Retete

#vopsire oua #oua #oua Pasti #urzici #patrunjel #spanac

Gateste cu Oana: Cum sa vopsesti oua de Paste cu produse naturale

Culori naturale din fructe si legume pentru ouale de Pasti! Sarbatorile Pascale sunt o incantare datorita primaverii si uneori datorita culorilor din farfuria noastra. Pentru ca stiu ca tineti la familia voastra si vreti sa consumati doar produse sanatoase, naturale, am fost la piata si am testat pentru voi oua de tara albe fierte si colorate in sfecla rosie, varza rosie, coji de ceapa rosie, afine, turmeric/cucuma si spanac/urzici. Asta va propun in video-ul prezentat, iar mai jos va sugerez si cantitatile.


Inainte de inceperea operatiunilor spalati bine ouale cu un burete si detergent de vase, pentru a le degresa si a nu lasa nicio urma de mizerie, grasime, pamant pe ele. Lasati-le apoi la uscat pe un servet de bucatarie.

Timpul de fierbere pentru fiecare ou si culoare este de 20 de minute. Doar in bolul cu turmeric/curcuma puneti si putina sare sa nu crape ouale, in rest nu este nevoie ca sunt protejate de frunze. In fiecare borcan am pus doua-trei linguri de otet, pentru intensificarea culorii.

Filmare si montaj: Ballon Rouge Studio

Filmare și montaj: Ballon Rouge Studio
Filmare și montaj: Ballon Rouge Studio

1. Folositi oua cat mai albe posibil. Eu le-am luat din piata, la Mega Image si Kaufland nu am gasit decat maronii.

2. Am folosit cate doua oua pentru fiecare culoare. Pentru maroniu deschis folositi urzici, spanac, patrunjel cat sa acopere bine in oala cele doua oua. Apa este circa un litru, dar se pune pana acopera frunzele si ouale. In filmulet am folosit spanac, dar am incercat si cu urzici si culoarea a fost mai intensa cu urzicile. Aici trebuie sa asteptati oricum mai mult pana capata culoare.


3. Am folosit frunzele de la o varza rosie pentru a obtine un bleu deschis sau albastru (dupa cateva ore de lasat in zeama de la frunzele de varza). Prima culoare din filmulet am scos-o dupa 10-15 minute de stat in bolul cu apa fiarta si doua linguri de otet.

 

4.  Pentru un roz deschis am folosit trei sfecle rosii, taiate cubulete. Cu cat mai multe, cu atat mai intensa culoarea.

 

 



5. Pentru o culoare maronie rosiatica am folosit frunzele de la 12 cepe rosii. Am intins o bucata de tifon, am pus cateva frunze de ceapa rosie, oul si apoi l-am legat la cap si l-am scufundat intre celelalte frunze. Oul iese putin patat, ca un model de la frunzele de ceapa, dar se coloreaza dupa ce il mai lasati la inmuiat dupa fierbere.


6. Pentru culoarea galbena am folosit turmeric tradus curcuma, o planta inrudita cu ghimbirul. Contine curcumina, substanta folosita pentru proprietatile sale terapeutice. Intr-un ibric de apa am pus trei lingurite de turmeric.


7. Afine nu am avut decat o cutiuta mica de 100 de grame, nu m-am indurat sa cumpar mai multa, dar a iesit totusi o culoare placuta de violet deschis si mai inchis dupa cateva ore (spre gri violet).



8. Cafeaua cat mai intensa da si ea o culoare maronie oului lasat in culoare peste noapte. Nu se coloreaza prea rapid, ori nu am folosit eu cafeaua potrivita.


Simfonia culorilor din plante poate continua in functie de imaginatia dumneavoastra. Eu pe acestea le-am incercat si am impartasit cu voi experienta. M-as bucura sa incercati acasa.


PONT: folositi neaparat manusi la aceste opreatiuni. Chiar si frunzele de varza rosie ori de ceapa rosie pateaza mainile.

Oana Grecea

Mai multe retete, bio si nu numai, gasiti pe www.gandurisibucatareala.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Oana Grecea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea