Retete

#crutoane supa #supa-crema de ciuperci #supa-crema dovleac

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Supa-crema, ideala pentru zilele reci de iarna

O supa-crema, fierbinte si aromata, insotita de crutoane proaspat scoase din cuptor, dupa ce te-ai jucat in zapada si ai degerat, este mai mult decat perfecta! Aromele care se impletesc, mirosul de paine coapta care gadila nasul tau inghetat, culoarea care iti incanta ochiul, caldura pe care ti-o imprastie placut in tot corpul... ce mai, plec sa pun legumele la fiert!

 

Daca ai o oala sub presiune si un blender, in 30 minute - gata treaba!

In componenta supelor-crema, pe langa ingredientul principal care este in cantitate predominanta, ca sa-i dea gustul, eu pun intotdeauna si cartofi, morcovi si ceapa, iar - daca nu e post - si lapte, iar la servire si un strop de smantana. Asa am reusit sa fac copiii sa manance (si nu doar pe ai mei) si supe-creme de broccoli, de conopida, de spanac sau de linte.

Cand te grabesti sau nu stii ce sa faci pentru felul 1 in vreo zi, apeleaza cu incredere la o supa-crema de legume. Incearca orice gust si orice combinatie! Eu am incercat pana acum supe-crema din: cartofi, morcovi, spanac, dovleac, mazare, linte, ciuperci, broccoli, sfecla, conopida etc...
 

Crutoanele se fac usor, simple sau condimentate. Eu tai feliile de paine in patratele, le stropesc cu putin ulei de masline, le presar cu putin oregano si le pun la cuptor intr-o tava pentru cateva minute (10-12 min). Sau pun feliile intregi la cuptor si, dupa ce s-au facut crocantoase, le frec cu usturoi si le picur un pic de ulei de masline si abia dupa le tai in patratele sau in fasii lungi. Doar pentru mine, pentru ca pe copii nu am reusit inca sa-i fac sa le placa, folosesc si chimen pudra peste crutoanele fierbinti. Este adevarat ca eu pun chimen in orice: paine, saleuri, saratele, cornulete, salate, supe, carne, si as pune si in prajituri, daca as crede ca merge!

 

Mod de preparare supa-crema:

Supa-crema o fac, in general, punand toate legumele curatate si taiate cuburi in oala cu presiune cu apa doar cat sa le acopere. Cand sunt gata, le strecor, le pun in blender, si adaug un polonic din apa in care au fiert si o ceasca de lapte.

Apoi, in functie de consistenta pe care o vreau la sfarsit, mai adaug cate putin din apa in care au fiert legumele. Potrivesc gustul cu sare si piper. In unele supe pun si un pic de usturoi, asta daca n-am frecat deja crutoanele cu el (supa-crema de urzici sau de spanac).

La servire, pun un pic de smantana sau verdeturi, sau kaiser tras la tigaie sau pastrama uscata, de vita, si bineinteles nelipsitele crutoane, fara de care se poate, dar n-are acelasi farmec.

Preferata copiilor mei ramane supa-crema de ciuperci, pe care o fac de cel putin de trei-patru ori pe luna, si atunci in cantitati industriale!

Stiu ca se poate sa nu va placa culoarea finala a supei de ciuperci, dar puteti sa o inveseliti cu putina smantana, iar gustul va bate aspectul detasat!

Supa aceasta o fac un pic altfel, ciuperca calita avand un gust net superior celei fierte!

Ingrediente supa-crema de ciuperci:

  • 5 catei de usturoi
  • 2 morcovi
  • 3 cartofi
  • doua cepe
  • 1 kg ciuperci
  • sare si piper
  • supa de legume
  • 3 lingura smantana (sau iaurt)
  • felii de paine prajita.

Mod de preparare supa-crema de ciuperci:


Am pus la fiert in oala cu presiune cartofii si morcovii, cu apa cat sa le acopere lejer.

Am tocat usturoiul cu cutitul si l-am pus in tigaie in ulei incins. Peste el, am adaugat ceapa taiata feliute. Am lasat 5 minute, apoi am adaugat ciupercile taiate feliute. Le-am pus un praf de sare si unul de piper si le-am lasat pe toate sa se caleasca bine, fara sa se arda. Apoi am pus peste ele o parte din supa de legume rezultata de la fierberea lor (cam jumatate) si am lasat sa mai scada.

Am oprit focul si am mutat ciupercile calite si legumele fierte in blender, unde le-am maruntit bine. Am adaugat restul de supa, putin cate putin, pana l-am folosit pe tot.

Am prajit cateva felii de paine, pe care le-am taiat cuburi, rezultand crutoanele necesare.

Peste supa, servite in castroane de pamant, am pus cate o lingura de smantana si inca un praf de sare si unul de piper.

Partea buna este ca puteti face supa asta si doar din coditele ciupercilor, atunci cand pentru palariile lor aveti alte planuri: la cuptor, pe gratar, umplute etc...

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Mihaela Vulpe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea