Retete

#glazura ciocolata neagra #turta dulce Craciun #turta dulce glazurata #turta dulce

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Turta dulce glazurata cu ciocolata neagra

Turta dulce reprezinta, in mintea si in inima mea, o bucatica de Craciun. As vrea sa pot spune ca aceasta are o poveste frumoasa, ca ne-o facea si noua mama, bunica sau vreo matusa de Craciun si o mancam la gura sobei…. dar nu a fost asa, am pregatit-o eu singura atunci cand am fost destul de mare sa pot face asta!

 

Poate fi facuta cu succes pentru Craciun, pentru pus pe masa, dar mai ales pentru daruit copiilor, in pungute, impreuna cu ciocolata si bomboane de pom, dar si celor mari, care se bucura la fel de mult.

Am facut turta dulce simpla in cantitati “industriale”, pentru petrecerile de pitici la gradinita, si pentru o petrecere de Craciun organizata de mine la noi, la serviciu, unde am avut ca invitati 54 de copii si de doua ori mai multi adulti! Am ramas fara degete in procesul de ornare a omuletilor, renilor, bradutilor, stelutelor, acestea durandu-ma inca doua zile dupa, dar a meritat din plin!

Turta dulce glazurata am pregatit-o o data pentru 16 dintre copiii mei de Ziua Copilului (1 iunie 2014)!  Inainte sa va ingroziti, recunosc ca, personal, nu am mai mult de doua bucati, dar intotdeauna sunt mama prietenilor, colegilor, vecinilor si verilor copiilor mei, care mereu ma asteapta cu bunatati!

Astfel ca de 1 iunie i-am dus la Ateneul Roman, unde au vazut povestea vietii lui Mozart, apoi in parc, unde au zburdat toata ziua si au rontait la dulciurele de casa (e adevarat ca au aratat dupa ca niste mici porcusori… dar asta e, a fost ziua lor, distractia a primat!).

 

Ingrediente:

  • 700 g faina
  • 200 g miere
  • 100 g zahar pudra
  • un varf de lingurita sare
  • 50 g unt (de 80% grasime)
  • doua2 oua,
  • o lingura jumatate de scortisoara macinata
  • 4 cuisoare 
  • o lingurita de nucsoara
  • o esenta de rom 
  • jumatate de esenta de migdale
  • doua plicuri praf de copt.

Ingrediente pentru glazura:

  • doua linguri de ulei
  • o ciocolata neagra

Mod de preparare:

Am pus mierea, zaharul pudra si untul intr-un ibric pe foc mic, pana s-au topit bine. Am lasat sa se racoreasca un pic.

Am pus intr-un castron incapator toate prafurile: faina, scortisoara, nucsoara, praful de copt. Cuisoarele le-am macinat in rasnita de cafea impreuna cu o lingurita de zahar si le-am adaugat si pe ele impreuna cu ouale batute bine si esentele. Am turnat si amestecul cu miere, racorit, si am amestecat bine. Am mutat aluatul pe masa infainata si am framantat bine. Am facut o bila, pe care am pus-o in folie alimentara la frigider pentru 30 de minute.

Am scos aluatul si am rupt din el cate o bucatica, pe care o intindeam cu sucitorul intr-o grosime de jumatate de centimetru, si din care am decupat diverse forme. Din resturile de aluat, dupa decupare, am format alta foaie si iar am decupat, pana am terminat tot aluatul. Am pus pe tava, pe foaie de copt, la mica distanta intre ele, forme de fluturasi, stelute, floricele, omuleti, pestisori, semiluna, inimioare!

In cuptorul incins am lasat fiecare tava, maxim 15 minute.

Am lasat turta dulce la racorit. Am topit o ciocolata neagra intr-un ibric cu doua linguri de ulei, pe foc mic, si am mestecat in ea s-o racoresc. Am turnat-o intr-un castronel, unde stratul sa nu fie prea inalt, si am introdus fiecare forma de turta dulce cu fata in jos. Am scurs surplusul de ciocolata si am pus pe un fund. Cand toate au fost glazurate, am presarat pe deasupra bombonele si ornamente colorate, apoi am dat 10 minute la frigider sa grabesc intarirea ciocolatei.

Observatii

Sa nu lasati mai mult de 15 minute la cuptor si nici foaia sa n-o intindeti prea subtire, altfel o sa va iasa o turta tare si crocanta! Faceti turta dulce cu vreo doua zile inainte de momentul in care aveti nevoie de ea, sa aiba timp sa se fragezeasca!

Date de contact: 
Mihaela Vulpe
Web:
 vulpeacofetar.blogspot.ro
E-mail: 
mihaelavulpe75@gmail.com

  •   2014-12-08
  •  
  •   comentarii
Mihaela Vulpe

Articol scris de

Mihaela Vulpe

Vezi toate articolele

Date de contact

mihaelavulpe75@gmail.com

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii