Retete

#dovleac #halloween # retete halloween #petrecere Halloween

GALERIE FOTO Expertul Acasa.ro Andreea Szasz: Idei pentru un meniu complet pentru petrecerea de Halloween

Sarbatoare imprumutata de la americani, Halloween-ul in Romania este un bun prilej de petrecere. Mergem in locatii unde se organizeaza petreceri sau invitam prieteni acasa. Costumati sau mai putin costumati, ne place cand exista motiv de petrecere.

Desi este foarte popular in America, Halloween-ul este o traditie crestineasca, sarbatorita in tarile vorbitoare de limba celtica. Cunoscuta acolo de mii de ani, aceasta sarbatoare este dedicata Sfintilor. Cuvantul Halloween provine de la "holy evening" , adica Seara Sfanta, si isi are radacini in Scotia.

Aceasta sarbatoare are loc in seara lui 31 octombrie si pentru noi, romanii, ramane doar o seara cu petreceri alaturi de prieteni.

Daca vrei sa faci o mica petrecere acasa cu prietenii, in acest articol, gasesti idei pentru un meniu Halloween!

Meniu pentru Halloween

Cocktailuri si sucuri

Aperitiv: Oua-paianjen umplute, salata exotica in portocale

Fel principal: Tocanita in dovleac la cuptor

Desert: Banane-fantoma in ciocolata alba

Primiti-va prietenii cu cocktailuri, sucuri, vin sau vin spumant. Alegeti bauturi dupa cum credeti de cuviinta si impresionati-i cu servirea. Adaugati gheata carbonica si, dintr-o simpla bautura, faceti un spectacol. Pentru preparatele propuse de mine in meniu puteti asorta bauturi ca: vin roze, vin spumant sec, gin tonic, vodka si sucuri cu grepfruit, piersici sau ananas.

Am ales doua retete pentru aperitiv: oua-paianjen umplute si salata exotica in portocala, cu decor specific Halloween-ului, o mica joaca pentru a impresiona invitatii.

Oua-paianjen umplute

Ingrediente:

  • 3 felii bacon
  • 8 oua fierte tari
  • 1/3 cana maioneza (din comert)
  • doua linguri ceapa verde tocata marunt
  • o lingurita mustar
  • sare si piper
  • masline negre

Intr-o tigaie, gatiti baconul pana devine crocant. Scoateti-l pe un servet. Dupa ce s-a racit, maruntiti baconul si lasati-l deoparte.

Taiati cu grija ouale in jumatati. Scoateti usor galbenusurile si asezati-le intr-un bol de sticla. Amestecati-le bine cu maioneza, ceapa verde, mustarul si baconul maruntit. Asezonati cu sare si piper dupa gust. Cu ajutorul unui sprit sau cu o lingura, umpleti fiecare jumatate de ou cu amestecul de mai sus.

In spiritul distractiei, taiati felii, fasii din masline negre si decorati ouale cu model paianjen.

Invitatii vor aprecia efortul vostru!

Salata exotica in portocale

Ingrediente:

  • 8 portocale mari
  • 3 linguri otet de vin
  • doua linguri miere
  • doua lingurite mustar cu boabe
  • piper negru maruntit
  • sare grunjoasa
  • 1/4 cana ulei masline
  • mix verdeturi/salate (salata verde, rucola, spanac, macris, andive etc.)
  • 1/2 cana seminte de dovleac, prajite sau susan

Faceti capac portocalelor si, cu ajutorul unei linguri, scoateti, cu grija, pulpa. Taiati putin din portocala si la capatul celalalt, pentru a avea stabilitate la servire.

Taiati pulpa portocalelor. Sucul obtinut turnati-l intr-un bol de sticla si amestecati-l bine cu otetul, mierea si mustarul. Asezonati cu sare si piper, apoi adaugati uleiul de masline si amestecati viguros pana la omogenizare. Veti obtine un dressing extraordinar pentru aceasta salata. Intr-un bol mare de sticla amestecati verdeturile, pulpa de portocala si dressingul, foarte usor pentru ca salata sa aiba lejeritate.

Decupati cu grija in coaja de portocala modelul pentru dovlecii de Halloween. Umpleti cojile portocalelor cu salata si presarati deasupra semintele de dovleac sau susan.

O sa va distrati teribil!

Fel principal: Tocanita in dovleac la cuptor

Pentru ca dovleacul a devenit imaginea Halloween-ului, acest preparat este numai bun atunci cand vrei sa impresionezi atat cu imaginea, cat si cu gustul.

Ingrediente:

  • 1 dovleac mare, potrivit sa incapa toate ingredientele de mai jos
  • 450 g carne de vanat (se poate inlocui cu carne de vita sau curcan)
  • 250 g carnati afumati de curcan sau porc
  • 5 linguri unt sarat
  • o ceapa mare tocata
  • doua cani de morcovi taiati fideluta
  • doua cani telina, tocata
  • 450 g ciuperci
  • o cana de mazare
  • o cana de vin rosu
  • 250 g rosii taiate cubulete
  • 8 catei usturoi tocat
  • o lingura piper negru
  • o lingura oregano
  • o lingura busuioc
  • doua frunze dafin

Ingrediente pentru sotat dovleacul:

  • doua cani pulpa de dovleac
  • 4 linguri unt sarat
  • o lingura miere

Taiati carnea cubulete si carnatii - rondele. Prajiti intr-o tigaie pana se rumenesc, apoi lasati deoparte.

Intr-o cratita topiti untul si caliti ceapa, morcovii si telina pentru 10 minute. Adaugati ciupercile, mazarea, vinul rosu, rosiile, usturoiul, condimentele si doua cani cu apa. Lasati totul la gatit pentru doua ore la foc mediu. Aezonati su sare si piper dupa gust.

Taiati capac dovleacului si curatati-l de seminte, apoi scoateti usor pulpa, cu ajutorul unei linguri.

Intr-o alta cratita, puneti untul, mierea si pulpa de dovleac (doar doua cani). Sotati pana dovleacul devine moale, apoi pasati usor pulpa si adaugati-o in tocanita impreuna cu carnea.

Turnati totul in dovleac si coaceti la cuptor pentru doua ore la 300 grade Celsius.

La servire, asezati dovleacul intreg pe masa impreuna cu o spatula, pentru ca fiecare invitat sa guste dupa cat considera.

Desert: Banane-fantoma invelite in ciocolata alba

Necesar:

  • 12 paie colorate sau bete pentru acadele
  • hartie de copt
  • 1 borcan

Ingrediente:

  • 6 banane mari
  • 600 g ciocolata alba
  • bomboane mici, stafide, seminte etc.

Curatati bananele si taiati-le in jumatati. Introduceti in fiecare jumatate un pai/bat pentru a obtine o banana-acadea. Asezati jumatatile pe farfurii si tineti-le la congelator pentru una-doua ore.

Acoperiti o tava (un platou) cu hartie de copt.

Taiati marunt ciocolata alba.

Puneti apa la fiert intr-o oala. Asezati ciocolata intr-un bol de sticla sau inox. Cand apa fierbe, fixati bolul cu ciocolata deasupra oalei si amestecati usor pana se topeste complet.

Dupa ce s-a topit, turnati ciocolata in borcan.

Scoateti cate cate banane-acadea din congelator, pe rand, pentru a le inveli in ciocolata.

Introduceti o banana-acadea in borcan, scoateti repede, lasati sa se scurga, apoi asezati-o pe hartia de copt.

Repetati cu toate jumatatile de banana aceeasi procedura.

Folositi bomboane mici, stafide sau alte seminte pentru a face ochi si gura bananelor.

Tineti-le la rece pana le serviti invitatilor.

Petrecere frumoasa de Halloween!

Pentru orice informatie ma puteti contacta:

Facebook: Szasz Sasha

E-mail andreea.oana.szasz@gmail.com

Tel: 0724442240

Site: latreimagari.ro

  •   2013-10-23
  •  
  •   comentarii
Andreea Szasz

Articol scris de

Andreea Szasz

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii