Retete

#desert #expert acasa.ro #revani #desert grecesc

Gateste cu Chef Ioannis: Revani, desert traditional grecesc

Pufos, insiropat de sus pana jos, aromat cu vanilie si lamaie, dulce si racoros si, mai important, usor de facut cu ingrediente care nu lipsesc din nicio casa, Revani este gata de savurat in 2 ore. Ce mai trebuie ca sa va conving sa incercati acest desert traditional este faptul ca se gateste in toate bucatariile Greciei, domestice sau ale restaurantelor. Bineinteles ca exista multe variante, dar am ales pentru voi preferata mea.

 

INGREDIENTE

  • 250 gr gris
  • 250 gr iaurt grecesc (cel mai gras)
  • 250 gr zahar
  • 75 ml ulei de floarea soarelui
  • 3 oua
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita esenta de vanilie


Pentru sirop

  • 300 gr apa
  • 300 gr zahar
  • sucul din lamaie
  • 1 bat de scortisoara
  • 4 cuisoare


PREPARARE

Intr-un vas, batem ouale cu zaharul pana cand devin o crema spumoasa. Adaugam iaurtul, uleiul, grisul, praful de copt si omogenizam toate ingredientele foarte bine. La sfarsit amestecam si esenta de vanilie cu coaja rasa de la lamaie. Compozitia noastra trebuie sa fie pufoasa si aromata. Transferam compozitia intr-o tava de cuptor care este unsa cu uleiul si coacem la 180 grade Celsius aproximativ 35-40 de minute. Cel mai sigura dovada ca Revani este gata: cand punem un cutit si iese curat; in plus, trebuie sa aiba o culoare maroniu deschis.

Lasam sa se receasca, taiem cu un cutit portii cat de mari sau de mici dorim si pregatim siropul.

Punem toate ingredientele intr-o cratita mica si din momentul care incepe sa fiarba mai lasam 5 minute si oprim focul. Insiropam din cand in cand cu putin sirop pana cand suntem siguri ca l-a absorbit rand pe rand. Cand terminam, lasam prajitura sa se receasca total la temperatura camerei, dar inainte sa servim este mult mai bine sa lasam la rece in frigider timp de minimum 2 ore.

 

Secretul lui Chef Ioannis

Am invatat de la un maestru patiser un secret pentru prajiturile care trebuie siropate si vreau sa-l impart cu voi: ca sa absoarba prajitura siropul, trebuie ca unu sa fie rece si altul cald. Cu alte cuvinte, daca siropul este cald, prajitura trebuie sa fie rece si invers, niciodata amandoua reci sau calde.

 

Sfatul lui Chef Ioannis

Toate dulciurile care sunt siropate sunt mult mai gustoase a doua zi, asa si Revani. Puteti folosi in compozitie nuca de cocos, care se potriveste excelent, sau sa aromati cu coaja de portocala sau de clementine, mastica sau cu apa de trandafir, chiar si cu sofran. Serviti cu fisticul deasupra, cu o cupa de inghetata de vanilie alaturi si ... savurati viata.

”Retetele nu ne dicteaza gustul!”

Chef Ioannis Karastogiannis

  •   2013-02-06
  •  
  •   comentarii
Chef Ioannis Karastogiannis

Articol scris de

Chef Ioannis Karastogiannis

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii