Sanatate

#Expertul Acasa.ro dr Lucy Visinescu #smalt #cafea #apa minerala #dinti #fumat #bruxism

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: 15 moduri de a-ti distruge inconstient dintii

Crezi ca ai grija de dintii tai si nu ar trebui sa ai probleme stomatologice? Iata 15 moduri in care-ti distrugi mai mult sau mai putin constient dintii, desi acestia sunt acoperiti de smalt, un tesut de duritatea diamantului.

1 Periajul dentar dupa fiecare masa

In mod ideal, ar trebui sa ne spalam de trei ori pe zi: dupa micul dejun, dupa masa de pranz si dupa cina.

Periajul efectuat imediat dupa masa, cand scade pH-ul bucal si se produc demineralizari superficiale ale smaltului, poate produce leziuni in cazul in care acesta prezinta deficiente de structura.

De aceea, este indicat periajul dentar la aproximativ 30 minute dupa masa de pranz, cu periute medii sau moi, in functie de indicatiile medicului stomatolog, si nu cu o presiune foarte mare, care ar produce retractia gingiilor si abraziunea si matuirea dintilor, mai ales daca se folosesc si paste de dinti abrazive.

2 Ignorarea atei dentare

Folosirea atei dentare indeparteaza placa bacteriana si resturile alimentare interdentare.

In lipsa curatarii suprafetelor interdentare se formeaza tartrul, cariile si apar conditiile favorabile gingivitei manifestate prin sangerarile gingivale.

Pentru indepartarea resturilor alimentare pot fi folosite si periutele interdentare sau dusurile bucale, insa ata dentara va curata toata suprafata dentara de pelicula fina de placa dentara, realizand si fluorizarea acesteia in cazul in care  este fluorizata.

3 Trecerea peste controalele periodice bianuale

Nerespectarea controalelor periodice poate duce la acumularea de tartru cu demineralizari ale smaltului si iritarea gingiei, urmata de aparitia de carii si paraodontopatii, care in cazul nerespectarii programului de profilaxie se pot complica cu aparitia de simptomatologie dureroasa.

4 Utilizarea dintilor in alte scopuri decat cele functionale

Utilizarea dintilor pentru a rupe diverse materiale, a deschide pungi si cutii de bere, a scoate dopuri de sticla poate provoca ciobirea sau fracturarea dintilor, cu efecte mult mai grave decat cele estetice, uneori soldate chiar cu pierderea dintelui daca fractura este longitudinala cu afectarea  pulpei dintelui.

Fa-ti un serviciu si foloseste foarfecele, caterul sau deschizatorul de sticle si pastreaza-ti dintii pentru incizia si masticatia alimentelor.

5  Folosirea gutierelor de protectie

In cazul practicarii de sporturi cum ar fi baschetul, fotbalul, basebalul, luptele, artele martiale, foloseste gutiere de protectie care sa-ti protejeze dintii in cazul unor lovituri sau contacte dure mai mult mult sau mai putin  accidentale.

6 Bruxismul

Bruxismul sau scrasnitul dintilor constient sau inconstient, diurn sau nocturn, apare de obicei la persoanele la care solicitarea nervoasa si stresul sunt la cote ridicate.

Se soldeaza cu abrazarea dintilor si subtierea smalului pana la disparitie, cu aparitia unor insule de dentina, uneori cu reducerea semnificativa a dimensiunii verticale a dintilor si implicit a dimensiunii verticale de ocluzie.

Aceasta duce la micsorarea etajului inferior al fetei si da un aspect imbatranit, pe langa problemele din articulatia temporomandibulara, care este suprasolicitata si poate deveni dureroasa. 

Subtierea smalului si descoperirea dentinei fac dintii mai sensibili si mai predispusi la carii.

Purtarea de gutiere personalizate rigide pe timpul noptii, poate preveni aceste inconveniente, cu conditia unei igiene corespunzatoare a acestora, altfel existand riscul unor infectii acute ale parodontiului dentar.

Apa minerala, sucurile acidulate si cele energizante

Apa minerala contine saruri ce se depun pe dinti si favorizeaza depunerea tartrului, pe langa creerea unui mediu acid  propice florei cariogene. Acelasi lucru se intampla si cu sucurile acidulate  sau bauturile energizante, care, prin continutul mare de zaharuri, scad aciditatea bucala favorizand aparitia cariilor si contribuie la formarea biofilmului placii bacteriene.

Opteaza pentru apa plata fara lamaie, este mai sanatoasa, iar in cazul in care nu poti renunta la ele, foloseste paiul pentru a reduce contactul lor cu suprafetele dentare.

8 Consumul de cafea, ceai sau vin rosu

Aceste tipuri de bauturi pateaza dintii prin componentele lor, si suprafetele dentare  devin mai receptive la bacterii, care pot duce la aparitia cariilor. Incearca sa  reduci consumul lor si sa clatesti gura cu apa dupa ingestia de astfel de bauturi.

9 Albirea dintilor de prea multe ori

Albirea dintilor poate provoca sensibilitate daca se exagereaza cu procedurile sau se folosesc materiale fara recomandare medicala, procurate aleator de pe diferite site-uri sau de la furnizori fara prea multe scrupule, al caror scop este sa vanda cat mai mult.

Consulta un  stomatolog inainte de a face o albire dentara si cere recomandari asupra metodei celei mai indicate in cazul tau.

10  Apa de gura cu clorhexidina

 Clorhexidina din unele ape de gura folosite timp indelungat poate ingalbeni dintii.

Foloseste apa de gura si pasta de dinti recomandata de stomatolog, in functie de afectiunile tale dento-parodontale si nu te lasa pacalit de reclame.

11 Piercingul lingual

Poate fi sexy si cool, dar in timpul vorbirii si masticatiei limba se loveste de dinti si-i poate ciobi sau fractura, ca sa nu mai vorbim de infectiile la care te expui.

12 Bulimia 

Ingestia de mari cantitati de alimente, urmata de provocarea regurgitarii alimentelor poate duce la demineralizari ale smaltului ca urmare a contactului cu continutul acid din stomac, care contine acizi destul de tari pentru digestia alimentelor.

In timp, pe fetele interioare ale dintilor apar pete albe cretoase ce pot evolua spre zone poroase in care smaltul se faramiteaza precum creta, lasand dintii sensibili si expusi la atacul cariogen al florei bucale. 

13 Abuzul de droguri

Drogurile sunt daunatoare in general sanatatii si prin dependenta pe care o dau, dar pot afecta si dintii  prin cresterea poftei de dulce si consumului de alimente si lichide dulci ce favorizeaza dezvoltarea florei microbiene cariogene, si aparitia cariilor dentare generalizate.

14 Abuzul de medicamente

Unele contraceptive orale, desi ele previn sarcinile nedorite, pot produce gingivite. De asemenea, medicamentele pentru tuse contin zahar si, administrate noaptea in puseele de tuse, pot favoriza aparitia cariilor.

Antihistaminicele si  medicamentele utilizate in diabet pot avea ca efect secundar sindromul de gura uscata, cu afectarea dintilor si gingiilor.

15 Fumatul 

Prin gudroane si substantele continute, fumul de tigara predispune la depunerea tartrului si aparitia cariilor si a parodontopatiilor, ca si a xerostomiei, sindromul de gura uscata. Incearca sa clatesti gura cu apa dupa fiecare tigara, sau sa mesteci guma, vei mai  indeparta din gudroanele de pe dinti, totusi, cel mai bine ar fi sa renunti la fumat daca tii la sanatatea ta si danturii tale. 

Date de contact:

Tel: 0744 68 76 65

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Web: ddsdental.ro

Sector 1, Bucuresti


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu