Sanatate

#cearcane # tratament cearcane #pungi sub ochi #laser cearcane #peeling cearcane #tratament pungi sub ochi

Expert Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Cum scapam de pungile de sub ochi si de cearcane?

Pungile de sub ochi si cearcanele sunt o problema in primul rand cosmetica. Pungile se accentueaza cu varsta, prin pierderea elasticitatii pielii si slabirea musculaturii perioculare care permit grasimii din jurul ochiului sa hernieze, dand nastere pungilor. Tesutul lax de la acest nivel permite acumularea de lichide, ceea ce poate determina accentuarea pungilor de sub ochi. Modificarile circulatorii locale, proasta oxigenare, mostenirea genetica duc la colorarea vinetie a pielii cu formarea cearcanelor.
 

Cand ridica probleme de diagnostic pungile de sub ochi si cearcanele?

De cele mai multe ori sunt fiziologice. In cazul pungilor, slabirea musculaturii ochiului e normala cu varsta. Daca pungile de sub ochi au aparut brusc, sunt severe si persistente sau au evolutie fluctuanta, asociaza modificari la nivelul pielii de tipul rosetei, scuamelor, mancarimii sau apar alaturi de alte zone cu edem, de exemplu, pe membrele inferioare, atunci trebuie sa vizitati un medic.

Ele pot aparea ca urmare a retentiei de lichide in organism cum am spus mai inainte, deoarece tesutul care le formeaza acumuleaza usor lichide, iar drenajul la acest nivel este dificil.
 
Problemele hormonale, alimentatia bogata in sare, afectiunile severe hepatice, renale dau retentie lichidiana. La fel, pozitia de dormit poate duce la un drenaj deficitar la nivelul ochiului. Poate ati remarcat, atunci cand dormiti pe-o parte, edemul la nivelul ochiului e mai accentuat pe partea de contact cu patul.
 
Dermatitele alergice, foarte frecvente pe zona sensibila a ochiului, pot duce la umflarea si accentuarea pungilor.
 
Urticaria acuta cu forma ei aparte de angioedem duce la edem important in jurul ochilor. Acelasi edem se poate regasi si in zona de buze, limba, gat etc. existand riscul de sufocare.

Inflamatia repetata, scarpinarea zonei de contact duc la hiperpigmentarea pielii pe aceasta arie cu aparitia cearcanelor. Fumatul, prin proasta oxigenare pe care o determina, accentueaza cearcanele.
 
O problema o ridica congestia nazala cu dilatarea si staza de sange retrograda in venele care se regasesc la nivel infraocular accentuand cearcanele.
 
Expunerea la soare repetata, fara fotoprotectie, determina modificari de culoarea si mai evidente in zona infraoculara.

 

Cum tratam pungile si cearcanele de sub ochi?

Pungile de sub ochi cel mai frecvent supara din punct de vedere cosmetic. Apelati la medic cand acestea apar brusc, asociaza modificari de culoare ale pielii sau disconfort local. Compresele reci, dormitul cu capul putin mai sus pot ajuta.

Proceduri precum laserul (IPL) sau peelingul pot fi de folos, mai ales in schimbarea culorii tegumentului.
 
Uneori santurile de sub pungi pot fi umplute cu fillere biocompatibile facandu-le mai putin evidente.
 
Cremele pe baza de acid azelaic, acid kojic, hidroquinona au si ele rol depigmentant.
 
Cremele pe baza de retinol (tretinoin) previn imbatranirea si modifica in sens pozitiv zona perioculara. Optati pentru cele special facute pentru aceasta zona sensibila datorita potentialului iritativ local al substantelor active. Acestea au concentratii mai mici si texturi concepute pentru pielea delicata a ochiului.

Rezultate bune s-au obtinut prin aplicarea unor seruri speciale care au la baza radacini de arbore Suma Brazilian.

Blefaroplastia
(interventia chirurgicala la nivelul pleoapei) poate indeparta excesul de grasime si piele care si-a pierdut elasticitatea. Incizia de efectueaza imediat sub linia genelor sau pe fata interioara a pleoapei si poate reduce pungile inestetice.

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021.98.96

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021.317.95.03

Mail: simian.ioana@gmail.com

Clinica Gral Colentina

Telefon: 021.317.83.95; 0730.025.818

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea