Sanatate

#analgezice # boli copii #infectii virale #boala copilului palmuit #Eritema infectiosum

Expert Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Boala copilului palmuit

Exista infectii virale, partial necunoscute parintilor, care sunt destul de frecvente in randul copiilor. Eritema infectiosum este una dintre acestea, cunoscuta, din cauza manifestarilor sale caracteristice, ca boala copilului palmuit.
 

Ce determina infectia?

Un virus este implicat, mai precis Parvovirus B19. Este frecventa in randul pacientilor cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani, dar se poate intalni si la varsta adulta. Este cunoscuta si ca a cincea boala. Aproape 60% din populatie este pozitiva pentru infectie (are anticorpi) pana la varsta de 20 de ani. Este frecventa iarna si primavara. Ridica probleme la gravide, la cei cu sistemul imunitar slabit sau afectiuni hematologice (anemie).

Infectia se transmite relativ usor in colectivitati, pe cale aeriana si are o incubatie de 1-2 saptamani. Este contagioasa cu o saptamana inaintea aparitiei manifestarilor de pe piele, asa ca odata instalata roseata, nu mai sunteti contagiosi.

Nu trebuie confundata cu infectia cu parvovirus de la animale, nu exista nicio cale de transmitere intre om si animal.

Cum se manifesta?

Poate debuta cu manifestari de tip gripal: febra usoara, durere de cap, durere in gat, dureri articulare sau abdominale. Apoi apare eruptia caracteristica, cu aspect de copil palmuit. Obrajii sunt rosii, stralucitori, uneori cu usor edem, ca si cum am fi arsi de soare sau palmuiti cu respectarea zonei perinazale, peribucale, perioculare (raman de aspect normal).

Eruptia coboara pe brate, trunchi, picioare, in special pe suprafetele de extensie (cot, genunchi). Trece rapid in 2-4 zile.

La adulti eruptia poate fi pruriginoasa.Poate fi insotita de manifestari articulare, durere in articulatia mainilor, genunchilor sau gleznelor; roseata cu aspect de obraz palmuit este foarte rara. Exista un tip aparte de manifestari “eruptie in sosete si manusi”, cu eruptie localizata strict la nivelul mainilor si picioarelor.

Probleme severe ridica la gravide, unde exista riscul de anemie severa pentru fat, pierderea sarcinii. La fel, afectarea poate fi severa daca suferiti de diferite tipuri de anemie sau sistemul imun este foarte slabit (HIV, cancere, posttransplant).

Diagnosticul se pune pe examinare clinica. Se pune problema diagnosticului diferential cu dermatitele alergice sau alte afectiuni virale. Investigatii suplimentare se impun la persoanele aflate la risc.

 

Cum se trateaza?

In principiu nu necesita tratament. Se pot administra analgezice pentru calmarea durerilor articulare, antipruriginoase daca exista mancarime pe piele. Spitalizarea se impune doar la persoanele aflate la risc. Hidratati-va corespunzator.

Odata facuta boala, deveniti imuni. Nu exista vaccin pentru infectia cu parvovirus. Spalati-va frecvent pe maini pentru a reduce riscul de contactare a infectiei, aruncati servetelele nazale imediat ce le folositi.

Nu trebuie sa izolati copilul, daca a aparut infectia. Odata cu roseata de pe obraji, el nu mai este contagios.

 

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021.98.96

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021.317.95.03

Mail: simian.ioana@gmail.com

Clinica Gral Colentina

Telefon: 021.317.83.95; 0730.025.818

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea