Retete

#paste #penne #somon #sos #vodca #Chef Ioannis

Gateste cu Chef Ioannis: Penne cu somon si sos de vodca

Pastele sunt considerata mancarea oamenilor grabiti, a studentilor si a burlacilor. Adica a oamenilor cu nu prea mult chef de gatit. Pentru mine, pastele sunt un fel de “home made fast-food” si nu trebuie sa fie lipsite de gust. Ele sunt o baza ideala pentru toate modurile de a manca: saracios, taranesc, elegant, dar si luxos. Sunt prietenoase cu toate felurile de branza, legume, carne si fructe de mare, de aceea va sfatuiesc sa gatiti pastele cu imaginatie, niciodata simplist. Nu va temeti sa inventati sosuri, pentru ca asta face diferenta de fiecare data intr-o farfurie cu paste, sosul.

 

INGREDIENTE

  • 500 gr penne
  • 200 gr somon proaspat
  • 200 gr somon afumat
  • 50 gr unt
  • 4 cepe verzi
  • 1 praz (doar partea alba)
  • 150 ml smantana lichida
  • coaja de lamaie rasa
  • 120 ml vodca
  • sare si piper
  • 5-6 linguri din apa in care au fiert pastele
  • frunze de coriandru proaspat

PREPARARE

Fierbem pennele in apa cu sare si 3 linguri de ulei de masline, dupa indicatorii de pe pachet (pentru ca fierberea depinde de marca). Cand sunt gata, le strecuram, dar pastram 5-6 linguri de apa pentru sos. Taiem prazul si ceapa verde in rodele mici, apoi le calim cu unt intr-o tigaie mare pana sa devina transparente.

Taiem somonul proaspat in cuburi mari si il calim impreuna cu ceapa si prazul timp de 2 minute. Adaugam vodca si lasam in tigaie pana devine ca un sirop, apoi adaugam smantana lichida si, la foc mic, fierbem pana scade la consistenta dorita. Daca sosul este prea gros, folosim apa pastrata de la penne.

Luam tigaia de pe foc, adaugam coaja de lamaie rasa si asezonam cu sare si piper. Punem pennele in farfurii si turnam deasupra sosul. Decoram cu felii de somon afumat si frunze de coriandru.

SECRETELE LUI CHEF IOANNIS

• Uleiul de masline ajuta pennele sa nu se lipeasca una de alta si, mai important, le da un gust deosebit.

• Apa in care au fiert pennele si, in general, pastele este buna pentru sosuri, deoarece pennele isi lasa in aceasta apa amidonul si mult din gustul lor. Astfel, recuperam amidonul, care ajuta sa se ingroase sosul in mod natural.


SFATUL LUI CHEF IOANNIS

1. Daca folositi penne tricolore, rezultatul va fi spectaculos.

2. Va recomand sa nu faceti flambé cu vodca, deoarece in acest mod alcoolul se evapora si pierdem mult din aroma si din gust.
 

Nu uitati sa fiti creativi si, dupa ce ati preparat un fel de mancare dupa reteta mea incercati sa schimbati cateva ingrediente dupa gustul dumneavoastra.

„Retetele nu ne dicteaza gustul!“
Chef Ioannis Karastogiannis

  •   2012-12-28
  •  
  •   comentarii
Chef Ioannis Karastogiannis

Articol scris de

Chef Ioannis Karastogiannis

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Articole din retete

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii