Retete

#budinca tapioca #crema tapioca #tapioca #dulceata de gogonele

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: TAPIOCA. Budinca de tapioca. Prajitura cu crema de tapioca

Vazusem un film, “Nou venita in oras”, in care toata lumea vorbea intens despre tapioca. Chiar o reteta de tapioca a salvat fabrica si a facut sa infloreasca iubirea! Mai auzisem eu termenul asta, dar imi iesise din cap. Asa ca m-am apucat sa caut pe net sa verific ce este cu ea.
 

Tapioca este partea fibroasa a radacinii de cassava, o planta uriasa care ajunge si pana la 3 m inaltime. Este intens folosita in tari ca Indonezia, China, India, Pakistan, Bangladesh, Myanmar, Filipine, Malaysia, Taiwan.



Este un aliment bogat in amidon, ceea ce face sa lege foarte usor budinca si cremele, este lipsita de gluten, ceea ce nu poate decat sa bucure persoanele cu intoleranta la aceasta substanta, si aproape fara proteine.

Am cautat pe la noi si am gasit la plafar perle de tapioca. Costa in jur de 10 lei o punguta de 500 g. In prima faza pare scumpa, dar, daca stai sa te gandesti ca din 125 g scoti lejer 6 portii, parca iti mai revii un pic.

Budinca de tapioca

Ingrediente:

  • 125 g perle de tapioca
  • 750 ml lapte dulce
  • doua oua
  • 1/3 lingurita sare
  • doua pliculete de zahar vanilat
  • doua linguri de dulceata de gogonele
  • cateva visine.

Mod de preparare:

Am pus tapioca peste lapte impreuna cu sarea si am pus pe foc. Cand a inceput sa dea in clocot si sa se ingroase, am adaugat zaharul si zaharul vanilat. Apoi, cu gandul la ornare si pozele aferente (de ce sa nu recunosc) am uitat sa pun oualele. Voi face asta cu siguranta data viitoare!

Am pus in castronele cate o lingurita de sirop oprit de la dulceata de visine, apoi am pus budinca si deasupra am pus, pe trei, visine si sirop de visine, iar pe celelalte trei, dulceata de gogonele.

Observatii

Este foarte buna, dar cred ca, daca nu as fi uitat oualele, era si mai buna! Pot fi folosite orice fructe si sunt sigura ca se potriveste si cu nuca, alune sau fistic!

Prajitura cu crema de tapioca

Ingrediente pentru blat:

  • 5 oua
  • 7 linguri zahar
  • 5 linguri ulei
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingura cacao, 400 ml lapte
  • 240 g faina.

Ingrediente pentru crema:

  • 200 g tapioca
  • 1,2 l lapte
  • 200 g zahar
  • 200 g margarina
  • doua oua
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 praf sare
  • o canuta apa
  • 100 ml frisca lichida Meggle
  • 1⁄2 esenta vanilie.


Ingrediente glazura:

  • 1⁄2 tableta ciocolata
  • o lingura ulei
  • 100 ml frisca lichida Meggle
  • 100 g nuca.

Mod de preparare:

Am pus perlele de tapioca intr-o craticioara la hidratat cu o canuta de apa, pentru o jumatate de ora, si m-am apucat de blat.

Am batut oualele cu zaharul si zaharul vanilat, cu uleiul si 200 ml lapte. Am adaugat prafurile amestecate (faina, cacaua, praful de copt) si am omogenizat bine. Am turnat in tava, pe hartie de copt, si am dat la cuptorul incins pentru 25-30 minute. L-am lasat la racit.

Crema am facut-o astfel: tapioca hidratata am pus-o cu tot laptele si un praf de sare pe foc. Cand a inceput sa se ingroase, am tras de pe foc si am adaugat zaharul, esenta de vanilie, zaharul vanilat si galbenusurile de la cele doua oua, amestecand mereu. Am pus din nou pentru 2 minute pe foc, apoi am stins focul si am adaugat si albusurile batute spuma, mestecand energic, pana la omogenizare. Este gata cand perlele sunt translucide. Am lasat-o la racorit si am adaugat margarina si frisca batuta bine.

Glazura am facut-o punand intr-un ibric o lingura de ulei, frisca lichida si ciocolata taiata bucatele. Am pus la foc mic mestecand mereu, pana la topire si omogenizare. Am lasat-o la racorit.

Am insiropat blatul cu 200 ml lapte, am nivelat crema deasupra, iar glazura am turnat-o in fir subtire, pe toata suprafata. Deasupra am presarat nuca bine macinata.

Am lasat-o la frigider peste noapte.

Observatii

Este o prajitura foarte buna, crema insa este sensibila, trebuind pastrata la frigider. Nu se strica, nu-si schimba culoarea, dar are tendinta sa se intinda la caldura.

Date de contact:
Mihaela Vulpe
Web:
vulpeacofetar.blogspot.ro
E-mail:
mihaelavulpe75@gmail.com

  •   2014-10-17
  •  
  •   comentarii
Mihaela Vulpe

Articol scris de

Mihaela Vulpe

Vezi toate articolele

Date de contact

mihaelavulpe75@gmail.com

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii