Retete

#faina #biscuiti #praf de copt #forme biscuiti #biscuiti sare

Gateste cu Oana: Cea mai simpla reteta de biscuiti cu sare

Reteta de biscuiti cu sare este atat de simpla incat poate fi facuta si de copii. Ea chiar a fost facuta de fata mea de opt ani, cu putin ajutor din partea tatalui. Eu am facut doar pozele. Inspiratia i-a venit copilului din cartea  “Marea si Nemaivazuta carte pentru Fete”, de Rosemary Davidson, Sarah Vine, aparuta la Editura Curtea Veche.

Reteta este pentru minim 16 bucati de biscuiti (varianta de mai jos dubleaza cantitatile din carte), dar depinde de dimensiunea aleasa pentru forme.

Au folosit:

  • 400 g faina, amestecata cu doua plicuri praf de copt
  • un praf de sare
  • 100 g unt, taiat in bucatele mici
  • doua linguri de smantana
  • o cana aproape plina de lapte

Cuptorul trebuie preincalzit la 200 grade Celsius/ indicator 6 la cuptorul pe gaz.

 

Mod de preparare:

Pune faina, sarea si untul intr-un castron mare si cu varful degetelor incepe sa amesteci aluatul. La inceput, nu se va intampla mare lucru, dar continua sa framanti si, usor, usor, dupa cateva minute vei vedea ca faina si untul se vor omogeniza. Pe masura ce framanti, ridica coca deasupra castronului si las-o sa cada – in acest fel biscuitii se vor fragezi.

Dupa cinci minute, aluatul ar trebui sa arate ca un miez moale de paine. Adauga smantana si apoi laptele, putin cate putin, amestecand usor, cu o lingura de metal, pana ce se aduna toate la un loc si formeaza o sfera.

Coca ar trebui sa fie umeda, insa destul de tare. Acopera un tocator de lemn sau suprafata de lucru cu o mana de faina si da-ti pe maini cu putina faina sau ulei de masline.

Scoate coca din castron si pune-o pe tocator si, folosind doar varfurile degetelor, intinde-o foarte usor pe toata suprafata, pana ajunge la grosimea de 1 cm. Poti sa nu folosesti facaletul, dar fata mea l-a folosit, nu avea putere si coca iesea foarte groasa.

Da cu faina pe o forma de taiat rotunda sau de orice fel (foloseste imaginatia copilului), taie coca in cercuri (sau formele rezultate) si pune biscuitii pe o tava tapetata cu faina (nu e nevoie sa ungi tava cu ulei). Sau poti folosi hartie de copt.

Aduna resturile de coca, mai framanta-le putin, intinde si taie din nou pana cand iti va mai ramane coca doar pentru un biscuit, pe care il vei modela cu mana.

Coace biscuitii la mijlocul cuptorului timp de 10 minute sau pana cand cresc si devin aurii. Apoi lasa-i sa se raceasca. Daca vezi ca biscuitii tai nu cresc suficient, mai adauga o lingurita de praf de copt data viitoare cand mai utilizezi aceasta reteta.

Acesti biscuiti se mananca mai ales calzi, cu unt si gem sau cu frisca si dulceata. Probabil forma lor ar fi trebuit sa fie mai mare pentru a unge cu unt si/sau gem, dar fata mea a ales sa-i faca mai mici, in functie de formele de plastic sau cele avute de la Ikea.

Oana Grecea

Mai multe retete, bio si nu numai, gasiti pe www.gandurisibucatareala.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Oana Grecea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea