Astazi va prezint o reteta mediteraneeana cu caracatita, specifica Greciei. Este o reteta sanatoasa, bogata in vitamine, perfecta pentru o cina romantica sau o duminica in familie.

 

INGREDIENTE (pentru 4 portii):

Pentru fierberea caracatitei:

  • 1,5 kg caracatita curatata si spalata
  • 150 gr otet din vin alb
  • 3 frunze de dafin
  • 1 lingurita boabe de piper negru

Pentru marinata:

  • 45 ml otet cu aroma de portocale *
  • 85 ml fresh de portocale
  • 35 ml otet balsamic alb
  • 100 ml ulei de masline
  • 5 gr. coaja de portocala
  • 5 gr sare
  • 5 gr zahar
  • 4 seminte de fenicul

*Pentru otetul cu aroma de portocale:

  • 125 ml otet din vin alb
  • 65 ml otet balsamic alb
  • coaja de portocala

Pentru servire:

  • 500 gr caracatita marinata
  • 100 gr fenicul taiat subtire
  • 20 gr capere
  • 20 gr masline taiate felii
  • 40 gr ridichi taiate foarte subtire
  • 20 gr ulei de masline extra virgin
  • Sare si piper

 

Mod de preparare

Intr-o cratita punem caracatita intreaga, foile de dafin, boabele de piper, otetul si adaugam apa pana cand caracatita este acoperita complet.

Fierbem la foc mic spre mediu caracatita pana se inmoaie. Cand caracatita este al dente oprim focul si o lasam sa se raceasca.

Dupa ce caracatita se raceste, taiem in felii subtiri partea groasa de tentacul si lasam partea subtire in bucati mai mari. Punem caracatita fiarta intr-un castron si pregatim marinata.

Intr-un castron punem otetul cu aroma de portocale, freshul de portocale, otetul balsamic alb si uleiul de masline si le amestecam bine cu un tel. Adaugam apoi coaja de portocale, sarea, zaharul si semintele de fenicul si continuam sa amestecam pana cand zaharul se dizolva.

Rasturnam marinata peste caracatita si acoperim castronul cu o folie de plastic sau cu un capac ermetic. Caracatita se lasa la marinat, in frigider, minimum 4 ore.

Pentru a prepara otetul cu aroma de portocale, punem toate ingrediente intr-o craticioara si lasam sa dea in clocot timp de doua minute. Strecuram apoi otetul pentru a elimina coaja de portocala si lasam lichidul sa se raceasca.


 

Cum se serveste

Intr-un castron mare se adauga caracatita marinata, feniculul, caperele, maslinele si ridichile. Se asezoneaza cu sare si piper si se adauga uleiul de masline. Se stropeste cu otet de portocale si se asaza pe farfurii.


Secretul lui Chef Ioannis

Cu siguranta ati auzit diverse metode de preparare a caracatitei: unele spun ca aceasta trebuie fiarta cu multa apa, altele spun ca trebuie doar inabusita. Pot sa va asigur insa ca adevarul este undeva la mijloc. Se pune caracatita in oala si se adauga apa pana cand aceasta este acoperita complet. Se adauga apoi doua-trei linguri de otet, pentru a usura fierberea. Este important insa sa fim atenti sa nu fierbem prea mult caracatita deoarece se va intari.

Recomadarea lui Chef Ioannis

Va recomand sa preparati caracatita cu o seara inainte de servire si sa o lasati peste noapte la marinat. Cu cat va sta mai mult la marinat cu atat va fi mai gustoasa.

Nu uitati sa fiti creativi si, dupa ce ati preparat un fel de mancare dupa reteta mea, incercati sa schimbati cateva ingrediente dupa gustul dumneavoastra.

"Retetele nu ne dicteaza gustul!”
Chef Ioannis Karastogiannis

  •   2013-09-17
  •  
  •   comentarii
Chef Ioannis Karastogiannis

Articol scris de

Chef Ioannis Karastogiannis

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Top

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii