Retete

# retete toamna # retete dovleac #retete desert # retete aperitiv

Expertul Acasa.ro. Andreea Szasz: Trei retete de toamna cu dovleac

Toamna, anotimpul imbelsugat si imbufnat, ne ofera o recolta vasta ce ne bucura camara. Natura ne copleseste cu diversitatea de legume, fructe si ne impinge cu gandul la dulceturi si zacuste, muraturi si bulionuri.

Dovleacul, regele anotimpului, este de multe ori lasat deoparte cand ne gandim la preparate culinare. Daca nu-l facem placinta il asezam in cui si-i spunem tartacuta. Daca nu-l coacem intreg la cuptor ii facem ochi si-l alintam "strigoi". Dovleacul este originar din Mexic, iar acum se cultiva oriunde in lume, mai putin Groenlanda. Cu o pulpa bogata si o dulceata catifelata, acesta se poate gati in toate felurile. Incercati sa pregatiti tocana, supa, piure, sufleu, paine, sosuri, compot, dulceata, creme delicioase si multe deserturi interesante. In acest articol gasiti 3 retete minunate culese de pe meleaguri straine, unde "domnul" Dovleac este foarte apreciat.

Supa crema de dovleac

Ingrediente:

  • 4 dovleci mici
  • 2 lingurite zahar
  • sare grunjoasa
  • Ingrediente supa:
  • 3 linguri unt nesarat
  • 1/2 ceapa mica, tocata marunt
  • sare grunjoasa
  • 1 dovleac lunguiet mediu curatat si taiat cubulete
  • 1 lingurita zahar
  • 3 linguri smantana
  • piper negru proaspat macinat

Incalziti cuptorul la 250 grade Celsius. Taiati cu un cutit partea de sus a dovlecilor - ca pe niste capace. Curatati-i in interior si asezonati cu sare si zahar. Asezati dovlecii fara capace intr-o tava cu hartie de copt si coaceti 20-35 minute (in functie de marimea lor).

Intre timp faceti supa. Intr-o tigaie mare topiti untul si adaugati ceapa maruntita cu o lingurita de sare. Rupeti legaturile de cimbru si adaugati-le in tigaie. Mariti flacara la mediu si amestecati din cand in cand, pana ceapa devine moale. Adaugati dovleacul taiat cubulete si zaharul, apoi gatiti inca 3-4 minute. La final adaugati 5 cesti de apa si lasati la fiert. Reduceti focul la minimum si mai gatiti 15-20 min pana dovlecul devine moale.

Toata compozitia obtinuta o turnati intr-un blender si mixati pana obtineti o crema foarte fina. Dupa acest pas, puneti compozitia inapoi in tigaie, adaugati smantana, sare, piper si mai gatiti timp de 5 min. amestecand usor.

Scoateti dovlecii din cuptor si umpleti-i cu supa crema obtinuta. Garnisiti cu bacon crocant, patrunjel proaspat, pudra de chilli sau crutoane.

Stiati ca....cel mai mare dovleac, inregistrat in Cartea Recordurilor, cantareste 911,3 kg?

Briosa cu dovleac si crema de branza

Igrediente:

  • 2 2/3 cani de faina
  • 2 linguri praf de copt
  • 2 linguri bicarbonat de sodiu
  • 2 linguri praf de scortisoara
  • 1/4 lingura praf de cuisoare
  • 1/4 praf de nucsoara
  • 1/4 praf de ghimbir
  • 1/4 lingura sare
  • 50 g dovleac ( 1-2 felii )
  • 1 cana zahar
  • 1 cana zahar brun
  • 1 cana ulei vegetal
  • 4 oua

Incalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-o tava de briose asezati hartie de copt speciala pentru briose in fiecare forma. Intr-un bol mare de sticla combinati faina, praful de copt, bicarbonatul de sodium si condimentele, apoi lasati deoparte.

Intr-o tava cu hartie de copt asezati 1-2 felii (50g) de dovleac si coaceti-le in cuptor timp de 15 min la 180 grade Celsius. Scoateti-le din cuptor si lasati la racit.

Intr-un bol mare de sticla adaugati dovleacul copt ( doar pulpa ) , zaharul si uleiul vegetal apoi mixati la o viteza mare pentru a obtine o compozitie omogena. Peste aceasta compozitie adaugati ouale pe rand, amestecand dupa fiecare in parte timp de un minut. Adaugati faina putin cate putin si mixati usor pana obtineti o textura cremoasa.

Turnati compozitie in fiecare loc destinat brioselor in tava si coaceti aproximativ 20 minute la 180 grade. Inainte sa le scoateti din cuptor verificati cu o scobitoare daca s-au patruns. Daca scobitoarea ramane curata inseamna ca s-au copt. Scoateti-le din cuptor si lasati-le 5 minute la racit afara, apoi la frigider pentru o racire completa.

Ingrediente crema de branza:

35g crema de branza Philadelphia

200g unt

1/4 cana smantana

1 lingura esenta de vanilie

3-4 cani zahar pudra

Intr-un bol mare de sticla puneti crema de branza, untul si mixati la viteza medie timp de 2-3 minute pana compozitia devine pufosa. Adaugati smantana si esenta de vanilie, apoi mixati pana se omogenizeaza. Adaugati zaharul, cate o cana, pe rand si mixati dupa fiecare pentru a obtine compozitia finala.

Puneti compozitia intr-un sprit si ornati briosele dupa cum doriti.

Stiati ca .....tarta cu dovleac este un preparat culinar traditional in SUA pentru mesele de Ziua Recunostintei?


Rigatoni cu dovleac si cimbru

Ingrediente :

  • 225 g rigatoni
  • 1 lingurita ulei de masline
  • 1 ceapa medie taiata in bucati mari
  • 1/4 cana zahar brun
  • 1 dovleac mic curatat si taiat cubulete
  • 2 cani cu apa
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 lingurite suc de lamaie
  • 2 lingurite cimbru
  • sare grunjoasa
  • piper negru proaspat macinat

Intr-o oala puneti la fiert apa cu sare, adaugati rigatoni si fierbeti al dente. 

Intre timp, intr-o tigaie mare, la un foc mediu, incalziti uleiul de masline. Adaugati ceapa si sotati timp de 3 minute. Adaugati zaharul si gatiti pana se dizolva. Puneti dovleacul taiat cubulete si mai gatiti pentru 3 minute. Turnati peste compozitie apa si reduceti flacara. Gatiti pana scade sosul, devine gros si dovleacul este moale. Asezonati cu scortisoara, suc de lamaie, cimbrisor, sare si piper, apoi adaugati rigatoni bine strecurate. Luati de pe foc si serviti in farfurii albe largi pentru un contrast cromatic minunat. 

Pentru orice informatie ma puteti contacta:

Facebook: Szasz Sasha

E-mail andreea.oana.szasz@gmail.com

Tel: 0724442240

Site: latreimagari.ro

  •   2013-10-03
  •  
  •   comentarii
Andreea Szasz

Articol scris de

Andreea Szasz

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii