Sanatate

#consilier nutritie #meniu sanatos #pranz sanatos #cereale integrale #nutritie

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Meniu sanatos pentru o zi

Este important sa stii ca a manca sanatos nu trebuie sa fie o grija pentru tine si nicio cheltuiala in plus. O alimentatie sanatoasa presupune consumul de mancaruri simple, fara fast-food si fara produse de patiserie.

Meniul tau zilnic trebuie sa fie din legume proaspete sau gatite cat mai simplu, cereale integrale, fructe, lactate, proteine (atat vegetale, cat si animale) si lichide ( 2 litri pe zi de apa, ceaiuri sau infuzii).

Incepe ziua cu un pahar de apa in care ai stors zeama unei lamai.Imediat vei simti efectul de energizare, dar si de stimulare a sistemului digestiv.

Micul dejun rapid si gustos pe care il recomand este din fulgi de ovaz cu lapte vegetal, fructe uscate sau congelate şi nuci.

Daca iti doresti un mic dejun bogat in antioxidanti, atunci aceasta este combinatia ideala. Presara peste fulgii de ovaz cateva fructe de padure sau 1-2 lingurite de mix de fructe uscate. Pentru a acoperi si o parte din necesarul de grasimi sanatoase, adauga cateva nuci sau migdale crude.

Fulgii de ovaz o sursa valoroasa de vitamina B, E, fier, zinc, magneziu, seleniu, fibre si proteine, tin nivelul glicemiei sub control si scad riscul de diabet de tip II, datorita fibrelor.

Intre micul dejun si pranz si intre pranz si cina trebuie sa ai gustari sanatoase ca sa eviti senzatia de foame dar mai ales sa-ti controlezi alegerile pe care le faci la masa de pranz.

Ca sa faci cele mai bune alegeri si sa nu mananci excesiv la pranz, gustare ar trebui sa fie din 200 de grame de fructe sau legume, un pumn cu mix de nuci sau un iaurt degresat.

Farfuria de la pranz trebuie sa aiba o proteina, legume si cereale integrale.

Somonul este unul dintre cele mai indicate sortimente de pește, deoarece conține din belșug acizi grași Omega 3, proteine, vitamine și minerale.

Cele mai bune metode de a gati somonul sunt acelea care il pastreaza moale si suculent.

Adauga multe legume, salate si doua linguri de orez integral si vei avea o farfurie complete.

Ce mancam seara nu ne ajuta doar sa ne mentinem greutatea, ne ajuta organismul sa functioneze mai bine.

Dupa ora 18 evita excesul de proteine si incearca sa ai la cina alimente usoare. Eu recomand saltele cu multe legume.

Cina trebuie sa fie saraca in carbohidrati, bogata in fibre si cu o cantitate potrivita de proteine.

Caserole cu salate din toate supermarketurile sunt extrem de practice si ne asigura in orice sezon o sursa de fibre. La aceasta salata poti adauga, legume, o lingurita de ulei de masline chiar si cativa creveti trasi la tigaie.

Sper ca aceste sfaturi au fost utile, o sa revin in urmatoarele articole cu mai multe informatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ana Ionita