Retete

#telina #cotlete #piure de telina #retete orientale #expert acasa.ro #cotlete porc

Gateste cu Chef Ioannis: Cotlete de porc orientale cu piure de telina si aromat cu cardamom

Haideti sa redefinim prepararea cotletelor de porc, adaugand mirodenii din Orient ce va vor aroma nu doar mancarea, ci si casa acum, in prag de Sarbatori! Veti fi surprinsi sa descoperiti cum un produs atat de comun ca un cotlet de porc poate fi transformat intr-un preparat elegant.


INGREDIENTE

  • 4 cotlete de porc cu os (300 gr fiecare)
  • 1 lingura boia iute
  • 1 lingura boia dulce
  • 3 linguri ulei de masline extra virgin
  • 1 lingura boabe de coriandru zdrobite
  • 2 linguri boabe de anason
  • 4 catei de usturoi pisati
  • coaja de lamaie rasa
  • 2-3 fire de cimbru
  • sare si piper


INGREDIENTE pentru piureul de telina

  • 600 gr radacina de telina decojita si taiata cuburi
  • 1,5 litri de lapte
  • 4 boabe de cardamom
  • 1 foaie de dafin
  • 50 gr unt
  • sare si piper alb
  • 1 ceapa mica
  • 2 linguri suc de lamaie


PREPARARE


Intr-o oala punem laptele, ceapa, foile de dafin si boabele de cardamom, la foc mic. Cand incepe sa fiarba, oprim focul si lasam oala acoperita cu un capac timp de 10 minute. Apoi scoatem mirodeniile din lapte, adaugam cuburi de telina si pornim din nou fierberea pana cand telina devine moale (aprox. 15-20 min).

Strecuram telina si pastram laptele. Cu un blender facem telina piure adaugand cat lapte trebuie pentru consistenta dorita. La sfarsit, cu o spatula incoporam untul, sucul de lamaie si asezonam cu sare si piper. Tranferam intr-un vas, acoperim cu folie de plastic si pastram pana la servire.

Incalzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Spalam si, cu prosoape de bucatarie, uscam cotletele. Intr-o tava de cuptor amestecam boia iute si dulce, boabe de coriandru si de anason, usturoi zdrobit, coaja de lamaie rasa si ulei de masline. Adaugam cotletele, le intoarcem pe ambele parti ca sa se lipeasca bine peste ele compozitia de marinata. Asezonam cotletele cu sare si piper, punem si cateva fire de cimbru, acoperim cu folie de plastic si lasam minimum o ora.

Intr-o tigaie punem 2-3 linguri de ulei de masline si prajim cotletele pana sa aiba o culoare aurie. Tranferam intr-o tava de cuptor si coaptem neacoperit 15-20 de minute.


SECRETUL LUI CHEF IOANNIS

  • Fierbem lapte cu cardamomul, ceapa si foaia de dafin inainte sa adaugam telina, pentru ca astfel mirodeniile au suficient timp sa elibereaze aroma si gustul acestora.
  • Dupa ce spalam carnea, este obligatoriu sa o uscam cu prosoape de bucatarie, pentru ca astfel marinata nu se pierde si, bineinteles, cand prajim carnea care nu are niciun strop de apa, reusim sa avem o culoare foarte frumoasa.


SFATUL LUI CHEF IOANNIS

  • Recomandarea mea este sa marinam carnea cu o zi inaintes, sa o lasam in frigider, pentru ca toate condimentele sa isi elibereze aromele.

 

Nu uitati sa fiti creativi si, dupa ce ati preparat un fel de mancare dupa reteta mea incercati sa schimbati cateva ingrediente dupa gustul dumneavoastra.

„Retetele nu ne dicteaza gustul!“
Chef Ioannis Karastogiannis

  •   2012-12-18
  •  
  •   comentarii
Chef Ioannis Karastogiannis

Articol scris de

Chef Ioannis Karastogiannis

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Top

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii