Sanatate

#masaj de relaxare #masaj terapeutic #masajul suedez #masaj reflexogen

Expertul Acasa.ro, Claudia Radu: Masajul, metoda de relaxare sau terapie?

Masajul este cea mai cunoscuta metoda de alinare a durerilor si vindecare a afectiunilor, utilizata de peste 5.000 de ani in China antica, Egipt, India, Grecia. Intr-un manuscris chinezesc antic (secolul IX i.H.) se spunea: “Daca sub influenta spaimei, nervii si vasele de sange ale corpului omenesc se blocheaza, iar corpul omului amuteste, atunci el poate fi vindecat cu ajutorul masajului”. In India antica era practicat mai ales de preotii brahmani, care se bucurau de o mare cinste, in fata lor oamenii se inclinau ca in fata unor divinitati, iar vindecarea dupa masaj era considerata ca venind de la Cel de sus.

Masajul este definit ca o prelucrare sistematica a partilor moi ale corpului uman (piele, muschi, articulatii), prin mijloace manuale sau instrumentale, in scopul intretinerii sanatatii si bunei functionari a organismului, de prevenire si tratare a bolilor.

Astazi a devenit o practica de baza in terapiile de recuperare, dar si pentru relaxarea organismului in general.

Masajul este cea mai cunoscuta dintre terapiile de medicina alternativa. Se clasifica in cinci module de baza: masajul suedez (sau somatic), reflexogen (sau reflexoterapie), drenajul limfatic, masajul anticelulitic si terapeutic. Evident exista si alte tipuri de masaj ca masaj sportiv, masaj in profunzime muscular, masaj cu pietre calde, ayurvedic etc.

Masajul suedez se efectueaza cu tehnici de relaxare si tonifiere, la noi fiind cunoscut ca masaj de relaxare. Aceste tehnici (manevre) sunt: efleurajul (netezirea), frictiunea, framantatul, tapotamentul si vibratiile. Se utilizeaza si tehnici secundare: cernutul, rulatul, presiunile, tractiunile/tensiunile, scuturaturile, ciupituri, stoarceri etc. Pentru a obtine o stare de liniste si relaxare se utilizeaza doar tehnicile relaxante, iar pentru o stare de tonifiere, de “inviorare” se utilizeaza mai mult tehnicile de tonifiere.

 

La inceputul sedintei de masaj suedez, terapeutul face o evaluare si discuta cu clientul sau aceste aspecte, pentru a-si stabili manevrele pe care le va folosi in vederea obtinerii relaxarii sau tonifierii.

 

Masajul suedez se efectueaza in special in scopul intretinerii sanatatii si prevenirii imbolnavirilor. In acest scop recomand una-doua sedinte pe saptamana.

Masajul terapeutic reprezinta utilizarea masajului in tratamentul diverselor afectiuni, avand ca obiectiv favorizarea proceselor de vindecare si de recuperare functionala alaturi de alti factori terapeutici.

Utilizarea masajului terapeutic presupune o cunoastere aprofundata de anatomie si patologie medicala, dar si a diferitelor metode si tehnici de masaj. La anumite afectiuni este nevoie de combinarea mai multor manevre si tipuri de masaj, dar si alte terapii complementare pentru obtinerea de rezultate optime. De aceea intr-o afectiune alegem metoda potrivita, dar uneori alegem o metoda combinata. Uneori pacientul are doar o afectiune, alteori are mai multe afectiuni, iar o tehnica potrivita pentru o afectiune poate dauna altei afectiuni.

Cateva exemple: la persoane supraponderale se poate utiliza reflexoterapia, drenajul limfatic si masajul anticelulitic, evident este nevoie si de dieta si miscare. In tratarea celulitei se foloseste masajul anticelulitic si drenajul limfatic manual, alaturi de o dieta corespunzatoare si gimnastica zilnica.

Pentru un pacient stresat este nevoie de masaj de relaxare (doar tehnici de relaxare), aromaterapie si reflexoterapie, combinate cu tehnici din terapia craniosacrala.

In scolioza se utilizeaza tehnici de relaxare si tonifiere in functie de directia devierii coloanei vertebrale. De asemenea se combina cu tehnici de terapie craniosacrala si kinetoterapie, in functie de vechimea si gravitatea afectiunii.

In afectiunile aparatului locomotor (fracturi, entorse, contuzii, luxatii etc) se aplica masajul terapeutic, kinetoterapia, fizioterapia, medicamente analgezice-antiinflamatoare, repaus etc.

Uneori, masajul are un rol esential in recuperare, scurtand perioada de vindecare chiar si cu 50%, iar alteori are rol adjuvant si impreuna cu alte terapii si tratamente contribuie la ameliorarea sau vindecarea afectiunii.

Masajul terapeutic reprezinta un domeniu deosebit de complex, pacientul trebuie sa aiba un diagnostic bine stabilit de catre medic, iar pe baza acestuia terapeutul competent aplica metodele care lucreaza la cauza afectiunii. Atitudinea pacientului este importanta, el trebuie sa vrea sa se vindece, pacientii optimisti, determinati se vindeca mai repede.

Date de contact:
Claudia Radu
terapeut
tehnician maseur
spa trainer
Telefon:
0745-468.225
E-mail:  claudiaradu.mail@gmail.com
Web: nerolilife.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Claudia Radu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea