Sanatate

#periuta de dinti copii #dinti copii #dinti de lapte #igiena orala

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Tanase, medic stomatolog pedodont: 5 lucruri pe care trebuie sa le stie orice parinte despre dintii de lapte

Dentitia de lapte este formata din 20 de dinti incipienti, cu 12 mai putin decat dantura matura formata din 32 de dinti. Majoritatea copiilor au dentitia de lapte completa pana in jurul varstei de 2-3 ani, urmand sa o inlocuiasca la 6-7 ani cu cea permanenta. Inca dinainte de aparitia primului dintisor, fiecare parinte trebuie sa fie preocupat de igiena orala a copilului sau. Mai mult, o educatie corespunzatoare il va scuti de vizitele neplacute la dentist cand va creste. De aceea, este important ca parintii sa stie ABC-ul danturii de lapte si sa puna bazele astfel unor bune practici de ingrijire orala. Iata cinci lucruri bine de stiut pentru fiecare parinte! 

1. Primul dintisor

...este si primul care cade. De cele mai multe ori. Primii dintisori pot incepe sa cada cel mai devreme la 4 ani, insa schimbarea acestora cu cei permanenti poate aparea si in jurul varstei de 7 ani. De regula, daca eruptia dentara la bebelus este timpurie, atunci si schimbarea cu dintii permanenti va aparea mai devreme. Media de varsta este insa 5-6 ani. Dar pentru un dintisor de lapte, simpla clatinare a acestuia nu inseamna ca va cadea in cateva zile. Poate dura chiar si o luna pana se va intampla acest lucru. Invatati copilul sa aiba rabdare si sa nu traga de el. De asemenea, practicile cu dintisorii agatati de clanta usii sunt de mult apuse. Daca trece mai bine de doua luni si dintisorul se incapataneaza sa nu cada, este bine sa mergeti la stomatolog.

2. Prima vizita la dentist

Nu trebuie sa asteptati sa apara cariile. Sau sa treaca, pe ideea ca oricum dintii se schimba. Odata cu aparitia dintisorilor, este bine sa faceti o vizita la medicul stomatolog. Cel mai indicat ar fi in jurul varstei de 3 ani. Copilul se va familiariza cu mediul, cu instrumentarul si nu ii va fi teama de medicul dentist, astfel incat va adopta o atitudine sanatoasa si ca adult. Medicul stomatolog va poate invata cum sa-i realizati cat mai corect si eficient igiena dentara.

3. Fara dulciuri

Probabil ai auzit des acest lucru, insa nu suficient de des. Pana la 1 an, zaharul este oricum interzis in alimentatia copiilor, insa si dupa aceasta varsta trebuie consumat cu moderatie. Unul dintre motive il reprezinta aparitia cariilor. Prin urmare, incearca sa limitezi consumul de dulciuri, dar si de bauturi acidulate si invata-l pe cel mic sa se spele corect pe dinti.

4. Periajul dintilor de lapte

Nu este prea mic la 1-2 ani sa invete sa se spele singur pe dinti. La inceput il poti spala tu pe dinti, dar rutina periajului dentar poate deveni placuta, mai ales ca micutii isi imita parintii. Faceti din spalatul pe dinti un ritual placut si cel mic nu va refuza niciodata periuta. De retinut insa: copiii pana in 4 ani folosesc periute speciale, adaptate varstei lor, dar si pasta de dinti speciala.

5. Dintii de rechin

Uneori, statistic in jur de 10%, dintii permanenti apar peste cei de lapte. Arata ca niste dintisori de rechin, dar de cele mai multe ori nu reprezinta decat o problema de estetica, urmand ca si dintisorul de lapte sa cada. Totusi, daca va confruntati cu aceasta situatie, este mai bine sa mergeti cu copilul la stomatolog pentru a fi siguri ca nu este nicio problema. 

Sursa foto: momitforward.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Tanase

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea