Sanatate

#slabit cantitativ #slabit #fitness #sport

Expertul Acasa.ro, Cesar Bitlan: Cantitatea sau calitatea? Ce este mai important cand vrem sa slabim?

Cand vine vorba despre slabit, auzim in jurul nostru zeci de persoane cu experiente de toate tipurile. Am sa-ti impartasesc in acest articol cateva principii ce te vor ajuta sa intelegi cum poti pastra calitatea fizicului tau in procesul de slabire.

 

1. Nu te infometa!

Pentru inceput, am sa iau ca exemplu cea mai nesanatoasa forma de slabit: infometarea/postul negru. Desi a fost, este si va fi cea mai usor de aplicat metoda de slabit, in acelasi timp a fost, este si va fi si cea mai nesanatoasa. Intr-o perioada in care organismul nu este alimentat cu nutrienti, evident ca vom pierde in greutate, dar o vom face secand toate resursele existente (de aici si senzatia de lesin sau alte caderi). Concluzia: acesta este slabitul orientat dupa cantitate, dar calitate zero.

Observatie!

Pe langa faptul ca iti distruge sanatatea pe un termen mult mai lung decat cel in care tii dieta, nu vei ajunge la o forma fizica placuta, deoarece vei pierde foarte multa masa musculara si deci tonusul tau nu se va imbunatati deloc. 

2. Nu profita de sport pentru a-ti satisfice poftele nesanatoase

O alta varianta ASA NU  de a slabi care a cucerit multe persoaane este cea a celor care se apuca de sport si considera ca un minus caloric (energia arsa la acele ore de sport) le permite sa isi faca poftele nesanatoase si totusi sa slabeasca. Poate fi adevarat, insa din nou se face rabat la calitate!

Matematica spune ca, daca esti in deficit caloric (consumi mai mult decat mananci), slabesti negresit. Total adevarat, dar provenienta acelor calorii iti ofera calitatea si sanatatea trupului cu care ramai dupa schimbare. Evita aceasta mentalitate, este un “alergat in jurul cozii “ foarte nesanatos!

Observatie!

O pofta nu te impiedica sa iti atingi scopul, dar incearca sa iti satisfaci acea pofta doar intr-o zi din saptamana. Ai poftit la o inghetata? Duminica iti satisfaci pofta, pana atunci te pastrezi motivat si iti respecti targetul.

3. Nu ai timp de sport? Concentreaza-te pe alimentatie!

Exista si persoane care nu au timp sa se deplaseze la sala sau efectiv nu isi pot introduce in program niciun fel de activitate fizica. Pentru acestia, singura varianta pentru a atinge o forma fizica decenta este respectarea unei alimentatii corecte. Suntem ceea ce mancam, si tocmai de aceea un program alimentar sanatos merita toate eforturile. O sa dureze mai mult, dar credeti-ma, rezultatul te va satisface. Cum am spus si mai sus, daca esti doar cu o calorie in deficit, slabesti!

Observatie!

Daca tot nu ai timp de sport, incearca sa te pastrezi o persoana activa! Mergi pe jos, incearca sa mai urci si scarile in loc sa folosesti liftul! Poti ajunge la o forma fizica foarte buna si doar cu o alimentatie corecta, dar nu vei avea un corp tonifiat si sculptat fara sport!

  

4. Varianta cea mai buna? Alimentatie-sport-odihna, triunghul de aur!

Am ajuns si la partea cea mai frumoasa, cea mai sanatoasa, dar poate si cea mai dificila pentru unii din noi. Acest triunghi de aur reprezinta indubitabil forma calitativa de a slabi. In timp ce organismul tau pierde in greutate datorita acelui deficit caloric pe care l-am tot precizat, el este sustinut si alimentat cu o plaja completa de nutrienti sanatosi. Adaugand si suficienta odihna (minim 8 ore), timpul este singurul care te mai desparte de fizicul mult visat.

Alimentatia sanatoasa iti ofera cele mai bune resurse de care corpul tau are nevoie pentru a functiona perfect. Vei simti asta fizic, dar si psihic, iar performantele fizice se vor afla pe o scara ascendenta. Nu este usor, dar vei vedea ca, dupa ce atingi o forma fizica buna si ai un organism care functioneaza perfect, iti vei permite sa iti faci pofte fara teama si iti vei controla propriul organism mult mai eficient.   

Spor la sport si sanatate in toate!

Sursa foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cesar Bitlan

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea