Sanatate

#dermatoscop #bagaj vacanta #vacanta vara #plaja #alunite #crema de protectie solara

Expertul Acasa.ro, dr Dana Maria Bratu: Liber la baile de soare! Atentie insa la alunite!

Ne apropiem de sezonul estival si deja ne imaginam ce ar trebui sa contina bagajul pentru concediul la mare: ochelari de soare, haine cat mai lejere, o carte buna si, mai ales, crema de protectie solara. Insa de multe ori, acesteia din urma nu i se acorda atentia cuvenita, iar, daca uitam sa o trecem din timp pe lista de cumparaturi, achizitionam in ultimul moment un produs de la raioanele de pe plaja, punandu-ne sanatatea in pericol.

Exista o legatura stransa intre aparitia cancerului cutanat si expunerea la soare, iar anumite persoane au risc mai mare de a dezvolta o forma de afectiune cutanata maligna si anume:

  • cele cu pielea dechisa la culoare, parul blond, ochi albastri
  • cele care apeleaza la bronzarea artificiala (solarul)
  • cele care s-au expus la soare in repetate randuri
  • cele cu multiple alunite pe corp sau cu istoric de afectiuni maligne. 

 

 

 

 

 

Cum putem preveni aparitia cancerului de piele?

In cadrul pregatirilor pentru vacanta la mare, trebuie bifata si vizita la medicul dermatolog daca prezentati formatiuni cutanate pigmentare. Acesta examineaza alunitele cu dermatoscopul (un instrument special care evidentiaza formatiunile vasculare si pigmentare) si determina daca acestea sunt benigne sau prezinta caracteristici suspecte. In acest caz trebuie programata interventia chirurgicala in vederea exciziei. Piesa excizata este trimisa catre laboratorul de anatomie patologica in vederea examinarii si stabilirii diagnosticului de certitudine si caracterului leziunii pigmentare.

Daca alunitele sunt simetrice, cu o culoare uniforma, contur regulat, iar imaginea dermatoscopica nu ridica suspiciuni de malignitate, nu ramane decat sa le monitorizati o data pe an la medicul dermatolog si sa utilizati produse dermatocosmetice cu ecran solar. Expunerea la soare trebuie sa se realizeze in afara orelor 11:00-16:00, iar stratul de crema cu factor de protectie solara trebuie reaplicat de fiecare data cand iesiti din apa.

In cazul unei arsuri solare nu aplicati produse preparate in casa sau “leacuri babesti”, intrucat puteti agrava leziunile. Asigurati-va ca aveti in bagaj si o lotiune “after-sun”, reparatoare si cicatrizanta!

Date de contact:
Dr. Dana Maria Fatu

Medic dermatovenerolog
Tel: 0732.99.00.50; 0732.99.00.51

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr Dana Maria Fatu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea