.

Cauza acestor afectiuni este secretia in exces de catecolamine (adrenalina si noradrenalina), cu cresterea frecventei cardiace si a tensiunii arteriale, scaderea perfuziei miocardice cresterea nivelului de instabilitatea electrica miocardica.

Acest tip comportamental poate fi depistat in urma unor teste psihologice si are urmatoarele trasaturi specifice:

  • presiunea timpului, sentimentul obsesiv al urgentei;
  • implicare profesionala majora ("workaholic"), activitate excesiva;
  • iritabilitatea, neliniste, nerabdare;
  • ostilitatea cognitiva (ganduri dusmanoase, dispret, suparare) sau comportamentala (agresivitate verbala sau fizica);
  • competitivitate acerba, dorinta de afirmare, de succes, ambitia;
  • nevoia permanenta de a tine lucrurile sub control;
  • lipsa empatiei, autoritate;
  • incapacitate de relaxare.


Complementar tipului A ii este tipul comportamental D, ca factor de risc suplimentar pentru bolile cardiovasculare. Acest tip reprezinta o asociere intre gradul ridicat al prezentei emotiilor negative si tendinta de a le tine ascunse, neexteriorizandu-­le.

Atunci cand ostilitatea se asociaza cu interiorizarea supararii, creste si mai mult riscul coronarian si se creeaza camp favorabil declansarii unui infarct miocardic, iar dupa aparitia acestuia, toate celelalte componente devin, la randul lor, factori de risc. In schimb, exteriorizarea acestor stari afective negative are efect protector fata de boala.

Planul terapeutic pentru astfel de pacienti il reprezinta, in primul rand, diagnosticarea completa si corecta de catre medicul specialist (cardiolog), cu respectarea tratamentului recomandat; programe de dieta alternativa si de miscare progresiva, dublate de consiliere si tratament psihoterapeutic pentru modificarea comportamentelor de risc (tabagism, obezitate, stres, controlul anxietatii, modificarea comportamentului tip A) si dobandirea unor tehnici de relaxare, respiratie si meditatie.

Acumularea progresiva a factorilor si a situatiilor stresante, inceputa inca din copilarie, adolescenta si la maturitate, poate reduce semnificativ abilitatea noastra de a ne armoniza stilul de viata, ducand la o rigiditate in corp si minte, la pierderea legaturii cu natura, la o izolare fizica si trebuie sa redobandim acea flexibilitate in corp si minte, asociata cu trasaturi precum: capacitatea de relaxare, imaginatie vie, creativitate, deschiderea mintii, voiosie, optimism si onestitate.

Cosmina Ungureanu
Psiholog clinician
Fundatia pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare – FOBAC
Centrul medical ”Dr. Pop de Popa”
Tel:Tel: 021.311.00.02

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cosmina Ungureanu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea