Sanatate

#balansoare #colici #alimentatie #leagan #Expertul Acasa.ro dr Roxana Grama # medic specialist pediatru

Expertul Acasa.ro, dr Roxana Grama, medic specialist pediatru: Cum calmezi bebelusul cand are colici

Colicile apar cel mai frecvent in primele saptamani pana la patru luni de viata ale sugarului, rareori se intind pana la sase luni. Pediatrii folosesc inca din 1954 "regula celor trei" a dr. Morris Wessel, un medic pediatru american bine-cunoscut, pentru a diagnostica colicile infantile: "Un copil are colici daca plange trei sau mai multe ore pe zi, de cel putin trei ori pe saptamana, intr-o perioada de trei luni".

Nu este ceva neobisnuit pentru un copil nou-nascut sau sugar sa aiba perioade in care sa planga neconsolat, aparent fara vreun motiv, sa fie agitat sau anormal de iritabil. Un studiu efectuat de pediatri din SUA pe mii de parinti a descris cele noua semne comune ale sugarilor cu colici. in general, 84% au raportat cel putin 5 dintre semnele de mai jos:

1. copilul plange energic pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp, in ciuda eforturilor de orice tip pentru a-l consola

2. plansul incepe cam in aceeasi perioada din zi/noapte

3. colicile nu au legatura cu ora mesei

4. colicile incep si se termina brusc, fara avertizare

5. simptomele inceteaza dupa eliminarea de scaun sau de gaze

6. regurgiteaza frecvent

7. meteorism abdominal important (burta e ca “un cimpoi”, daca punem urechea pe burta auzim borborisme abdominale)

8. in timpul episoadelor, copiii se arcuiesc, isi strang genunchii la piept, au pumnii stransi, “gata de lupta”, isi freaca picioarele

9 colicile trezesc copilul din somn

La inceput, colicile apar de una-doua ori pe saptamana si tin in jur de 15-20 minute, iar dupa evacuarea gazelor si a scaunului, copilul se linisteste. Cu timpul, ele apar din ce in ce mai des, crescand si durata atacurilor. Colicile pot dura intre 15 minute si 3-8 ore cu mici intreruperi, istovind copilul si parintii.

Nu se cunoaste cu exactitate cauza colicilor, dar se presupune ca exista o asociere de factorice duc la aparitia acestora.

Exista 8 teorii legate de etiologia colicilor, insa niciuna nu e acceptata unanim de specialisti:

1 Balonarea

Sugarii inghit aer de cele mai multe ori din cauza unei tehnici gresite de alaptare sau in cursul unei reprize de plans si creeaza un disconfort evident. Metodele medicamentoase pentru combaterea balonarii cuprind preparatele pe baza de simeticona care sunt: Infacol, Sab Simplex si Espumisan, toate contin in fapt aceeasi substanta activa si efectul poate fi acelasi, nu exista un preparat mai bun sau mai prost intre ele. Intotdeauna ne punem insa problema reactivitatii individuale, un sugar poate raspunde mai bine la un preparat si mai putin bine la un altul.

2 Refluxul gastrointestinal

Studii recente au aratat ca 68% dintre sugari au un grad de reflux gastroesofagian, iar tratamentul antreflux amelioreaza intr-o mica masura colicile.

3 Alergia la proteinele laptelui de vaca

Doar 2-3 % dintre copii au un grad de alergie la proteina din laptele de vaca (in special caseina). In cazul in care se suspicioneaza aceasta cauza, se vor elimina proteinele lactate din alimentatia mamei (daca alapteaza) sau din alimentatia sugarului daca e alimentat artificial (lapte fara proteine, lapte de soia) si se vor face o serie de investigatii specifice sub indrumarea pediatrului.

4 Intoleranta la lactoza

In general, intoleranta la lactoza este tranzitorie si poate fi tratata cu formule delactozate sau cu lactaza sub forma de picaturi (colief).

5 Alimentatia mamei

Sunt controversate studiile care arata ca alimentatia mamei poate alergiza copilul si da crampe. Alimentele incriminate in producerea gazelor si a durerilor abdominale la sugari sunt: cruciferele (varza, conopida), ciocolata, citrice, grau, oua, lapte, soia, fructe de mare, capsuni, citrice, nuci, alune. Este insa de incercat sa se scoata din alimentatia mamei una cate una din alimentele incriminate, urmand a fi reintroduse treptat.

6 Teoria “trimestrului 4” a dr Karp

Conform acestei teorii, toti copiii se nasc cu un comutator OFF al plansului ."In interiorul uterului, zgomotul este mai tare decat un aspirator si este prezent o mare perioada de timp. Apoi, brusc, s-au nascut si se face liniste, o liniste care insa ii nelinisteste. Deci, cel mai bun mod de a linisti reflex unui copil agitat este de a imita miscarile si zgomote pe care bebelusii le experimenteaza in interiorul uterului; si aceste metode poarta numele de tehnica celor 5S:

Scutece. Infasarea copilului cu mainile si picioarele stranse pentru a recrea senzatia din uter de cald, bine, de ocrotire.

Stomac.Karp recomanda plasarea copilului pe partea stanga, pentru a ajuta digestia, sau pe burta pentru a oferi sprijin linistitor. Odata ce copilul doarme linistit, il poti pune pe spatele sau pe o parte.

Sunetele care imita sunetul whooshing continuu facut de sange care curge prin artere in apropiere de uter. Karp recomanda parintilor sa porneasca un aspirator sau uscator de par la o distanta sigura de la copil pana cand adoarme, apoi se lasa un ventilator sau o muzica relaxanta in surdina (cunoscuta sub numele de zgomot alb) in timp ce copilul doarme.

Swinging (leganarea). Fiecare mama mergand in timp ce copilul a fost in utero a creat o miscare de tip balansoar in uter. Balansoarul, leganarea blanda a copilului (in nici un caz zdruncinarea sau zgaltairea copilului), plimbari cu masina sau folosind un leagan pentru copil poate ajuta la calmarea copiluluil.

Suptul are efecte profunde in cadrul sistemului nervos.Acesta declanseaza reflexul calmant si elibereaza substante linistitoare la nivelul creierului. In acest sens, copilul va fi pus sa suga la san sau biberon (atentie insa la supraalimentatie!!) sau se va apela la suzeta.

7 Factori din mediul inconjurator

O teorie mai putin acceptata ar fi stresul familial si in special al mamei. Se recomanda ca mama sa incerce sa se odihneasca cat timp doarme copilul, sa apeleze la ajutorul unui membru al familiei sa stea cu copilul daca se simte obosita sau stresata.

8 Flora bacteriana intestinala probiotica

La nou-nascut si sugar, flora probiotica, care se dezvolta in timp si ajuta la realizarea digestiei, nu este suficient dezvoltata. Este inca incert daca colicile sunt date de lipsa bacteriilor probiotice sau de prezenta in scaun a unor bacterii din clasa Klebsilella sau E coli. Cert este ca suplimentarea cu picaturi cu probiotice (in special cu Lactobacillus reuteri) a redus frecventa si intensitatea colicilor.

In concluzie, trebuie sa stiti ca aceste colici nu reprezinta o boala in sine, ci sunt raspunsul organismului la mediul inconjurator si laalimentatie. Toate metodele mentionate sunt de incercat, dar singura care are cu adevarat efect este trecerea timpului. Maturizarea tubului digestiv duce la disparitia balonarii, a gazelor eliminate si, mai ales, a nesomnului sugarului si parintilor.

Dr Roxana Grama

medic specialist pediatru

Reteaua privata de sanatate Regina Maria

Clinica Sun Plaza

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Roxana Grama

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea