Sanatate

#infectie #piscina #leziuni #Molluscum contagiosum #boala copii #virus gigant

Expert Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Infectia cu virus gigant - de la simptome la tratament

Molluscum contagiosum este o infectie virala a pielii, destul de frecventa in special in randul copiilor.  Este cauzata de un virus gigant, care se fixeaza la nivelul epidermului. Determina leziunirotund-ovalare, asemanatoare cu cosurile, de culoare roz, alba, usor deprimate central care se dispun pe zonele de contact. Poate afecta si adultii, caz in care transmiterea se face mai ales pe calea contactului sexual.

Copiii fac infectia cel mai frecvent in jurul varstei de 5 ani, ca urmare a  interactiunii cu alti copii infectati. Cazurile descrise la varsta foarte mica, de pana intr-un an, sunt rare, posibil si datorita imunitatii mostenite de la mama.

Cum se transmite infectia?

Cel mai adesea prin contact direct. Copiii, in colectivitate, au sanse mari sa isi “imprumute” boala. Leziunile apar pe zonele de contact, de unde pot fi autoinoculate in alte regiuni ale corpului. Pentru a patrunde virusul trebuie sa intalneasca o mica leziune la nivel tegumentar. La fel interactiunea la piscina sau sala de sport creeaza sanse pentru transmiterea infectiei, posibil si pe calea obiectelor contaminate.

La adulti, calea de transmitere este mai ales sexuala. Leziunile se dispun in regiunea pubiana, a feselor sau abdomen inferior.

O forma aparte de infectie, extrem de extinsa o intalnim la cei cu sistemul imunitar extrem de slabit, ca in cazul infectiei HIV. La copiii cu diferite boli de piele precum dermatita atopica, scarpinatul determina inocularea virusului in alte zone si extinderea infectiei.

Incubatia este intre 2-7 saptamani, dar se poate intinde si pe perioada de cateva luni.

Cum se manifesta infectia cu molluscum?

Apare sub forma de cosuri albe, roz, cu dimensiuni variind intre 2-5 mm, uneori asociind roseata in jur, asemanatoare eczemei, ca raspuns al organismului la ceva strain. Au un continut albicios,

La copii se dispun pe maini (mai putin palme), torace sau abdomen, fata.

 

Cum se diagnosticheaza?

In general, diagnosticul se pune usor. Uneori, din cauza asemanarii cu alte leziuni tumorale,  se poate face biopsie. La adulti, tinand cont de calea de calea de transmitere se recomanda evaluarea pentru alte boli cu transmitere sexuala. Leziunile dispuse in zona genitala, fesiera a copiilor pot ridica suspiciunea abuzului sexual.

Ce complicatii exista?

Leziunile se pot suprainfecta, mai ales daca se incearca manipularea lor. La persoanele care sufera de alte afectiuni, cum ar fi eczemele, scarpinarea pielii duce la inocularea virusului pe alte zone, cu formarea unor leziuni mai mari. Leziunile de pe pleoape pot determina conjunctivita.

Cum se trateaza?

Boala poate avea o evolutie limitata, leziunile disparand in circa 6-12 luni. S-au citat cazuri de leziuni care au persistat si 5 ani. Leziunile dispar prin interventia sistemului imunitar care le elimina. Aparitia rosetei in jurul leziunii e un semn ca imunitatea reactioneaza. Recurentele apar in  circa 35% cazuri si pot fi urmarea unor leziuni microscopice, care evolueaza incet sau reinfectiei.

Medicii recomanda tratarea leziunilor la adulti din cauza contagiozitatii sau disconfortului estetic.

La copii pot trece de la sine, insa in acelasi timp exista riscul de raspandire a bolii.

Cea mai de succes cale de eliminare a leziunilor este curetarea. Altfel, se pot incerca inteparea lor cu un ac gros cu exprimarea continutului sau electrodisecarea etc.

Local se pot aplica creme care sa distruga leziunile si sa stimuleze sistemul imun sa reactioneze. Sunt mai putin eficace ca interventia prin curetare, insa mai putin invazive pentru copii. Se fac aplicari locale de acid lactic, acid salicilic, tretinoin, hidroxid de potasiu, imiquimod.

Uneori sunt necesare mai multe sedinte de tratament, pentru ca formarea de noi leziuni se poate intinde pe o perioada de timp mai indelungata.

Atentie la interactiunile cu cei din jur. Protejati leziunile cu imbracaminte sau pansamente adezive. Evitati contactul sexual atat timp cat sunt prezente leziuni.

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021.98.96

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021.317.95.03

Mail: simian.ioana@gmail.com

Clinica Gral Colentina

Telefon: 021.317.83.95; 0730.025.818

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea