Sanatate

#reteta briose fara zahar #fructoza #zahar #glucoza #inlocuitori zahar

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cu ce sa inlocuiesc zaharul?

Zaharul procesat nu aduce nimic bun organismului nostru!  Fructoza, sau zaharul din fructe, este cu totul altceva! Stiai ca indicele glicemic al fructozei este 19, comparativ cu 100 al glucozei (zahar pur procesat)?

Asta inseamna ca glucoza iti da peste cap pancreasul, care este obligat sa echilibreze balanta glicemica prin producerea de insulina intr-un timp foarte scurt. Din acest motiv ai senzatia de foame artificiala!

Zaharul are doar calorii goale! 

A manca ceva dulce nu reprezinta o problema sau un risc atat timp cat:

  • mancam constient
  • nu ne indopam
  • o facem din cand in cand si niciodata emotional
  • mancam dulcele in prima parte a zilei

Zaharul este prezent peste tot in alimentatia noastra: in sosurile pentru fripturi, ketchup, mustar, sosuri pentru paste, bauturile pentru sportivi, granola, cerealele,  batoane de cereale, nu mai zic de mancarea la conserva, somon afumat, mezeluri acestea sunt doar cateva din produse cu un continut ridicat de zahar.

Solutia sa consumam cat mai putin zahar este sa ne gatim mesele cu prosuse de calitate. Acest lucru presupune multa ambitie si perseverenta.

Voi de cate ori ati spus ca renunțați la zaharul rafinat? Eu, personal, am zis-o de multe ori si am si facut-o!

Acum, folosesc alte surse de dulce:

  • curmale
  • stafide
  • caise deshidratate
  • prune deshidratate
  • mango/ananas deshidratat
  • capsune deshidratate
  • mere deshidratate
  • smochine

Pe langa acestea mai fac si sosuri din curmale, smochine, prune, caise, banane, mango! Totul din natura. Combinam fructul cu apa si gata pasta de indulcit!

Sa renunti sau macar sa incerci sa consumi cat mai putin zahar rafinat este greu dar nu imposibil!

Va las mai jos o reteta simple de briose fara zahar.

Ingrediente:

  • 4 oua
  • 100 g faina de migdale
  • 20 g cacao
  • 200 g lapte de migdale
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingura unt de cacao
  • 3 mere date prin razatoare

 

Intr-un castron mare am amestecat ouale cu faina, pudra de cacao, untul, praful de copt, laptele si merele care au fost stoarse bine.

Am amestecat toate ingredientele cu o spatula, am turnat compozitia in forme si am introdus-o in cuptor  preincalzit la 180 de grade pentru 30 minute.

Sursa foto: pixabay.com

  •   2018-07-02
  •  
  •   comentarii
Ana Ionita

Articol scris de

Ana Ionita

Tehnician nutritionist & blogger

Vezi toate articolele

Date de contact

0764704728

http://anaionita.com/

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Articole din sanatate

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.